Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 08, 2011

Sociale financiering alternatief voor kleine bedrijven

Een groeiende gemeenschap van online investeerders garandeert de financiering van talloze kleine en middelgrote bedrijven in een periode dat de toegang tot bankleningen grotendeels is geblokkeerd. Dat heeft Daniel Calleja-Crespo, vice-directeur-generaal voor industrie en ondernemerschap bij de Europese Commissie, gezegd tijdens een evenement rond de financiering van kleinere bedrijven. Het fenomeen van online p2p-financiering van bedrijven kent volgens Calleja-Crespo een groeiende populariteit.

"De financiering voor kleine en middelgrote bedrijven door banken is beginnen op te drogen," merkt het webmagazine Euractiv op. "De eurocrisis en de druk van de overheden en markten om de balansen van de financiƫle instellingen aan te zuiveren, vormen op dit ogenblik de prioriteiten van de banken." Daniel Calleja-Crespo merkt op dat de financiering van het bedrijfsleven dan ook een belangrijke problematiek vormt, die bovendien wellicht ook niet snel opnieuw zal verdwijnen.

"Kleinere bedrijven die door de banken zijn afgewezen, hebben in p2p-financiering echter een alternatief gevonden, al is het fenomeen in de Europese Unie nog niet volledig ingeburgerd," merkt Euractiv nog op. "Het systeem werd in de Verenigde Staten gelanceerd, maar de voorbije twee jaar zijn ook in Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en Duitsland gelijkaardige initiatieven opgestart." Vooral de onbekendheid van het systeem bij de ondernemers ligt aan de basis van de relatieve bescheiden omvang van het fenomeen in Europa. Veiligheidsproblemen volgen op de tweede plaats.

"In de Verenigde Staten wordt vaak naar p2p-financiering overgeschakeld wanneer er op de beurzen weinig mogelijkheden worden gezien," merkt Euractiv nog op. "Aangezien de leningen over een grotere groep crediteurs worden gespreid, ligt het individuele risiconiveau ook gevoelig lager. Door de open aard van het internet, liggen bovendien ook de rentes vaak gevoelig lager."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home