Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 20, 2011

Nieuwsoverzicht

In Zweden heeft Kronofogden, de federatie van deurwaarders, een eerste beslag gelegd op banktegoeden van autofabrikant Saab. Dat heeft een woordvoerder van Kronofogden bevestigd. De federatie zegt bijna honderd claims van toeleveranciers op Saab te vertegenwoordigen. Het beslag geldt voor een bedrag van ongeveer 550.000 euro op een Saab-rekening bij de grote Zweedse bank SEB en kan de eerste twee tot vier oudste claims plus rente dekken. Kronofogden heeft meer Zweedse banken om informatie over Saab-tegoeden gevraagd. Buitenlandse banken vallen buiten de incassobevoegdheid van de Zweedse deurwaarders en worden daarom niet benaderd. Schuldeisers hebben volgens de Zweedse wet voorrang op de salarissen van de 3.700 medewerkers van Saab.


De Italiaans-Amerikaanse autocombinatie Fiat-Chrysler overweegt om zijn toekomstig hoofdkantoor te vestigen in Nederland te vestigen. Het gunstige Nederlandse belastingsklimaat zou één van de redenen zijn voor die keuze. Dat heeft de Italiaanse krant La Repubblica gemeld. Bovendien zou een keuze voor één van de beide landen van herkomst van de partners tot naijver kunnen leiden. Sergio Marchionne maakte in februari bekend dat beide bedrijven binnen twee tot drie jaar zouden kunnen fuseren. Marchionne kreeg eerder in Italië felle kritiek te verduren toen hij opperde dat het hoofdkantoor van het fusiebedrijf waarschijnlijk in de Verenigde Staten zou komen. Fiat nam twee jaar geleden de leiding bij Chrysler over.


Buitenlandse bedrijven in Zimbabwe moeten binnen veertien dagen met een aanvaardbaar voorstel komen hoe zij de meerderheid van de aandelen in hun ondernemingen aan lokale partijen zullen overdragen. Dat heeft de regering van Zimbabwe bekend gemaakt. Het ultimatum geldt voor dertien multinationals, vooral uit de mijnbouw en de banksector, zoals een diamantmijn van Rio Tinto en lokale vestigingen van Britse banken zoals Barclays. Ook het voedingsmiddelenconcern Nestlé en British American Tobacco hebben een aanmaning ontvangen. De regering van Zimbabwe heeft al eerder per wet bepaald dat grote buitenlandse bedrijven 51 procent van de aandelen moeten overdragen aan lokale partijen. Anders dreigen ze hun vergunning te verliezen.


Bank of America (BofA) gaat duizenden medewerkers ontslaan. Mogelijk staan er daarnaast nog eens duizenden banen op de tocht als gevolg van een herstructurering. Dat heeft Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Volgens de krant is het zeker dat de bank dit kwartaal nog 3.500 banen zal schrappen. Het is nog niet bekend hoeveel bijkomende banen er verloren zullen gaan als gevolg van het herstructureringsproject, maar volgens bronnen van de krant zou dat kunnen oplopen tot een totaal van 10.000 ontslagen. Dat komt overeen met 3,5 procent van het personeelsbestand. De herstructering zou over drie jaar worden gespreid en deels gebeuren via natuurlijke afvloeiingen en een aanwervingsstop.


Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in de aanloop naar de financiële crisis tientallen gebundelde hypotheekpakketten ten onrechte een hoge kredietwaardering heeft gegeven. Het onderzoek was al opgestart voor het ratingbureau de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagde. Sinds die afwaardering twijfelen steeds meer vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering aan de geheimzinnige werkwijze van de kredietbeoordelaar en aan de geloofwaardigheid en de bekwaamheid van zijn analisten. De Amerikaanse justitie zou vooral geïnteresseerd zijn in gevallen waarin analisten van het ratingbureau hypotheekpakketten een lagere kredietbeoordeling wilden geven, maar door leidinggevenden werden teruggefloten.


Groot-Brittannië blijft erop hameren dat een taks op financiële transacties enkel op wereldschaal kan ingevoerd worden. Anders dreigt volgens de Britse regering een delokalisering van de transacties naar landen die de taks niet toepassen. Daarmee reageert Groot-Brittannië op het voorstel van Frankrijk en Duitsland. De Britse regering zegt onderhandelingen te blijven voeren met zijn internationale partners over de belasting van financiële transacties. Na een bilaterale top in Parijs kondigden de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder aan dat hun regeringen in september voorstellen zullen indienen voor de invoering van een financiële taks op Europese schaal.


Verantwoordelijken van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn gestart met een audit van de Griekse boeken. De experts moeten een zesde schijf van de noodhulp aan Griekenland goedkeuren. De Griekse rekeningen worden regelmatig gecontroleerd in het kader van de noodlening van 110 miljard euro die het land toegekend werd. Daarvan is al circa 65 miljard euro gestort. In september zou de zesde schijf, waarbij 8 miljard euro zou worden toegewezen, volgen. De experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zullen ter plaatse de vooruitgang onderzoeken van de hervormingen die door de schuldeisers aan Griekenland werden opgelegd.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola heeft aangekondigd de volgende drie jaar 4 miljard dollar te zullen investeren in China. De nieuwe investering komt bovenop een bedrag van 3 miljard dollar die het bedrijf de voorbije twee jaar al investeerde in China. Het frisdrankenconcern wil de volgende jaren in China nieuwe fabrieken bouwen en bestaande vestigingen uitbreiden. Het wil ook de distributie en marketing van zijn producten verbeteren. Overnames zijn er daarentegen niet gepland. Het concern realiseert 7 procent van zijn omzet in China, dat wereldwijd de derde grootste markt voor Coca-Cola is geworden. Coca-Cola heeft in China meer dan veertig fabrieken en ruim 48.000 medewerkers.


Volkswagen, de grootste autobouwer van Europa, is geen kandidaat om sectorgenoot Opel over te nemen. Dat heeft Bernd Osterloh, voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen, benadrukt. Een aantal Duitse media hadden in juni nog gemeld dat het Amerikaanse concern General Motors opnieuw overwoog om zijn Duitse dochter te verkopen. Daarbij werd Volkswagen als een potentiële overnemer naar voor geschoven. Die speculaties stroken volgens Osterloh echter niet met de werkelijkheid. Volgens hem gebruiken de twee bedrijven verschillende technologieën om wagens te bouwen en passen ze dus niet bij elkaar. Ook Dan Akerson, chief executive van General Motors, had vorige maand al formeel ontkend dat Opel in de etalage zou staan.


De bedrijven Peabody Energy en ArcelorMittal hebben hun gezamenlijk vijandig bod gelanceerd op Macarthur Coal, de grootste producent van steenkoolpoeder ter wereld. Het gezamenlijke bedrijf PEAMCoal, dat speciaal werd opgericht voor het overnamebod, richt zich rechtstreeks tot de aandeelhouders, nadat het bestuur van Macarthur een overname had afgewezen. ArcelorMittal heeft al een belang van 16 procent in Macarthur. Naar het voorbeeld van Nyrstar streeft ook ArcelorMittal verticale integratie na. Het steenkoolpoeder van Macarthur wordt in de staalindustrie gebruikt in plaats van cokes, maar kan ook worden toegepast in elektriciteitscentrales.


De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy wil dat de computerfabrikant Hewlett-Packard 200.000 tabletcomputers terugneemt. Ook winkelketens zoals Walmart en Fry's klagen inmiddels over een uitblijvende belangstelling voor de TouchPad. Het apparaat werd de voorbije maand gelanceerd. Hewlett-Packard hoopte daarmee in te kunnen spelen op de groeiende tabletmarkt. Hoewel het ontwerp van de computerfabrikant veelbelovend leek, blijft de TouchPad massaal in de rekken liggen. Zelfs prijsverlagingen tot 200 dollar zouden weinig impact hebben op de consumenten. Dat zelfs de marktleider in de computersector er niet in slaagt om een succesvolle tablet te lanceren, bewijst volgens waarnemers hoe de iPad van Apple de markt blijft domineren.


Joachim Hunold, de oprichter en chief executive van de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin, stapt op. Oorzaak van het ontslag zijn de blijvend financiële problemen van de luchtvaartmaatschappij. Hunold werd vaak bekritiseerd door analisten omwille van een gebrek aan een duidelijke strategie. Hunold deed tijdens de tweede helft van vorig decennium overnames ter waarde van ongeveer 500 miljoen euro en bestelde tientallen vliegtuigen in een poging om marktaandeel te winnen. De economische crisis stortte de luchtvaartmaatschappij echter in de problemen. Indien het ontslag door de raad van bestuur wordt bevestigd, zal Air Berlin vanaf begin september ad interim worden geleid door Hartmut Mehdorn, gewezen topman van Deutsche Bahn.


Grote Britse banken investeren nog steeds honderden miljoenen pond in bedrijven die clusterbommen maken. Dat schrijft de Britse krant The Independent. De productie van en handel in clusterbommen is verboden in de meer dan honderd landen die de conventie over clustermunitie hebben getekend. Ook Groot-Brittannië heeft de conventie ondertekend, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël. Banken zoals Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB, Barclays en HSBC Holdings zouden het verbod echter naast zich hebben neergelegd. De banken gebruiken een achterpoortje in de wetgeving waarin bepaald wordt dat financiële instellingen in de industrie van fragmentatiebommen kunnen blijven investeren, maar niet rechtstreeks in de bommenproductie mogen beleggen.


Oslo is de duurste stad van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Zwitserse financiële groep UBS. In de rangschikking wordt de Noorse hoofdstad gevolgd door de Zwitserse steden Zürich en Genève, Kopenhagen, Stockholm, Tokyo en Sydney. Verder in de lijst staan ook nog Parijs (12), Luxemburg (13), Londen (15) en Dublin (20). Brussel staat op een 21ste plaats. Verderop volgen Rome (22), Barcelona (25), Amsterdam (29), Madrid (30) en Berlijn (33). De hoogste lonen worden uitbetaald in Zürich, Genève en Kopenhagen. Daar staat Brussel op een twaalfde plaats. Op het gebied van koopkracht staat Zürich op de eerste plaats, gevolgd door Sydney en Luxemburg. Daar staat Brussel op een dertiende plaats.


Groot-Brittannië telde op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar 2,49 miljoen werklozen. Dat betekent een stijging met 38.000 eenheden tegenover het einde van het eerste kwartaal. De werkloosheidsgraad steeg daardoor van 7,7 procent naar 7,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor statistiek. Analisten hadden vooraf nochtans een verdere daling van de werkloosheid verwacht. In de leeftijdscategorie tussen zestien en vierentwintig jaar werden bijna 950.000 werklozen geteld. In die categorie is de werkloosheid van 20 procent naar 20,2 procent gestegen. De Britse regering hoopt de werkloosheid te bestrijden door de lancering van elf nieuwe ondernemingszones, die de lokale economische groei moeten stimuleren en 30.000 nieuwe banen moeten creëren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home