Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 19, 2011

Nieuwsoverzicht

De Spaanse kledingketen Zara, dochter van de groep Inditex, wordt ervan beschuldigd in het zuidoosten van Brazilië mensen tewerkgesteld te hebben in omstandigheden die erg lijken op slavernij. Het Braziliaanse parket is een onderzoek gestart naar de praktijken. In de stad Americana, ongeveer 130 kilometer van Sao Paulo, werden 52 Boliviaanse zwartwerkers aangetroffen die onder onaanvaardbare omstandigheden moesten werken. Daarbij werden volgens de onderzoekers ook kledingstukken van het merk Zara aangetroffen. De Spaanse keten zou een aantal diensten hebben uitbesteed aan een Braziliaanse onderneming die op haar beurt beroep zou hebben gedaan op verschillende clandestiene naaiateliers. Inditex eist dat de onderaannemer de situatie rechtzet.


Japan heeft voor het eerst een kernreactor opgestart die was stilgelegd na de tsunami in maart van dit jaar. Het gaat om een reactor van de centrale van Tomari in het noorden van Japan, eigendom van Hokkaido Electric Power (Hepco), een concurrent van Tokyo Electric Power (Tepco), uitbater van de beschadigde kerncentrale van Fukushima. Sinds de aardbeving en tsunami ligt driekwart van de vierenvijftig Japanse kernreactoren stil. Sommige zijn beschadigd, terwijl andere werden om veiligheidsredenen uitgeschakeld. De autoriteiten oordeelden na een aantal testen dat één reactor van Tomari opnieuw veilig aan het net kan worden gekoppeld. De centrale van Fukushima zal echter nooit meer in gebruik worden genomen. Er komt wellicht een sarcofaag rond de reactoren.


De bewindvoerders van failliete zakenbank Lehman Brothers eisen dat een vijftigtal makelaars een deel van hun bonussen terugbetalen. Concreet zouden de betrokkenen makelaars de ontvangen startbonussen moeten terugbetalen. Volgens de bewindvoerders staat in de contracten met de makelaars dat de startbonussen moeten worden terugbetaald wanneer hun baan wordt geschrapt. Daaronder valt volgens de bewindvoerders ook een faillissement, hoewel de makelaarsdivisie na het faillissement werd overgenomen door de Britse groep Barclays. De teruggevorderde bonussen zouden worden gebruikt om de schuldeisers van Lehman te helpen terugbetalen.


Het bestuur van de Australische bierbrouwer Foster's heeft bekend gemaakt het vijandige bod van SABMiller resoluut af te wijzen. Het bod van SABMiller blijft volgens het bestuur van de Australische groep te laag. Er wordt opgemerkt dat de aandeelhouders van Foster's werden opgeroepen om het bod niet te accepteren. Eerder had Foster's ook een vriendelijk overnamebod afgewezen. Door het nieuwe bod wordt Foster's gewaardeerd op een bedrag van 7 miljard euro. Volgens waarnemers zal SABMiller uiteindelijk met een hoger bod moeten komen om Foster's te kunnen overnemen. SABMiller, producent van merken als Grolsch, Peroni en Miller Lite, lanceerde in juni zijn eerste bod op Foster's. Andere brouwers hebben nog geen interesse laten blijken.


Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst werd positief beïnvloed door een winst op de verkoop van het Britse bedrijf Netto Foodstores. De omzet steeg met 9 procent tot 27,4 miljard dollar. De omzetgroei is naar eigen zeggen vooral te wijten aan de hogere olieprijzen en de gestegen containervolumes. Het conglomeraat verwacht wel dat de winst over het hele jaar lager zal liggen dan vorig jaar, toen het sterke herstel van de containermarkt tot recordcijfers leidde. Wel wordt verwacht dat de wereldwijde containersector dit jaar met 6 procent tot 8 procent zal groeien.


De Europese Commissie schaart zich achter de Frans-Duitse voorstellen voor de versterking van het bestuur van de eurozone. Er wordt opgemerkt dat de toppen van de euroleiders reeds een realiteit zijn en al geleid worden door Herman Van Rompuy. Een consolidering van dit gegeven zal volgens de Europese Commissie aan deze bijeenkomsten nog meer gewicht kunnen geven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy krijgt van de Europese Commissie bovendien de steun in hun weigering om een opening te maken voor de uitgifte van gemeenschappelijke Europese obligaties. Op langere termijn blijft het idee van euro-obligaties volgens de Europese Commissie echter wel interessant en boeiend.


Oliemaatschappij British Petroleum (BP) zegt dat het een nieuwe olievlek in de Golf van Mexico onderzoekt. Mogelijk is de olievlek afkomstig van een lek, maar de maatschappij verduidelijkte niet wat de bron van het incident zou kunnen zijn. Volgens een woordvoerster van British Petroleum zijn er veel olievlekken in het gebied en komt de olie niet noodzakelijk van een bron of site van de oliemaatschappij. De olievlek zou ook niet in de buurt gevonden zijn waar de maatschappij actief is. In de lente van vorig jaar veroorzaakte een explosie op een boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico de ergste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaat de Amerikaanse filialen van Europese banken van nabij opvolgen omdat er gevreesd wordt voor lokale financieringsproblemen. Dat hebben een aantal bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal bevestigd. De New Yorkse afdeling van de Federal Reserve, die het toezicht uitoefent op de lokale dochters van Europese banken, zou op dit ogenblik informatie aan het opvragen zijn om na te gaan of de instellingen zich nog voldoende kunnen financieren. De centrale bankiers zouden zich zeer bezorgd maken over die financiering en zouden willen vermijden dat een crisis van de Europese banken het Amerikaanse bankensysteem zou besmetten.


De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft zijn prognose voor de wereldwijde economische groei naar beneden bijgesteld. Europa en de Verenigde Staten komen volgens een rapport van de bank gevaarlijk dicht bij een nieuwe recessie. Morgan Stanley verwacht nog een wereldwijde economische groei dit jaar van 3,9 procent. In een eerdere prognose was nog sprake van 4,2 procent. Ook voor volgend jaar worden de verwachtingen teruggeschroefd van 4,5 procent naar 3,8 procent. Vooral de trage en onvoldoende Europese reactie op de schuldencrisis en het drama over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, hebben volgens het rapport gewogen op de financiële markten gewogen en het vertrouwen van ondernemers en consumenten geschaad.


De kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) lijkt niet van plan om aan de hoogste kredietrating van Frankrijk te raken. Dat heeft Carol Sirou, directeur van S&P France op de Franse radiozender RTL benadrukt. Sirou wees erop dat de rating al sinds meer dan vijfendertig jaar stabiel op het hoogste niveau staat genoteerd. Volgens haar heeft het bureau vertrouwen in die rating. Sirou weigerde in te gaan op geruchten dat de rating van Frankrijk bedreigd zou worden door een verlaging. Die geruchten deden een week geleden de Europese beurzen kelderen, waarna eerder al Moody's en Fitch, de twee andere grote kredietbeoordelaars, bekend maakten dat ze hun toprating voor Frankrijk zouden behouden.


Spanje grijpt in de strijd tegen de schuldencrisis naar nieuwe besparingsmaatregelen. De Spaanse regering gaat daarbij volgens een woordvoerder onder meer bezuinigen in de ziekteverzekering, waarbij vooral de generische geneesmiddelen zouden worden getroffen. Artsen zullen hun voorschrijfgedrag moeten aanpassen en ook patiënten zullen spaarzamer met geneesmiddelen moeten omgaan. De maatregel zou een bedrag van 2,4 miljard euro moeten opleveren. De Spaanse regering wil ook de betaling van belastingen voor grote bedrijven bijstellen. Dat zou een bedrag van 2,5 miljard euro moeten opleveren. De maatregelen zullen de volgende weken op een bijzondere zitting van het parlement worden gestemd.


De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van ruim 1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 60 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan orders uit het bedrijfsleven en de overheid. Daarbij wordt opgemerkt dat het bedrijfsleven een gedeelte van de recordwinsten besteed aan de modernisering van het computerpark. De omzet steeg met 1 procent tot 15,7 miljard dollar. Het Amerikaanse concern maakte wel bekend de omzetverwachtingen voor het hele jaar naar beneden terug te schroeven. Er wordt nu een omzetgroei tussen 1 procent en 5 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder was er sprake van een groei met 5 procent tot 9 procent.


Het Deense concern Vestas, producent van windturbines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 55 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 143 miljoen euro. De omzet steeg met 36 procent tot 1,4 miljard euro. Over het hele jaar verwacht het bedrijf een omzet van 7 miljard euro te realiseren. Vestas zegt dit jaar voor zevenduizend tot achtduizend megawatt aan orders te verwachten. De helft daarvan zou afkomstig zijn van Europese projecten. De rest zou ongeveer evenredig verdeeld zijn tussen de Verenigde Staten en Azië. De sector van de windenergie heeft door de financiële crisis een moeilijke periode achter zich. Over de eerste zes maanden van het jaar noteert Vestas nog een verlies van 30 miljoen euro.


De Amerikaanse tabaksconcerns Lorillard, Reynolds, Commonwealth Brands en Liggett hebben bij de rechtbank een klacht neergelegd tegen de afschrikwekkende waarschuwingsfoto's die zij vanaf eind september volgend jaar op sigarettenverpakkingen moeten afdrukken. De bedrijven vinden dat zij op onrechtmatige wijze worden gedwongen de antirookgedachte van de overheid te verspreiden. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) had de afbeeldingen onlangs bekend gemaakt. Het gaat onder meer om foto's van zwarte, doorrookte longen, een levenloos lichaam en een mond met kapotte lippen en een vergeeld gebit.


Een rechtbank in Düsseldorf heeft haar oorspronkelijke bevel tot opschorting van de verkoop van de tabletcomputer Galaxy Tab van Samsung in Europa afgezwakt. Het verbod voor het moederbedrijf van Samsung geldt enkel in Duitsland en niet in heel Europa, zoals de rechtbank vorige week beslist had. Het verbod voor het Duitse dochterbedrijf van Samsung blijft echter gelden voor heel Europa. De rechtbank gaf het Amerikaanse concern Apple vorige week gelijk in een aanslepend geschil tussen de twee bedrijven over patentrechten en copyrights. Apple had gevraagd de verkoop van de Samsung-tablets tegen te houden. Apple voert aan dat Galaxy gedeeltelijk gebaseerd is op de iPhone en de iPad.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home