Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2011

Schrappen publicatie winstverwachtingen geen verstandige keuze

Het schrappen van de publicatie van winstverwachtingen is geen verstandige keuze. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers en de Rotterdam School of Management bij beleggers en analisten. Volgens 94 procent van de ondervraagden schaadt het stopzetten van die publicatie het vertrouwen van analisten en beleggers in zowel de onderneming als de bestuurder. Er wordt aan toegevoegd dat de maatregel tevens tot lagere beurskoersen leidt.

"Veel bedrijven stoppen met het geven van vooruitzichten omdat ze liever geen slecht nieuws melden," merkt Erik Roelofsen, hoogleraar kapitaalmarktcommunicatie aan de Rotterdam School of Management, op tegenover het webmagazine Managers Online. "Het onderzoek toont echter aan dat beleggers en analisten die strategie doorprikken. Niet alleen leidt het tot een lager vertrouwen, maar ook tot een minder positief koopadvies. Eén op drie analisten vindt zelfs dat het weglaten van vooruitzichten door een lagere koers zou moeten gesanctioneerd worden."

Roelofsen stelt dan ook dat ondernemingen winstverwachtingen moeten blijven publiceren, maar in moeilijke economische omstandigheden zouden moeten focussen op langere termijn en meer inzicht zouden moeten geven in de factoren waarop de voorspellingen zijn gebaseerd. Hij wijst er ook op dat het stopzetten van de publicaties gemiddeld leidt tot een onmiddellijke koersdaling met ruim 5 procent. De analisten wijzen er ook op dat de vooruitzichten uiteindelijk toch uitlekken, zelfs al gebeurt dat misschien onbewust.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home