Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2005

Economie in de media


Amerikanen kunnen nog wat geld verdienen aan stijgende olieprijzen. Het internetgokbedrijf PinnacleSports.com betaalt voor elke ingelegde dollar er dertig uit als de benzineprijs in New York en Los Angeles eind dit jaar de mijlpaal van 3 dollar per gallon (3,79 liter) heeft bereikt. Een gallon kostte vrijdag in Los Angeles 2,616 dollar. Dit is 20 procent meer dan een jaar geleden. Gokkers kunnen maximaal ongeveer 500 dollar inleggen op een weddenschap over de ontwikkeling van de benzineprijzen. Bij sportwedstrijden, de belangrijkste inkomstenbron van PinnacleSports.com, kunnen de bedragen oplopen tot duizenden dollars.

De noodlijdende Duitse camerafabrikant Leica kan zijn reddingsplan dan toch doorvoeren. De klachten van vijf aandeelhouders zijn uit de weg geruimd, zo liet Leica Camera AG vrijdag weten in Solms. Het bedrijf bereikte een akkoord met vier van de aandeelhouders. De vijfde klacht werd onontvankelijk verklaard. Beide hoofdaandeelhouders zijn nu bereid deel te nemen aan de levensnoodzakelijke kapitaalverhoging. Eind mei besloot de aandeelhoudersvergadering nieuwe aandelen uit te geven om het kapitaal te verhogen. Met een prijs per aandeel van 1,70 euro zouden de 13,5 miljoen nieuwe aandelen bijna 23 miljoen euro opbrengen. Hoofdaandeelhouders Hermès en ACM Projectontwikkeling (samen goed voor 60 pct van het kapitaal) wilden echter eerst beslissen over een deelname aan de kapitaalverhoging, zodra de klachten van de baan zijn geruimd. Leica was onder druk van de digitale fotografie en de prijsdalingen in de sector in een zware crisis beland met hoge verliezen en sterke omzetdalingen. De cameraproducent telt wereldwijd 1.050 werknemers.

Het Amerikaans gerecht onderzoekt of Mercedes, de dochter van de automobielgroep DaimlerChrysler, aan twaalf landen smeergeld betaald heeft. Het onderzoek volgt op dat van de Amerikaanse beurswaakhond SEC vorig jaar over twijfelachtige praktijken bij DaimlerChrysler. Eind oktober 2004 had de Duits-Amerikaanse groep zelf toegegeven dat ze het voorwerp was van een onderzoek van de SEC, na een klacht van een ontslagen werknemer. Volgens deze laatste zou Mercedes-Benz in Zuid-Amerika geheime rekeningen hebben gehad waarmee steekpenningen aan ambtenaren werden betaald. Ook in Afrika zou er met Mercedes iets aan de hand zijn, na de zelfmoord op 22 juli van Rudi Kornmayer, fabrieksdirecteur in Nigeria. Volgens de Wall Street Journal neemt ook het Duitse gerecht deel aan het onderzoek.

Om de hongersnood in Niger te kunnen bestrijden is 37 miljoen dollar (circa 30 miljoen euro) extra nodig. Dit staat in de jongste cijfers van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Met dat geld hoopt het WFP in samenwerking met andere hulporganisaties en de Nigerese regering ongeveer 2,6 miljoen mensen te voeden. Het Afrikaanse land wordt al maanden geteisterd door een gebrek aan voedsel. De hongersnood was het gevolg van extreme droogte en sprinkhaanplagen, die de oogst deden mislukken. De Nigerese regering erkende de problemen pas in een laat stadium, waarna internationale hulp lange tijd uitbleef. Voedselhulp stroomt het land nu wel binnen. Het WFP haalde 20,6 miljoen dollar (circa 16,6 miljoen euro) aan donaties binnen. Het geld wordt gebruikt voor voedselpakketten, waar een gezin van zeven personen ongeveer een maand van kan leven. Zaterdag heeft in de Nigerese hoofdstad Niamey een concert plaats om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de hongersnood, meldde het Nigerese ministerie van Cultuur vrijdag. Verscheidene Afrikaanse artiesten zullen in het belangrijkste stadion van de stad hun opwachting maken.

Real Madrid heeft plannen om in Miami en Peking pretparken op te richten. Uiteraard moeten de voetbalclub en zijn sterren daarin centraal staan. De pretparken maken deel uit van een groot marketingplan om wereldwijd te profiteren van de bekendheid van 'de Koninklijke'. Real Madrid is net terug van een oefentrip door Azië en de Verenigde Staten. Naar verluidt heeft die reis ruim 20 miljoen euro opgeleverd. Met het oprichten van amusementsparken hoopt de Spaanse club de inkomsten verder te kunnen opkrikken. ,,We onderhandelen met de burgemeesters van Miami en Peking om twee pretparken te kunnen realiseren'', zei Real-preses Florentino Perez in de Spaanse sportkrant AS. Perez verwacht dat de grote schare Real-fans in China en de Verenigde Staten massaal naar de parken zullen komen. De Spanjaard hoopt de plannen in 2008 te hebben gerealiseerd.

Een bos- en heidebrand op een heuvel in Le Pradet bij het Zuid-Franse Toulon baart de brandweer grote zorgen, omdat het terrein bezaaid is met bommen, granaten en landmijnen. Die ontploffen nu in de hitte met de regelmaat van de klok. De bommen lagen in een fort boven op de heuvel, dat in de Tweede Wereldoorlog de lucht invloog. Sindsdien zijn de bommen niet opgeruimd. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn daarom 1500 mensen, vooral vakantiegangers, geëvacueerd naar sportzalen in de buurt. Bijkomend probleem is dat er geen blusvliegtuigen (canadairs) zijn. Een nog onopgehelderd ongeluk met zo'n canadair kostte maandag de twee piloten het leven. De tien overige canadairs staan sindsdien aan de grond in afwachting van de uitslag van het onderzoek naar de oorzaak.

Het bierconcern Inbev heeft zijn belang van 12 procent in de Spaanse brouwer Damm verkocht voor 176 miljoen euro. De aandelen zijn geplaatst bij particuliere beleggers. Afhankelijk van de resultaten van Damm over 2005 kan het bedrag nog hoger worden. Dat heeft InBev vrijdag bekendgemaakt. Het Belgische concern nam de aandelen in 2002 over van de brouwer Mahou/San Miguel, die ze moest verkopen op last van de Spaanse mededingingsautoriteiten. Krachtens toen gemaakte afspraken deelt InBev de behaalde boekwinst op de verkoop van het belang in Damm met Mahou/San Miguel.

Shell verwacht tegen het einde van dit jaar alle elektriciteitscentrales van het bedrijfsonderdeel Intergen te hebben verkocht. Het Nederlands-Britse energieconcern wil zich de komende jaren meer richten op opsporing en winning van olie en gas.
Shell verkocht in april tien van zijn zeventien Intergen- elektriciteitscentrales voor 1,75 miljard dollar aan een Amerikaanse investeerder en een Amerikaans pensioenfonds. Die verkoop is nu afgerond, zo liet Shell vrijdag weten. Over de verkoop van de overige centrales in de Verenigde Staten en Turkije is overeenstemming bereikt, terwijl de reorganisatie van de centrale in Colombia op schema ligt. Intergen is een gemeenschappelijke onderneming van Shell en het Amerikaanse Bechtel Enterprises. Shell houdt 68 procent in Intergen, Bechtel 32 procent. Eerder deze week werd de verkoop van kunststofproducent Basell afgerond, een samenwerking met het Duitse BASF. Shell gaat ervan uit dat de verkoop van bedrijfsonderdelen 12 tot 15 miljard dollar oplevert. Daarnaast heeft Shell zijn adviesprijs voor diesel vrijdag verlaagd van 1,055 euro naar 1,049 euro. De benzineprijzen zijn gelijk gebleven op 1,415 euro voor een liter euro ongelood en 1,469 euro voor super.

Bijna een vierde van de Vlaamse KMO's is vorig jaar bestolen. Dat blijkt uit een onderzoek van Marketing Development bij 700 KMO's uit diverse sectoren in opdracht van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Bij bijna één bedrijf op tien werd ingebroken. "De hoge premies van verzekeringen tegen diefstallen, overvallen en ramkraken zijn voor vaak getroffen ondernemers echter onbetaalbaar", meent Unizo. Van de ondervraagde ondernemers had 23 pct het voorbije jaar weet van een diefstal in de onderneming. Bij 8,4 procent werd ingebroken, 13 procent had te kampen met vandalisme aan gebouwen of goederen, 1,6 procent had een ramkraak te verwerken en 1,3 procent werd overvallen. In totaal had dus 47,3 procent of bijna de helft van de ondervraagde ondernemers te maken met een of andere vorm van diefstal of vandalisme.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home