Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 05, 2005

Economie in de media


De federale minister van Economie, Marc Verwilghen, schaft de prijscontrole op de autoverzekering af. De verzekeraars hoeven dus niet langer toestemming te vragen om de premies van de autoverzekering te verhogen. Het vermoeden dat daardoor de prijzen zullen stijgen, noemen de verzekeraars onterecht. "De sector is vandaag gezond en hogere premies zijn dan ook niet nodig", zegt woordvoerder Wauthier Robyns van de beroepsvereniging Assuralia in de krant. De verzekeraars vragen al jaren een afschaffing van de prijscontrole omdat die volgens hen indruist tegen de vrijemarktregels. De verbruikersorganisatie Test-Aankoop is blij met het verdwijnen van de prijscontrole, maar stelt voor dat er een openbare databank komt met de premies, zodat de prijzen van de autopolissen voor iedereen transparant zijn.

Commandant Eileen Collins van de spaceshuttle Discovery heeft gemeld dat vanuit de ruimte omvangrijke milieuschade op aarde zichtbaar is, waaronder ontbossing. Zij waarschuwde dat de natuur beter beschermd moet worden en dat gebruikte natuurlijke hulpbronnen moeten worden vervangen. De atmosfeer van de aarde vergeleek zij met een eierschaal. "We weten dat we niet veel lucht hebben, dus we moeten beschermen wat we hebben," aldus Collins. De commandant deed haar uitspraken in een gesprek vanuit de Discovery met Japanse functionarissen in Tokyo, onder wie premier Koizumi. Onder de bemanningsleden van de shuttle is een Japanner. Er zijn trouwens geen verdere reparaties nodig aan het veelbesproken hitteschild van de spaceshuttle. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA maakte bekend dat de Discovery veilig genoeg is om maandag terug te keren naar de aarde. Het ruimteveer ontkoppelt zich zaterdagochtend om 09.22 uur (onze tijd) van het ruimtestation. Als alles daarna volgens plan verloopt, landt de shuttle maandag om 10.46 uur (onze tijd) op Kennedy Space Center in Florida.

Een kleine duikboot van de Russische marine is onder water bij het oostelijke schiereiland Kamtsjakta in de problemen geraakt. Volgens het Russische persbureau Itar-Tass bleef de duikboot tijdens een oefening donderdag steken op de zeebodem. Aan boord zaten zeven matrozen. De duikboot, met een lengte van 13,5 meter, ligt op een diepte van naar verluidt 190 meter. De strijdkrachten zijn een reddingsoperatie begonnen. Het ongeval roept herinneringen op aan de ramp met de Russische kernonderzeeër Koersk. Die zonk vijf jaar geleden in de Barentzzee, waardoor alle 118 bemanningsleden om het leven kwamen.

De internationale atletiekfederatie IAAF staat er financieel goed voor. Tijdens het congres aan de vooravond van de WK in Helsinki gaf de organisatie aan jaarlijks over een budget van 60 tot 70 miljoen dollar te beschikken. De hoogte is afhankelijk van een jaar met of zonder WK. "Door de langlopende contracten is de IAAF financieel gezond en kunnen we omvangrijke ontwikkelingsprogramma's uitzetten en flink investeren in de strijd tegen doping," gaf vice-voorzitter Helmut Digel in de Finse hoofdstad aan. Digel is belast met marketing en promotie. Dertig procent van het IAAF-budget is afkomstig uit marketingcontracten, de rest uit de tv-rechten. In de strijd tegen doping gaat de atletiekfederatie in de toekomst de resultaten van 3000 controles via internet openbaar maken. Op die manier kan iedereen nagaan hoe vaak een bepaalde atleet is gecontroleerd.

De landen die namens de Europese Unie met Iran onderhandelen over de nucleaire plannen van dat land, willen een spoedoverleg van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Zij zouden daarmee de regering in Teheran onder druk willen houden om te voorkomen dat het land begint met het verrijken van uranium. Dat hebben Europese diplomaten bij het IAEA in Wenen donderdag gezegd. Niet iedereen is gelukkig met die actie, zeiden de diplomaten. Sommige landen zouden willen proberen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland te weerhouden van het doordrukken van spoedoverleg, omdat zij vrezen dat lang niet alle leden van het bestuur van het IAEA een harde opstelling tegenover Iran zullen ondersteunen. Iran heeft op het laatste moment besloten nog een paar dagen te wachten met het hervatten van het nucleaire programma. Teheran leek daarmee gehoor te geven aan een dringende oproep van het IAEA tot uitstel. "We hopen begin volgende week te beginnen," zei de toponderhandelaar voor het Iraanse nucleaire programma, Hassan Rowhani, woensdag op de Iraanse staatstelevisie. Als Iran zijn voornemen doorzet, kan dat leiden tot een internationale crisis. De Europese Unie heeft gedreigd dat het in dat geval de onderhandelingen met Iran zal stopzetten en samen met de VS zal aansturen op sancties tegen Iran via de VN-Veiligheidsraad. De Iraanse onderhandelaar Rowhani zei woensdag dat de Europese dreigementen onaanvaardbaar en bedreigend zijn.

Rusland heeft voor 199 miljoen euro aan schulden aan Nederland vervroegd afgelost. Het bedrag is inmiddels via de exportkredietverzekeringsmaatschappij Atradius overgemaakt aan het ministerie van Financiën en betrokken verzekerden. Dat heeft Atradius donderdag bekendgemaakt. Volgens Atradius, opvolger van de Nederlandse Crediet Maatschappij (NCM), gaat het om claims die de maatschappij in het verleden heeft moeten uitbetalen aan exporteurs die hun geld niet hadden kregen. Atradius had op haar beurt dit risico weer volledig herverzekerd bij Financiën. Vervroegde aflossing van de schulden werd mogelijk door onder meer de hogere inkomsten van Rusland uit olie. Moskou wil in totaal 15 miljard dollar aan buitenlandse schulden vervroegd aflossen. Volgens het ministerie van Financiën had Rusland een schuld uitstaan van in totaal 488 miljoen euro. Na aftrek van de 199 miljoen blijft nog 289 miljoen over die volgens al eerder afgesproken schema's afgelost zal worden. Het grootste deel van de 199 miljoen gaat naar Financiën. De rest wordt verdeeld over de exporteurs die verzekerd waren bij Atradius. Het geld is bedoeld om het eigen risico dat zij destijds niet vergoed kregen deels te compenseren.

Vakantie is voor managers een relatief begrip. De meesten zijn ook in die periode bereikbaar en werken in enige mate door. Dat geldt met name voor managers in kleine en middelgrote bedrijven. Van hen is driekwart ook tijdens de vakantie bezig met het werk. Bij grote bedrijven en bij de overheid is dat de helft. Dit staat in de jongste ICT-barometer van Ernst & Young, waarvoor ruim zeshonderd managers en directeuren zijn ondervraagd. Een op de drie, en binnen het midden- en kleinbedrijf zelfs een op de twee managers wil tijdens de vakantie bereikbaar zijn. Ruim een kwart krijgt daartoe van de werkgever het verzoek. Een op de de vijf vindt het stressvol om voortdurend bereikbaar te zijn. Veel managers bekijken tijdens hun vakantie hun e-mail, maken afspraken, beantwoorden telefoontjes, aldus J. Verschuur van Ernst & Young. De Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) maakt dit gemakkelijk: "Het succes van ICT maakt dat de grenzen tussen werk en vrije tijd afnemen," aldus Verschuur. "Dat eist ook zijn tol, want het voortdurend bereikbaar moeten zijn, kan tot stress leiden."

Een kwart van de werknemers verveelt zich stierlijk tijdens de komkommertijd. Dat blijkt uit een steekproef.
Zomertijd, komkommertijd. Er gaat geen jaar voorbij of de media grijpt het begrip dankbaar aan om aandacht te besteden aan nieuws dat anders geen nieuws is. Bij een onderzoek van de website GemeenteBanen.nl gaf maar liefst een kwart van de ondervraagden aan zich uit verveling door de dag te slepen. Maar liefst 59% van de werknemers antwoordde het rustiger te hebben dan anders, en slechts 16 procent zei dat de afwezigheid van collega's juist meer drukte geeft. Het gebrek aan arbeidsproductiviteit en motivatie heeft blijkbaar weinig gevolgen voor de personele bezetting van bedrijven.

Royal Dutch Shell heeft Nokia-topman Jorma Ollila benoemd tot president-commissaris van het olieconcern per 1 juni 2006. De Fin volgt dan de Nederlander Aad Jacobs op. Eerder deden geruchten de ronde dat voormalig Siemens-topman Heinrich von Pierer de opvolger van Jacobs zou worden. De 54-jarige Ollila stapt volgend jaar op bij Nokia, waar hij sinds 1992 de scepter zwaaide. Hij wist van het concern de succesvolste mobieltjesfabrikant ter wereld te maken. De toestellen werden populair doordat ze kwalitatief goed waren en er bovendien mooi uitzagen. Shell kent sinds kort een bestuur waarin tien commissarissen en vijf groepsdirecteuren zitten. Het energieconcern besloot na het reserveschandaal van vorig jaar onder druk van beleggers zijn duale bestuursstructuur op te geven en de Nederlandse en Britse tak samen te voegen in één onderneming met één bestuur. De Nederlander Jeroen van der Veer heeft als topman de dagelijkse leiding over het Nederlands-Britse concern. Ollila wordt voorzittend toezichthouder, een functie die het beste te vergelijken is met die van een president-commissaris in Nederland.

Vlaanderen telt een van de hoogste aantallen alleenwonenden in West-Europa. Dat blijkt uit de berekeningen die gemaakt werden voor de studie 'Portrait of the Family in Europe'. In West-Europa neemt Vlaanderen met 14 procent singles de vierde plaats in. Alleen Duitsland (16,6 procent alleenwonenden), Zwitserland (15,4 procent) en Nederland (14,4 procent) scoren nog hoger. Als alle 27 Europese landen samen bekeken worden, staat Vlaanderen op de achtste plaats. Het Europese gemiddelde ligt op 11,9 procent alleenwonenden. Tussen 1990 en 2000 is het aantal singles in Europa gemiddeld met minder dan 2 procent gestegen. In Vlaanderen steeg het aantal alleenwonenden in die periode meer dan gemiddeld, namelijk met 2,2 procent. Enkele factoren die bijdragen aan het grotere aantal singles, zijn: de verandering in de familiestructuur, een stijgend aantal scheidingen, de vergrijzing en de dure huizenmarkt.

Lee Raymond, voorzitter en afgevaardigd bestuurder van de oliegigant Exxon Mobil, stapt eind dit jaar op. Dat maakte het concern uit Texas donderdag bekend. Naar verwachting zal de raad van bestuur Rex Tillerson (53) als opvolger van Raymond benoemen. Raymond, een scheikundig ingenieur, kwam in 1963 in het bedrijf. Hij lag mee aan de basis van de overname van Mobil Corporation door Exxon Corporation in 1999. Exxon betaalde daarvoor 85,2 miljard dollar, de grootste overname ooit in de oliesector. Sinds Raymond in april 1993 ceo werd, steeg het aandeel op de beurs gemiddeld met 14 procent per jaar.

Voor de promotie van het toerisme in de Ardennen wordt in 2006 en 2007 2,8 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft de Waalse minister van Toerisme, Benoît Lutgen, donderdag gezegd. De campagnes zullen vooral gericht zijn op Vlaanderen en Nederland. Het geld kwam vrij dankzij de samensmelting van fondsen voor de promotie van het toerisme in het zuiden van de provincie Namen en in het midden en noorden van de provincie Luxemburg. De fondsen zullen nu worden aangewend voor een gezamenlijke campagne om opnieuw meer toeristische interesse voor de regio te wekken. Minister Lutgen wil op die manier promotie maken op een hoger niveau dan louter het lokale of provinciale niveau. "Soms werden de middelen voor promotie van de regio voor 80 of zelfs 90 procent aangewend voor de lokale bevolking en nauwelijks 10 procent ging naar de promotie bij een groter publiek. Dat kan niet," stelt Lutgen.

Sinds begin dit jaar is in Portugal zeker 68.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Alleen in de maand juli is al ruim 52.000 hectare verwoest. Dat heeft het Portugese persbureau Lusa donderdag gemeld op gezag van het Portugese bureau voor bosbeheer DGRF. Ruim 12.000 brandweerlieden zijn donderdag druk in de weer met het blussen van zeker vijftien branden. Daarbij gebruiken de korpsen zeker 320 voertuigen en vijftien helikopters. Een van de grootste branden woedt in de kustplaats Aveiro in midden-Portugal, waar 110 brandweerlieden zijn ingezet.

Poolse boeren moeten een hoger melkquotum krijgen omdat het huidige niet toereikend is. Dat zegt voorzitter Waldemar Bros van de Poolse organisatie van melkproducenten. Bros wil dat de regering in Warschau bij de Europese Unie aandringt op verhoging van het quotum, dat nu op 8,956 miljard kilo ligt. Hoewel het quotum volgens Bros te laag is, blijkt uit recente cijfers dat de melkconsumptie in Polen juist langzaam afneemt. Boeren moeten nu 31 euro boete betalen voor iedere 100 kilo die zij te veel produceren. Bros is bang dat Poolse veehouders daardoor de leningen niet kunnen aflossen die zij aangingen bij de toetreding van hun land tot de EU.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home