Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 04, 2005

Textielquota zullen globalisering niet kunnen stoppen



In de herfst zouden er wel eens minder pullovers in de etalages kunnen liggen. De Duitse mode-ontwerper Gerhard Weber stelt dat de kledingquota van de Europese Unie tegen China dan ook wel eens voor een prijsstijging zouden kunnen zorgen. Volgens hem zal die maatregel trouwens toch niets opleveren.

Weber vertelde aan de Duitse krant dat zijn bedrijf vanuit China al 18.000 pullovers voor de herstcollectie had laten overkomen. Maar die worden op dit ogenblik door de douane tegen gehouden, want ze mogen niet ingevoerd worden. Weber spreekt dat echter tegen en noemt de textielquota eigenlijk niet meer zouden mogen bestaan.

De Duitse mode-ondernemer stelt dat de bestellingen voor het voorjaar 2006 reeds gedeeltelijk geplaatst zijn. "Al dat materiaal zal in de douanedepots terechtkomen," benadrukte hij. "Men weet niet wat men met de importstop veroorzaakt. Het is een ingrijpen in bestaande verdragen. De sector lost zijn problemen op zijn eentje op. Daarvoor hebben we geen Europese Unie nodig."

Weber benadrukt dat bedrijven de productie naar andere Aziatische landen - zoals Indonesiƫ of Cambodja - zullen verhuizen. "Daar bestaan geen quota," wierp hij op. "De Europese Unie zal de globalisering trouwens toch niet kunnen tegenhouden en wij gaan onze strategie niet veranderen. Maar op dit ogenblik is er een overgangsregeling nodig."

De voorraden bij de douane wil Weber in landen buiten de Europese Unie verkopen, maar daar is de behoefte eigenlijk al gedekt. "Veel geld zullen die voorraden ons niet meer opbrengen," voerde hij aan. "Maar dat is niet alles. Door dit verbod zijn onze collecties niet compleet. Verkopers kunnen de producten dan ook aan ons terugsturen of zelfs een schadevergoeding eisen. Dat zou bij ons theoretisch alleen al kunnen oplopen tot 25 miljoen euro."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home