Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 05, 2005

Bob Dylan veranderde de wereld


De song 'Like a Rolling Stone' van Bob Dylan staat op de eerste plaats van boeken, films, muziek en televisie-programma's die de wereld hebben veranderd. Dat blijkt uit het enquête van het magazine Uncut bij een aantal beroemdheden. Het Dylan-nummer gaat 'Heartbreak Hotel' van Elvis Presley en 'She Loves You' van de Beatles vooraf.

De enquête werd afgenomen ter gelegenheid van het honderdste nummer van het magazine Uncut. Tot de respondenten hoorden onder meer Paul McCartney, Noel Gallaghar, Keith Richards, Lou Reed, Brian Wilson en Patti Smith. Deze laatste stelde dat het nummer van Bob Dylan haar door haar adolescentie had geholpen.
Paul McCartney had 'Heartbreak Hotel' helemaal bovenaan zijn lijstje geplaatst. "Presley brengt dat nummer alsof hij vanuit de diepste diepten van de hel zingt," aldus de ex-Beatle. "Muzikaal gezien is het perfect."

'A Clockwork Orange' van Stanley Kubrick eindigde op de vijfde plaats en is daarmee de hoogst geklasseerde film, voor 'The Godfather' en 'The Godfather 2'. Op nummer tien staat 'The Prisoner', het hoogst gerangschikte televisieprogramma. Het belangrijkste boek is volgens de ondervraagden 'On the Road' van Jack Kerouac. Dat eindigde op een 19de plaats.

De top tien wordt verder gevuld door 'Satisfaction' van The Rolling Stones (4), 'Ziggy Stardust' van David Bowie (7), 'Taxi Driver' (8) en 'Never mind the bollocks' van The Sex Pistols (9). Het is trouwens opvallend dat in de top twintig vooral muziek wordt vernoemd. Zo volgen de Velvet Underground op twaalf met 'The Velvet Underground And Nico', Neil Young op vijftien met 'After the Gold Rush', de Ramones op zestien met 'Ramones', de Beach Boys op zeventien met 'Pet Sounds', de Who op achttien met 'My Generation' en Joy Division op twintig met 'Unknown
Pleasures'.

Uncut-hoofdredacteur Allan Jones gaf toe dat er heel wat discussies waren gevoerd over de vraag of muziek dan wel films of boeken het grootste gewicht in de schaal hadden gelegd. "Maar de conclusie is dat Bob Dylan het grootste artistiek statement van de voorbije vijf decennia is," stelde hij. "Al zullen velen het daar niet mee eens zijn."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home