Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 19, 2011

Hersenen vormen een opdrachten-machine

Het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor visueel lezen, heeft in werkelijkheid geen beelden nodig. Dat betekent dat het menselijk brein een opdrachten-machine in plaats van een sensor-machine is. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hebrew University in Jeruzalem. Uit een onderzoek van hersenscans van proefpersonen die van hun geboorte blind waren en braille lazen, bleek dat ze activiteit vertoonden in dezelfde gebieden van het brein als ziende mensen.

"Deze resultaten zijn in tegenspraak met de theorie dat de menselijke hersenen verdeeld zijn in gebieden die gespecialiseerd in de verwerking van informatie die aangereikt wordt door één bepaald zintuig," merkt onderzoeksleider Amir Amedi op tegenover het wegmagazine healthdaynews. "Het menselijk brein is geen sensor-machine, hoewel dat vaak zo lijkt. In werkelijkheid zijn de hersenen een opdrachten-machine."

"Een hersenfunctie kan een unieke opdracht vervullen, ongeacht het karakter van de zintuiglijke input," verduidelijkt Amedi. Hij voegt er aan toe dat lezen een relatief recente uitvinding is. Aangenomen wordt dat de mens immers pas 5.400 jaar geleden is beginnen te lezen. Bovendien is het gebruik van het braille-schrift minder dan tweehonderd jaar oud. Op die korte tijd kan de evolutie volgens de wetenschapper geen hersenmodule hebben ontwikkeld die specifiek toegespitst is op het lezen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home