Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 31, 2010

Nieuwsoverzicht

De gewezen Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is door een rechter in Moskou veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. Hij was eerder schuldig bevonden aan diefstal en witwaspraktijken. Chodorkovski werd zeven jaar geleden wegens belastingontduiking veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Ook de nieuwe straf begint te lopen met terugwerkende kracht tot zeven jaar geleden. Dat betekent dat de gewezen oliemagnaat nog zeven jaar in de cel moet blijven. In de Verenigde Staten en Europa wordt de veroordeling bekritiseerd. Daar heeft men het over een politiek proces. Chodorkovski geldt immers als een tegenstander van premier Vladimir Poetin, die zijn invloed zou hebben laten gelden om de gewezen oliemagnaat in de cel te houden. Rusland noemt de reacties van het westen op een inmenging in interne zaken. De verdediging van Chodorkovski heeft gezegd beroep aan te zullen tekenen tegen de veroordeling.


De Duitse autobouwer Porsche heeft zich met succes verzet tegen een aantal claims van Amerikaanse investeerders. Een rechtbank in New York heeft immers de klachten verworpen van negenendertig investeerders die geld hadden verloren bij de poging van Porsche om Volkswagen over te nemen. Door de overnamepoging steeg de koers van Volkswagen explosief, terwijl de investeerders hadden ingezet op een koersdaling. De rechter oordeelde dat de Amerikaanse financiële wetten geen betrekking hebben op de betrokken aandelentransacties van Porsche. De klagers kunnen binnen dertig dagen beroep instellen tegen het oordeel. Porsche heeft de claims steeds als ongegrond beschouwd. Porsche en Volkswagen legden hun overnamestrijd twee jaar geleden bij. Het sportwagenmerk wordt een divisie van de Volkswagen-groep.


De haven van Rotterdam heeft dit jaar 430 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een nieuw record. Tegenover vorig jaar werd een groei opgetekend met 11 procent. Maar ook tegenover twee jaar geleden werd een toename met 2 procent genoteerd. Dat betekent dat de Rotterdamse haven de economische crisis helemaal achter zich heeft gelaten. De groei werd in alle sectoren opgemerkt. Alleen bij de overslag van steenkool werd een daling optekend, terwijl de behandeling van agribluk een status-quo liet noteren. Hans Smits, president-directeur van het Rotterdamse havenbedrijf, verwacht dat de overslag volgend jaar met 2 procent tot 3 procent verder zal groeien tot 440 miljoen ton. De toename is volgens Smits te danken aan de groei van de wereldhandel en de bloeiende Duitse economie. Rotterdam zegt in Noordwest-Europa nu een marktaandeel te hebben van 37,9 procent. Vorig jaar had Rotterdam een marktaandeel van 36,8 procent.


De Chinese luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines gaat vijftig toestellen afnemen van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om exemplaren van het type Airbus A320, waarvan de leveringen over twee jaar zouden moeten beginnen. Het complete order zou over vijf jaar moeten zijn opgeleverd. De vijftig toestellen hebben een catalogusprijs van in totaal 3,22 miljard dollar, maar de luchtvaartmaatschappij krijgt van Airbus naar eigen zeggen een aanzienlijke korting. Chinese luchtvaartmaatschappijen profiteren van de sterk groeiende economie en de sterke toename van het aantal privé- en zakenvluchten. In november meldde Airbus uit China orders te hebben gekregen voor 102 toestellen. De orders hadden een totale waarde van circa 14 miljard dollar. Het is niet duidelijk of het huidige order onderdeel uitmaakte van dat contingent.


De Chinese regering heeft aan zijn belangrijkste staatsbedrijven opgedragen om een groter deel van hun winsten over te dragen aan de overheid. Op die manier kan de Chinese staat meer middelen vrijmaken voor onder meer onderwijs, gezondheidszorg en defensie. Onder de betrokken bedrijven bevinden zich onder meer China Mobile, de mobiele operator met het grootste aantal abonnees ter wereld. Ook Sinopec, de grootste raffinaderij van Azië, moet een groter gedeelte van zijn winsten afstaan. Volgens de mededeling van het Chinese ministerie van financiën moeten de staatsbedrijven in de tabaksindustrie, telecommunicatie en energiesector vanaf volgend jaar 15 procent van hun winst na belasting aan de overheid afstaan. Op dit ogenblik is dat nog 10 procent. De bijdragen van de bouwsector, staalindustrie en transport wordt opgeschroefd van 5 procent naar 10 procent. Bij producenten van wapens en zware machines wordt een heffing van 5 procent ingevoerd.


Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan, krijgt een toezichthouder. Paus Benedictus heeft naar eigen zeggen de autoriteit in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van het terrorisme. Het decreet van de paus volgt drie maanden nadat het Italiaanse openbaar ministerie in Italië een onderzoek is begonnen naar omvangrijke witwaspraktijken door twee bestuurders van de bank van het Vaticaan, die de rekeningen van katholieke ordes en congregaties en katholieke instellingen beheert. Het onderzoek concentreert zich op twee dubieuze overschrijvingen vorig jaar. In het ene geval gaat het om 20 miljoen euro dat naar een Duitse vestiging van de Amerikaanse bank J.P. Morgan is overgeschreven. Daarnaast wordt ook een overschrijving van 3 miljoen euro naar de Italiaanse Banca del Fucino nader onderzocht.


Facebook heeft dit jaar Google gepasseerd als de meest bezochte website in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit statistieken van Exerian Hitwise over de eerste elf maanden van dit jaar. Het is voor de eerste keer dat Facebook erin slaagt Google achter zich te laten. Facebook sprong ook over Yahoo. Facebook vertegenwoordigde tijdens de eerste elf maanden van dit jaar 8,93 procent van alle Amerikaanse internet-bezoeken. Google heeft een marktaandeel van 7,19 procent. De top vijf wordt rond gemaakt door Yahoo Mail, Yahoo en YouTube. Er wordt wel opgemerkt dat Google het grootste internetbedrijf van de Verenigde Staten blijft. Wanneer immers ook zustersites zoals Gmail, YouTube en Blogger worden meegerekend, komt Google op een marktaandeel van 9,85 procent. Facebook komt met zijn zustersites op een marktaandeel van 9,83 procent.


In de maand november is de groeitempo van het luchtverkeer iets afgenomen ten opzichte van de maand voordien. Op jaarbasis was nog wel sprake van gevoelige groei. Dat heeft de International Air Traffic Association (IATA), gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat het passagiersvervoer tegenover de maand oktober met 0,8 procent is gedaald. Het cargotransport kende een terugval met 1,1 procent. Tegenover de maand november werden er nog wel een stijging met respectievelijk 8,2 procent en 5,4 procent opgetekend. In oktober was er op jaarbasis nog respectievelijk sprake van een groei met 10 procent en 14,5 procent. De afname van de groei is volgens luchtvaarorganisatie echter niet noodzakelijkerwijs zorgwekkend omdat er vergeleken met vorig jaar nog duidelijk sprake van groei is. Gemiddeld komt die uit op ongeveer 5 procent tot 6 procent op jaarbasis, wat historisch gezien normaal is voor de sector.


De Amerikaanse defensiebedrijven Lockheed Martin en Austal USA mogen twintig schepen bouwen voor de Amerikaanse marine. Met de opdracht is een bedrag van ruim 7 miljard dollar gemoeid. Elk bedrijf levert tien schepen, die bedoeld zijn voor operaties in kustwateren. De schepen kunnen 74 kilometer per uur varen en een helikopter vervoeren. Het type heeft volgens een woordvoerder van de Amerikaanse marine een uniek ontwerp tegen de hedendaagse bedreiging in kustwateren van steeds betere onderzeeërs, mijnen en kleine boten. Het is uitzonderlijk dat de Amerikaanse marine een opdracht verdeelt over twee leveranciers. Beide bedrijven hadden echter een scherpe prijs beloofd voor de bouw. De schepen moeten uiterlijk over vijf jaar in dienst genomen kunnen worden. In totaal zouden vijfenvijftig schepen van het type worden besteld.


Staalconcern ArcelorMittal heeft de biedingstermijn voor het bod op mijnbouwbedrijf Baffinland Iron Mines verlengd tot bijna half januari. Het overnamebod van ArcelorMittal waardeert Baffinland op 490 miljoen Canadese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 370 miljoen euro. ArcelorMittal heeft al toezeggingen van belangrijke aandeelhouders en bestuursleden van Baffinland die ongeveer een kwart van de aandelen bezitten. Concurrent Nunavut Iron Ore heeft echter zijn vijandig overnamebod op Baffinland eveneens verhoogd tot 550 miljoen Canadese dollar. Nunavut, dat al een belang van 10 procent heeft in Baffinland, wou zijn aandeel in het mijnbouwbedrijf in eerste instantie optrekken tot 50,1 procent, maar zou dat nu verder willen verhogen tot 60 procent. ArcelorMittal is geïnteresseerd in de omvangrijke ijzerertsafzettingen van Baffinland in het noorden van Canada. ArcelorMittal wil voor 80 procent zelfvoorzienend worden bij de productie van ijzererts.


De waarde van sociaalnetwerksites zoals Facebook, Twitter en Groupon is in een halfjaar met 54 procent in waarde gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Amerikaanse private banker Nyppex. De waarde van Facebook is het afgelopen halfjaar met 56 procent gestegen naar 41,2 miljard dollar. Facebook, dat meer dan een half miljard gebruikers heeft, is nu meer waard dan traditionele internetconcerns zoals Yahoo (21,5 miljard dollar) en eBay (36,8 miljard dollar). De waarde van Twitter verdubbelde over dezelfde periode naar 4,8 miljar dollar. De waarde van Groupon, een snel groeiende kortingsbonnensite, verviervoudigde tot 3,7 miljard dollar. Groupon sloeg begin december een overnamebod van 6 miljard dollar van Google af. Het bedrijf zou plannen hebben om volgend jaar zelf naar de beurs te trekken.


Iran weigert nog langer olie te leveren aan India. Dat hebben bronnen in beide landen bevestigd. De centrale bankiers en andere vertegenwoordigers van beide landen zouden proberen om een oplossing te vinden voor de onenigheid. Het conflict begon toen India, vermoedelijk onder druk van de Verenigde Staten, nieuwe eisen stelde aan het contract dat het land heeft met National Iranian Oil Company (NIOC). De Indiase oliebedrijven stuurden aan op een betaling buiten het systeem van de Asian Clearing Union om. De Iraanse olieleverancier zag die regeling echter niet zitten en besloot geen olie meer te leveren. De Verenigde Staten gooiden olie op het vuur door India te feliciteren met het feit dat ze nu minder handel drijven met Iran. Zonder oplossing loopt Iran 12 miljard dollar per jaar aan inkomsten mis. Ook voor India zouden andere leveranciers veel duurder uitkomen.


De Amerikaanse consumenten hebben hun online aankopen in de aanloop naar de feestdagen gevoelig opgedreven. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore. In totaal werden door Amerikaanse consumenten tijdens de maanden november en december voor een recordbedrag van 30,8 miljard dollar aan bestellingen geplaatst bij webwinkels. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral tijdens de week voor kerstmis werd een belangrijke groei opgetekend. Tijdens die periode stegen de online bestellingen met 17 procent tot 2,45 miljard dollar. Met een stijging van 23 procent genoten vooral computerproducten van een toenemende populariteit. Maar ook bij boeken en tijdschriften werd een stijging met 22 procent opgetekend. Bij consumentenelektronica werd een stijging met 21 procent opgetekend. Speelgoed liet een groei met 16 procent noteren.


De Duitse export zal volgend jaar waarschijnlijk voor het eerst voor meer dan 1.000 miljard euro bedragen. Dat heeft Anton Börner, voorzitter van het Bundesverband Grosshandel und Aussenhandel (BGA), gezegd. De voorzitter van de exporteursorganisatie verwacht dat de waarde van de Duitse export volgend jaar uit zal komen tussen de 1.003 miljard euro en 1.020 miljard euro. Twee jaar geleden exporteerden Duitse bedrijven voor een recordbedrag van 984 miljard euro naar het buitenland. Dit jaar komt de waarde van de Duitse export volgens Börner uit op een bedrag tussen 937 miljard euro en 953 miljard euro. De belangrijkste groeiregio's voor Duitse goederen zijn China, Zuidoost-Azië, Brazilië, Rusland en het Midden-Oosten. Vooral bedrijven in de Duitse machinebouw, autoconstructie, chemie en elektronica doen goede zaken in het buitenland.


Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd een mengsel van metalen te maken dat dezelfde eigenschappen heeft als palladium. Onderzoeksleider Hiroshi Kitagawa, professor aan de universiteit van Kyoto, benadrukte dat zijn onderzoeksteam er met nanotechnologie in gelukt is om zilver en rhodium te mengen tot een substantie met de eigenschappen van palladium. Dat dure edelmetaal wordt onder meer verwerkt in computers, mobiele telefoons, platte televisies, tandartsapparatuur en katalysatoren van auto's. Japan, dat zelf over weinig grondstoffen beschikt, wil door wetenschappelijke innovaties minder afhankelijk worden van de import van zeldzame metalen. Onlangs kondigde China nog aan de export van zeldzame aardmetalen volgend jaar verder te beperken. Kitagawa merkte nog op met nanotechnology nog andere producten te kunnen creëren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home