Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 30, 2010

Japan Airlines ontslaat piloten en cabinepersoneel

Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines gaat 170 piloten en cabinepersoneel ontslaan. Dat heeft een woordvoerder van de Japanse luchtvaartmaatschappij gezegd. De maatregel is volgens de luchtvaartmaatschappij noodzakelijk omdat er onvoldoende interesse was voor een vrijwillig brugpensioen om de opgelegde cijfers van de voorziene personeelsreductie te halen. Japan Airlines werd eerder dit jaar failliet verklaard en maakt een gerechtelijke herstructurering door. In totaal zullen tachtig piloten en zestig stewards worden ontslagen. Daarnaast zullen ook dertig medewerkers afvloeien die al enkele tijd met verlof waren gestuurd.

In de herstructuringsvoorwaarden voor Japan Airlines is voorzien dat er tegen eind maart nog 32.600 mensen in dienst zijn van de luchtvaartmaatschappij. Daardoor moeten er ongeveer 16.000 mensen afvloeien. Masaru Onishi, voorzitter van Japan Airlines, stelde bijzonder mee te leven met de mensen die moeten afvloeien en hun gezinnen. Hij stelde dat er echter zo snel mogelijk met de doorstart van de luchtvaartmaatschappij moet worden begonnen, zodat Japan Airlines zijn overlevingskansen niet verder zou zien wegsijpelen. In het kader van het herstructureringsprogramma was half november aangekondigd dat 250 piloten en cabinepersoneel zouden worden ontslagen.

Om het aantal gedwongen ontslagen te beperken, had Japan Airlines de deadline voor een vrijwillig pensioenplan al eens verlengd. Daarbij werd gezocht naar honderdentien piloten en negentig stewards die vrijwillig wensten te vertrekken. Uiteindelijk boden zich echter slechts tachtig medewerkers aan. De luchtvaartmaatschappij moet nog ruim 1.500 mensen laten afvloeien om de vastgelegde sanering te halen. Japan Airlines heeft bij zijn herstructurering bijna vijftig routes geschrapt en meer dan honderd vliegtuigen uit dienst genomen. Japan Airlines is het vierde grootste faillissement uit de Japanse economische geschiedenis.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home