Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 30, 2010

Britse werkgelegenheid staar voor afschuwelijk jaar

De Britse werkgelegenheid staat voor een afschuwelijk jaar. Dat heeft Brendan Barber, secretaris-generaal van de Britse vakbond Trade Unions Congress (TUC), gezegd in zijn nieuwjaarsboodschap. Barber schetste daarbij een beeld van een jaar met massale ontslagen en een zware terugval in de levensstandaard van de Britse bevolking. Maar hij voorspelde ook dat ook de Britse regering het volgend jaar bijzonder moeilijk zou krijgen omdat steeds meer mensen hun onvrede over het beleid en de besparingen zal uiten. Mark Serwotka, topman van de Public and Commercial Services Union, voegde er aan toe dat grote stakingsacties volgend jaar onvermijdelijk zijn.

De protesten tegen het Britse economische beleid zullen volgend jaar volgens Barber volgend jaar mogelijk een belangrijk keerpunt bereiken. "Naarmate de bevolking persoonlijk de gevolgen van het beleid begint te voelen door ontslagen en het terugschroeven van de openbare dienstverlening, zal er steeds meer afgeweken worden van het abstracte debat over het begrotingstekort," voorspelt Barber. "De Britse bevolking zal steeds meer uitkijken naar economische alternatieven." Barber voegt er aan toe dat de vakbond zich steeds zal blijven verzetten tegen de besparingen in de openbare dienstverlening. Dat is volgens hem een politieke keuze in plaats van een economische noodzakelijkheid.

Het Trade Unions Congress heeft voor eind maart een algemene betoging aangekondigd. Dat wordt volgens hem wellicht de grootste actie die de vakbond ooit heeft opgezet. "Het wordt een jaar waarin een gedeelte van de Britse bevolking werkelijk zal lijden, maar het wordt ook een jaar waarin de campagne voor verandering op kruissnelheid zal komen." Mark Serwotka voerde aan dat een grote eensgezindheid tegen de besparingen de Britse regering in zware moeilijkheden kan brengen. Volgens Serwotka zal de Britse regering geen bereidheid tonen om te onderhandelen, tot het besef doordringt dat de bevolking bereid is om te vechten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home