Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

CIA op zoek naar vers bloed


De CIA heeft dringend nieuwe agenten nodig en is vooral op zoek naar mensen die Arabisch, Koreaans of andere strategische talen spreken. Hoewel de aanwervingsprocedures zijn versoepeld, is het voor de organisatie niet gemakkelijk om de mensen met de juiste vaardigheden te vinden.

"Amper vijf maand geleden moesten CIA-sollicitanten met kennis van strategische talen volgens CIA-directeur Porter Goss een lange wervingsprocedure doorlopen indien ze verwanten hadden wonen in het buitenland," meldt de krant USA Today.

Maar om het tekort aan dergelijke experts op te vullen en in te kunnen spelen op de eis van de president om het aantal analisten en buitenlandse agenten met de helft te verhogen, startte Goss een complete herziening van de wervingsprocedures. Veiligheidscontroles die vroeger achttien maanden duren, worden nu in enkele weken tijd afgehandeld.

Vorig jaar kreeg de CIA van de 9/11-onderzoekscommissie de kritiek dat het kader niet voldoende taalexperts omvatte en aanwervingsprocedures te lang aansleepten. Maar de CIA vreesde dat het gevaar te groot was dat kandidaten met buitenlandse banden geheime informatie zouden doorgeven. Familie en vrienden werden dan ook eindeloos doorgelicht.Leden van de 9/11-onderzoekscommissie vielen van hun stoel toen ze hoorden dat een recrutering van een geschikte kandidaat soms tot vijf jaar kon aanslepen.

Goss vertelde nog altijd bezorgd te zijn om veiligheidslekken, maar stelde dat de CIA door die lange controles waardevolle recruten heeft verloren. "Een terrorist die mensen vermoordt is veel gevaarlijker dan een terrorist die een geheim rapport leest," voegde hij daar aan toe.

Maar volgens CIA-wervingsverantwoordelijke Betsy Davis merkte op dat het nog altijd negen maanden duurt vooraleer een kandidaat weet of hij al dan niet aanvaard is. Davis voegde er echter aan toe zoveel mogelijk kandidaten te willen aannemen. Dat is een sterke koerswijziging ten opzichte van de periode na de Koude Oorlog, toen personeel moest afvloeien en nog nauwelijks nieuwe agenten werden aangeworven.

De CIA werft dan ook met advertenties en meer dan 800 recruteringsevenementen per jaar. De wervingsafdeling van despionagedienst telt ongeveer 200 full-time personeelsleden. Zij moeten recruten overtuigen dat hen een uitdagende carrière wacht, maar tevens duidelijk maken dat er een groot verschil is met wat ze in de bioskoop te zien krijgen.

Het probleem is volgens USA Today echter vooral dat veel kandidaten een CIA-job vooral als een tijdelijke job van enkele jaren zien. Die periode gaat echter al helemaal op aan opleidingen en de CIA wil dan ook agenten voor veel langere carrières.

Maar ook het zoeken van kandidaten met de juiste vaardigheden vormt een probleem. Ongveer 1,6 procent van de Amerikaanse staatsburgers spreekt thuis één van de strategische buitenlandse talen. Maar slechts een gedeelte daarvan heeft een academische graad. De vijver om in te vissen is dan ook bijzonder klein.

Ongeveer 27 procent van de kandidaten spreekt minstens één vreemde taal, maar zelden een taal die als cruciaal beschouwd wordt in de strijd tegen het terrorisme. Zo blijkt dat minder dan tien procent van de analisten voor Noord-Korea de taal van het land ook machtig is. Insiders stellen dan ook dat 40 procent van het analyse-werk zou moeten uitbesteed worden.

Goss heeft wel de opdracht gekregen om agenten in het veld langer op hun post te laten blijven. In het verleden werden ze dikwijls overgeplaatst op het ogenblik dat de locale situatie pas onder de knie begonnen te krijgen. Bovendien mag Goss agenten met belangrijke talenkennis hogere weddes betalen.

De CIA doet het volgens Goss beter dan in het verleden, maar voegt er aan toe dat een aantal problemen relatief moeilijk is op te lossen. "We zijn een overzeese organisatie," merkte hij op. "Dat betekent dat men soms levenskwaliteit moet opgeven. We zoeken naar de juiste persoon en moeten dan ook heel streng selecteren."

Volgens een specialist van de Federation of American Scientist recruteert de CIA op dit ogenblik wellicht meer dan 2.000personeelsleden per jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home