Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Formule Eén heeft nieuwe eigenaar

De Britse investeringsgroep CVC Capital Partners heeft een meerderheidsparticipatie genomen in Formula One Group, het bedrijf dat het F1-wereldkampioenschap beheert. Dat heeft het bedrijf zelf bekend gemaakt. Bernie Ecclestone blijft aan als F1-topman.



CVC Capital Partners heeft daarvoor Alpha Prema, een nieuwe entiteit, opgericht. Die zal de aandelen van de Bayerische Landesbank en Bambino Holdings, de maatschappij van de familie Ecclestone, overnemen.

Bambino Holdings heeft een aandeel van 25 procent in SLEC Holdings, de groep die eigenaar is van de talloze bedrijven die de Formule Eén leiden. De overige 75 procent is in handen van de Bayerische Landesbank (48 procent), JPMorgan Chase en Lehman Brothers.

Door de overeenkomst krijgt Alpha Prema 73 procent van de Formule Eén in bezit en meteen ook absolute controle. De nieuwe eigendomsstructuur zal echter wellicht geen invloed hebben op het dagelijks beleid van de Formule Eén. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt.

De aandeelhouders van Alpha Prema zijn CVC, Bambino, Ecclestone en het managementteam van de Formule Eén. SLEC-voorzitter Gerhard Gribkowsky en CVC-afgevaardigde Donald McKenzie zullen eveneens zitting hebben in de bestuursraad van Alpha Prema, samen met een vertegenwoordiger van Bambino.

Ecclestone noemde CVC een aandeelhouder met een strategie en visie op lange termijn, wat voor de teams, constructeurs en promotoren van de Formule Eén volgens hem stabiliteit zou betekenen. "Bovendien zijn ze vertrouwd met de motorsport en dus een ideale partner voor de Formule Eén," benadrukte hij nog.

CVC heeft in Europa 38 bedrijven. Eén daarvan is Dorna Sports, dat het jaarlijke GP-wereldkampioenschap voor motoren organiseert. De groep is ook meerderheidsaandeelhouder van de Britse Automobile Association. De nieuwe deal wordt vooral gezien als een poging om de Grand Prix Manufacturers Association (GPMA), die dreigde in 2008 met een concurrerende competitie te beginnen, te intimideren.

De GPMA bestaat uit de vijf grote constructeurs van de Formule Eén - BMW, DaimlerChrysler, Renault, Toyota en Honda - die de controle over de competitie willen overnemen. De meeste F1-teams - op uitzondering van Ferrari - eisen een grotere financiële transparantie.

Bovendien willen ze ook de invloed van de Internationale Autosport Federatie (FIA) beperken. Bij meningsverschillen willen ze zich kunnen richten tot het Court of Arbritation for Sport in plaats van tot het FIA-tribunaal. Daarnaast eisen ze ook dat de speciale veto-rechten, die alleen toegekend zijn aan Ferrari, worden afgeschaft.

De voorzitter van de Internationale Autosport Federatie is Max Mosley, een oude en hechte vriend van Ecclestone en in het verleden ook zijn raadsman en advocaat.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home