Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 26, 2005

Somalië pakt piraterij aan

De Somalische regering heeft een Amerikaans veiligheidsbedrijf ingehuurd om de kustwateren te beschermen tegen piraten. De overeenkomst moet volgens de regering ook een einde maken aan illegale visserij.



Het Amerikaanse Topcat Marine Security krijgt van de Somalische regering een bedrag van 55 miljoen dollar om de territoriale wateren van het Afrikaanse land te bewaken. De overeenkomst is volgens de Somalische eerste minister Mohamed Gedi cruciaal zijn om de maritieme bronnen en de kustlijn van het land te beschermen.

Gedi benadrukte daarbij dat piraten en illegale vissers zware schade aanrichten en wenste de internationale gemeenschap ervan te verzekeren dat Somalië vastbesloten is om dergelijke praktijken te elimineren.

Hassan Abshir, de Somalische minister van visserij, benadrukte daarbij dat vissers zich moesten registreren en zich administratief in orde moesten stellen om langs de kust van het land te mogen vissen. Hij dreigde daarbij met het in beslag nemen van schepen en het arresteren van bemanningen.

Het Topcat-project omvat het creëren van uitvalsbasissen, het treinen van de kustwacht en het opzetten van Special Forces. Het bedrijf wil daarbij zelf ook patrouilles voeren op het water en vanuit de lucht om piraten te intercepteren.

Eerste minister Gedi stelde dat het programma tot doel moet hebben om de territoriale wateren van Somalië weerd veilig te maken voor het internationale scheepvaartverkeer. Het International Maritime Bureau en de Keniaanse National Union of Marine Aviation and Shipping Transport dringt al geruime tijd op de bescherming van schepen langs de kust van Somalië.

Het gebied is de voorbije periode steeds meer het toneel geworden van piraterij. Volgens de Kenya Ports Authority verplichtte dat fenomeen de rederijen om verder uit de kust te varen, waardoor de vervoerskosten gevoelig oplopen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home