Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 23, 2010

Nieuwsoverzicht

De Franse senaat heeft ingestemd met het voorstel van president Nicolas Sarkozy om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van zestig naar tweeënzestig jaar. Op een volledig pensioen zal men pas op zevenenzestig jaar krijgen. Nu de senaat akkoord is, zal een parlementaire commissie zich nog buigen over een aantal wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel. Daarna gaat het ter goedkeuring naar de Constitutionele Raad, die het wetsontwerp moet toetsen aan de Franse grondwet. De Franse regering wil over acht jaar een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd invoeren. Dat heeft in Frankrijk echter tot een storm van protesten geleid. Het land is al twee maanden in de greep van stakingen en massademonstraties. Premier Sarkozy heeft zijn plannen al licht aangepast. Onder meer kunnen vrouwen met meer dan drie kinderen en gezinnen met gehandicapte kinderen al op hun vijfenzestig jaar aanspraak maken op een volledig pensioen.


Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme, doelwit van een vijandig overnamebod van de Franse branchegenoot Sanofi-Aventis, is vastbesloten zijn huid duur te verkopen. Tijdens een bijeenkomst met investeerders zette Genzyme-topman Henri Termeer nog eens uiteen waarom het bedrijf volgens hem meer waard is dan de 18,5 miljard dollar die Sanofi-Aventis biedt. Termeer gaf voor het eerst zelf een concrete prognose voor het komende jaar. Hij spiegelde beleggers een flink hogere winst voor, waardoor Sanofi-Aventis op basis van hun eigen rekenwijze behoorlijk meer zouden moeten bieden voor de overname. Genzyme heeft zich van meet af aan verzet tegen de toenaderingspogingen van zijn Franse branchegenoot. Termeer herhaalde dat hij best bereid is te praten over een samensmelting van de twee bedrijven, maar het huidige bod van Sanofi-Aventis is volgens hem geen uitgangspunt is voor onderhandelingen.


Het Amerikaanse technologieconcern Honeywell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 499 miljoen dollar. Dat is een daling met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Hogere pensioenkosten zijn volgens het bedrijf één van de belangrijke oorzaken van de terugval. De omzet van Honeywell - producent van onder meer thermostaten, cockpitelektronica en autoturbo's - steeg met 9 procent tot 8,4 miljard dollar. Het bedrijf liet weten dat de omzet volgend jaar met minstens 5 procent zal stijgen. De nettowinst zal echter onder druk komen te staan door de hogere pensioenkosten. Die zouden volgend jaar kunnen oplopen tot een bedrag tussen 350 miljoen dollar en 400 miljoen dollar. Dave Cote, chief executive van Honeywell, merkt op dat het concern een uitstekend kwartaal heeft gerealiseerd. Hij voegde er aan toe ook vol vertrouwen te blijven over de recente overname van Sperian Protection.


Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 881 miljoen dollar. Dat is een daling met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, veroorzaakt door een aantal niet-operationele lasten, zoals extra pensioenkosten. De omzet daalde met 2,9 procent tot 26,5 miljard dollar. Die terugval is te wijten aan desinvesteringen. De omzet van de divisie Verizon Wireless steeg tijdens het derde kwartaal met 6 procent tot 16,3 miljard dollar. De divisie won tijdens derde kwartaal 997.000 nieuwe klanten. Het draadloze aanbod van Verizon heeft nu in totaal 93,2 miljoen klanten. Eén jaar geleden werden er 87 miljoen klanten geteld. Verizon is in de Verenigde Staten de grootste aanbieder van mobiele telefonie. Ondanks de lagere resultaten zegt Verizon tevreden te zijn over de prestaties en het vertrouwen in de toekomst te behouden.


De grote landen zouden moeten afspreken om de overschotten op de betalingsbalans te beperken tot maximaal 4 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft Timoth Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, voorgesteld. Op die manier zouden volgens Geithner grote onevenwichtigheden in de internationale economie voorkomen moeten worden. Het voorstel zou vooral China moeten dwingen om zijn yuan te herwaarderen. Door de kunstmatig laag gehouden yuan exporteert China zoveel, dat inmiddels een overschot van 2.400 miljard dollar werd opgebouwd. De Verenigde Staten zitten daarentegen met een groot tekort. Rainer Brüderle, Duits minister van economische zaken, verzet zich tegen het Amerikaanse voorstel. Er mag volgens hem niet teruggevallen worden in een planmatig economisch denken. Daarentegen moeten volgens Brüderle de marktprocessen worden versterkt.


De Japanse autoconstructeur Honda gaat in de Verenigde Staten 471.820 exemplaren van de modellen Acura en Odyssey terugroepen omwille van een remprobleem. Dat heeft de autoconstructeur officieel aangekondigd. Wereldwijd zouden 528.000 exemplaren teruggeroepen worden. Het probleem betreft het mogelijke scheuren van een dichting in de hoofdremcilinder. Die dichting zal bij de terugroepactie worden vervangen. Honda benadrukte wel dat er tot dusver geen ongevallen zijn gemeld die door het euvel zouden zijn veroorzaakt. Eerder maakte ook Toyota bekend 1,5 miljoen wagens terug te roepen wegens een gelijkaardig defect. Het probleem zou terug te brengen zijn tot het bedrijf Advics uit Ohio, toeleverancier van beide Japanse constructeurs. Onlangs riep Honda ook al 127.000 exemplaren terug in Brazilië voor een mogelijk probleem met het gaspedaal.


Bierbrouwer Heineken mag geen eigen, soepeler interpretatie geven aan overdracht van personeel. Dat heeft het Europese Hof van Justitie gesteld in een prejudicieel advies aan het Amsterdamse Gerechtshof. Het geding werd aangespannen door de FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederlands, nadat Heineken vijf jaar geleden besloten had om de catering in zijn Nederlandse vestigingen uit te besteden aan het gespecialiseerde bedrijf Albron. Zeventig werknemers van Heineken stapten daardoor over naar Albron, maar kregen daar minder gunstige arbeidsvoorwaarden opgelegd. Daarop stapte FNV Bondgenoten naar de rechter. Volgens de Nederlandse vakbond zullen de betrokken werknemers een schadeclaim kunnen indienen en het verschil met hun oude arbeidsvoorwaarden laten herstellen. Het kan gaan om duizenden euro's loonverschil per jaar.


De holding Qatar Investment Authority zou plannen hebben om op het dak van het prestigieuze Londense warenhuis Harrods een luxehotel te bouwen. De holding nam Harrods enkele tijd geleden over van Mohammed Al-Fayed en vermoedt dat veel rijke toeristen enthousiast een kamer zouden willen boeken in het hotel. Er is wel grote concurrentie van het nabijgelegen vijfsterrenhotel Mandarin Oriental. Michael Ward, managing director van Harrods, benadrukte dat de hotelplannen nog niet concreet zijn. Er zouden immers verschillende ideeën zijn om het luxueuze warenhuis nieuw leven in te blazen. Indien Harrods effectief uitbreidt met een hotel, dan komt het op de bovenste verdieping van het gebouw. Daar is nu de kinderafdeling ondergebracht. De sectie jonge mode zal in dat geval plaats moeten ruimen voor een stijlvol restaurant.


Jonge Japanse vrouwen verdienen meer geld dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek het Japanse ministerie van binnenlandse zaken. Het inkomen van een alleenstaande Japanse vrouw van minder dan dertig jaar schommelt gemiddeld rond de 218.156 yen per maand. Dat komt overeen met een bedrag van 1.930 euro. Een Japanse man van dezelfde leeftijd verdient maandelijks ongeveer 215.515 yen. Daarmee hebben vrouwen voor de eerste keer in de geschiedenis mannelijke tegenhangers bijgebeend op het vlak van loon. Het gemiddelde loon van Japanse vrouwen steeg de afgelopen vijf jaar met 11,4 procent. Het loon van de mannen ligt op dit ogenblik daarentegen 7 procent lager dan vijf jaar geleden. Omdat de lonen van de Japanse mannen zoveel hoger waren, konden ze volgens het Dai-ichi Life Research Institute ook veel dieper duiken toen het slechter begon te gaan met de economie.


Volvo, de tweede grootste vrachtwagenproducent ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,81 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 300 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 2,92 miljard kroon. Het is de derde kwartaalwinst op rij voor Volvo, te danken aan de herstellende vraag. De omzet steeg met 32 procent tot 64 miljard kroon. Volvo moest tijdens de financiële crisis duizenden jobs schrappen omdat de vraag sterk daalde. Nu profiteert de Zweedse constructeur van de heroplevende vrachtwagenmarkt in Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf behoudt blijft bij zijn vooruitzichten voor het hele jaar. Daarbij werd vooropgesteld dat de in Europa met 10 procent zal groeien, terwijl in Noord-Amerika een groei met 20 procent tot 30 procent is voorzien.


De Zweedse telecommunicatiefabrikant Ericsson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,6 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 389 miljoen euro. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een winst van 0,8 miljard kroon opgetekend. Toen werden de resultaten echter gedrukt zware herstructureringslasten. De omzet steeg met 2 procent tot 47,5 miljard kroon. De groei is volgens Ericsson in belangrijke mate te danken aan de uitbreiding van zijn mobiel breedbandnet en de winsten bij zijn dochter voor mobiele telefonie. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar moest nog een herstructureringslast van 0,9 miljard kroon worden ingeschreven. Dat bedrag zou tijdens het vierde kwartaal opnieuw oplopen tot 1,5 miljard kroon. Hans Vestberg, topman van Ericsson, zegt verdere groeikansen op de markt te zien.


China zal op vier tot vijf jaar wellicht wereldwijd de grootste markt worden voor het Duitse automerk Mercedes-Benz. Dat heeft Dieter Zetsche, topman van Daimler, voorspeld. Daimler hoopt tegen het midden van het decennium in China jaarlijks 300.000 exemplaren van dochtermerk Mercedes-Benz te verkopen. Daarvan zou 70 procent zelf in China worden geproduceerd. Dit jaar zou Mercedes-Benz in China 120.000 exemplaren verkopen. Eerder was een verkoop van 100.000 exemplaren in het vooruitzicht gesteld. China is op dit ogenblik de grootste automarkt van de wereld, dankzij de groeiende economie en het stijgende inkomen van de Chinezen. Vorig jaar werden er in China 13,6 miljoen wagens verkocht, waardoor China de rol van de Verenigde Staten als grootste automarkt ter wereld overnam. De rijkere Chinese klasse heeft een grote voorkeur voor westerse luxewagens.


De Spaanse autobouwer Seat heeft bekend gemaakt dat in zijn fabriek in Martorell minstens zevenhonderd mensen technische werkloos worden. De maatregel is volgens Seat, dochter van de Volkswagen-groep, nodig omwille van de dalende autoverkoop. De maatregel loopt tot eind juni volgend jaar. Het plan is naar eigen zeggen niet voor toepassing van werknemers die ouder zijn dan drieënvijftig jaar en evenmin voor werknemers die geen recht hebben op een uitkering. De fabriek in Martorell, gelegen in de buurt van Barcelona, produceert voor de binnenlandse markt en telt 7.500 werknemers. Seat kondigde twee jaar geleden aan dat de productie in de fabriek van Martorell zou teruggeschroefd worden. Sindsdien werd al vijf keer overgegaan tot een systeem van tijdelijke werkloosheid. De Spaanse autoproductie heeft een zware terugval gekend door de zware economische recessie.


Australië heeft een controversiële reclame-affiche van kledingmerk Calvin Klein verboden omdat de beelden geweld en verkrachting zouden suggereren. Op de affiche wordt een schaars geklede Lara Stone stevig vastgehouden door een man, terwijl een andere man aan de haren van het model trekt. De affiche zou suggereren dat het model verkracht wordt. De billboard-campagne in grote steden zoals Sydney en Melbourne zorgde voor veel negatieve reacties, vooral van vrouwenrechtengroepen en begeleiders van slachtoffers van zedendelicten. In totaal werden meer dan vijftig klachten ingediend. De Australische Advertising Standards Bureau meldde dat de klachten gegrond zijn en dat de affiches verwijderd moeten worden. Een vorige campagne van Calvin Klein voor Secret Obsession en CK Jeans met actrice Eva Mendes zorgden ook al voor zware controverses.


De Duitse autogroep Volkswagen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 655 miljoen euro opgetekend. Die groei werd naar eigen zeggen vooral gedragen door een sterke stijging van de verkoop in China, maar ook op de West-Europese en Amerikaanse markten werd een verdere groei gerealiseerd. De omzet steeg met 20 procent tot 92,5 miljard euro. In totaal werden van de negen Volkswagen-merken meer dan 5,4 miljoen exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 12,9 procent. Volkswagen waarschuwde wel dat de opmars van dit jaar tijdens het laatste kwartaal waarschijnlijk niet in hetzelfde tempo zal kunnen worden volgehouden. Wel verwacht het concern naar eigen zeggen ook in de laatste drie maanden van dit jaar een verdere groei van de omzet en het bedrijfsresultaat.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home