Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 22, 2010

Oxfam propageert rijstproductie zonder overstromingen

Rijstboeren zouden de opbrengst van hun oogsten met 50 procent kunnen opdrijven met een methode die bovendien minder water nodig heeft. Dat heeft de organisatie Oxfam America gezegd. De methode zou volgens Oxfam America een antwoord kunnen vormen op de bedreiging van klimaatverandering en droogtes. Oxfam streeft ernaar om rijstproducerende landen aan te zetten om over vijftien jaar een kwart van de oogst volgens het nieuwe systeem te organiseren. In het traditionele systeem moeten overstromingen ervoor zorgen dat de rijstplanten tijdens het groeiseizoen onder water blijven, maar het nieuwe systeem bestaat erin om de rijst vochtig te houden in plaats van te overstromen.

De rijstcultuur - die de belangrijkste caloriebron is voor ongeveer de helft van de wereldbevolking - is bijzonder waterintensief. "De rijstproductie vertegenwoordigt volgens Oxfam ongeveer één derde van het totale waterverbruik van de wereld," aldus het persbureau Reuters. "Oxfam voegt er aan toe dat rijstboeren in Afrika, Zuidoost-Azië en India al gebruik maken van het systeem. Daarbij zouden ze de rijstproductie met 50 procent hebben kunnen opdrijven met minder waterverbruik en vaak ook met minder arbeidskracht. Ray Offenheiser, voorzitter van Oxfam, benadrukte dat deze nieuwe technologieën leiden tot een verhoogde productie en een hoger inkomen voor de rijstboeren."

Droogtes zijn onder meer een cruciaal probleem voor rijstproducenten zoals Vietnam, waar een watertekort dit jaar de productie bedreigt in een sleutelregio, die instaat voor 90 procent van de Viëtnamese rijstexport. Uit een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research blijkt dat de meestbevolkte regio's van de wereld de volgende decennia met bijzonder strenge droogteperiodes zullen moeten afrekenen. Oxfam zegt dat regeringen van ontwikkelingslanden de nieuwe methode zouden moeten opnemen in hun nationale ontwikkelingsstrategieën. Ook zouden hulporganisaties moeten investeren in opleidingen van de rijstboeren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home