Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 22, 2010

Zimbabwe wil grote diamanttoekomst uitbouwen

Zimbabwe kan op korte termijn een leidinggevende diamantproducent worden. De productie van de Marange-mijnen zou op drie jaar tijd gemakkelijk kunnen worden opgevoerd tot meer dan 40 miljoen karaat. Dat heeft Obert Mpofu, minister van mijnen en mijnontwikkeling van Zimbabwe, gezegd tijdens een bezoek aan het Indiase diamantcentrum Surat. Minister Mpofu wees erop dat de mijnoperaties van de Zimbabwe Mining Development Corporation en zijn partners Mbada en Canadile in de Marange-velden binnen de drie jaar meer dan 2 miljard dollar per jaar zouden opleveren. Mbada en Canadile ontginnen op dit ogenblik volgens Mpofu slechts 10 procent van hun totale concessies.

"Minister Mpofu benadrukt dat Mbada en Canadile een concessie van in totaal 77.000 vierkante hectare met grote diamantreserves hebben," meldt de krant Zimbabwe Herald. "Indien die reserves worden aangesproken, kan Zimbabwe volgens de minister mogelijk de grootste diamantproducent van de wereld worden." Op dit ogenblik produceert Zimbabwe in het Marange-gebied ongeveer 1,5 miljoen karaat per maand. Mpofu voegt er aan toe dat Zimbabwe de mogelijkheid heeft om de wereldwijde diamantproductie met 20 procent op te drijven, maar zich terughoudend moet opstellen om te vermijden dat de internationale diamantprijzen zouden instorten.

"Indien Zimbabwe die voorzichtigheid laat varen, zouden de prijzen op de internationale markten met 60 procent tot 70 procent kunnen dalen," voerde Mpofu aan. "We moeten ons dan ook verantwoordelijk gedragen." De Marange-velden werden lange tijd uitgesloten van de certificaten van het Kimberley Process. Tijdens die periode heeft het land een reserve van 6 miljoen karaat opgebouwd. Zimbabwe heeft de steun van India nodig om de voorraad tot de legale markt toe te laten. Minister Mpofu zegt dat Zimbabwe het Kimberly Process naleeft, maar daarbij in botsing komt met de belangen in westerse landen, die een eigen agenda hebben. India zou onder meer opleiding voorzien voor jonge diamantbewerkers in Zimbabwe.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home