Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 22, 2010

Belangengroepen eisen moratorium op geo-engineering

De Verenigde Naties zouden een moratorium moeten stellen op het zogenaamde geo-engineering. Dat heeft de Canadese belangenorganisatie ETC Group gezegd tijdens een biodiversiteit-congres in de Japanse stad Nagoya. Daarbij wordt opgemerkt dat geo-engineering schade zou kunnen berokkenen aan de natuur en de mensheid. Een aantal landen bestempelen geo-engineering als een manier om de klimaatverandering onder controle te houden, onder meer met het beperken van het zonlicht of het opslorpen van broeikasgassen. ETC Group stelt echter dat een aantal geïndustrialiseerde landen niet het recht hebben om geo-engineering uit te proberen zonder toestemming van de hele wereld.

"Milieugroepen zeggen dat het risico van geo-engineering - zoals kunstmatige vulkanen en kunstmatige wolken - te riskant is, aangezien men niet weet welke risico's aan deze ontwikkelingen zijn verbonden," merkt het persbureau Reuters op. "De belangenorganisatie ETC Group stelt daarbij dat de industrielanden niet mogen verder gaan met experimenten rond geo-engineering tot daarover binnen de Verenigde Naties een consensus is bereikt. Volgens een aantal milieugroepen vormen geo-engineering een uitweg om zich terug te trekken uit de inspanningen die moeten gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen te beperken."

De Verenigde Naties hebben aangekondigd dat geo-engineering een onderdeel zal vormen van het volgende grote rapport, dat over drie jaar zal worden voorgesteld. ETC Group riep de United Nations Convention on Biological Diversity (CBD) echter op om zijn de-facto moratorium op oceaan-fertilisatie, waarover twee jaar geleden een beslissing was genomen, tot alle activiteiten op het gebied van geo-engineering uit te breiden. De International Union for Conservation of Nature benadrukte dat de milieuverenigingen onderzoek rond geo-engineering ondersteunen, maar voegt er aan toe dat een implementering van die toepassingen voorlopig moet worden uitgesloten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home