Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Peru kan illegale vangst zeepaardjes niet tegenhouden

De grootschalige vangst op zeepaardjes voor de kust van Peru gaat onverminderd door, ondanks het exportverbod van deze diertjes. Vooral in China en Japan is de vraag naar zeepaardjes bijzonder groot. De dieren zouden worden verwerkt tot geneesmiddelen met lustopwekkende eigenschappen. Volgens Peruaanse media zou onlangs nog een lading met ongeveer 25.000 zeepaardjes in beslag zijn genomen in een pakhuis in de buurt van de internationale luchthaven van de hoofdstad Lima.

"De eigenaar van het pakhuis was een Chinees die van plan was om ze via Hong Kong naar Japan te verzenden," aldus het webmagazine Oneworld.nl. Ook op de Nederlandse luchthaven Schiphol werd onlangs door de Nederlandse douane een lading zeepaardjes met bestemming China zijn onderschept. Tijdens het laatste decennium van de vorige eeuw was de vangst en export vanuit Mexico, Ecuador en Peru heel frequent. In Peru worden ze nog geregeld als sleutelhanger aan toeristen verkocht.

In Peru werd de handel in zeepaardjes zeven jaar geleden officieel verboden. Het jaar voordien waren nog ladingen voor in totaal ongeveer drie ton geƫxporteerd. Het is sindsdien in Peru ook verboden om zeepaardjes in een aquarium te houden. In de wilde natuur kennen de zeepaardjes nauwelijks vijanden omdat ze graterig en slecht verteerbaar zijn. Toch worden ze in het Verre Oosten vaak gebruikt voor traditionele geneesmiddelen. Jaarlijks worden er meer dan 24 miljoen dieren gevangen voor onder andere lustopwekkende medicijnen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home