Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 12, 2011

Europese spaargelden naar Servische banken

De banken in Servië weten zo langzamerhand niet meer waar ze het aangevoerde spaargeld van beleggers uit een aantal West-Europese landen moeten onderbrengen. Servische media melden dat buitenlanders de voorbije vier maanden ongeveer 500 miljoen euro in Servië hebben ondergebracht. De beleggers zouden zich aangetrokken voelen door een rente van 7 procent op een jaardeposito. Dat is een veelvoud van de opbrengsten die op dit ogenblik in de eurozone kunnen worden gerealiseerd.

Het gaat volgens Servische bankiers meestal om beleggers die vanwege zakelijke contacten al een relatie met Servië hebben. Deze groep zou privé bedragen inleggen tussen 10.000 euro en 30.000 euro. De betrokkenen zoeken volgens de bankiers een veilige belegging met een mooie winst. Djordje Djukic, professor economie aan de universiteit van Belgrado, benadrukt dat Servië momenteel een aantrekkelijke bestemming voor spaargeld is en dat de buitenlandse spaarders in dat opzicht rationeel handelen.

"Het gaat volgens Djukic immers om een veilige investering," merkt de Volkskrant op. "Hij voegt er aan toe dat de Servische banken hebben bewezen dat ze stabiel zijn en zelfs tijdens de crisis een hoge mate van solvabiliteit hebben behouden. Hij wijst er ook op dat Servië bovendien een garantie biedt voor spaargeld tot 50.000 euro." De econoom merkt wel op dat de hoge rente niet eindeloos kan standhouden. Banken moeten de rente terugverdienen door het spaargeld te investeren, maar er zijn volgens Djukic steeds minder bedrijven en consumenten die krediet kunnen opnemen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home