Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 04, 2010

Russische spammer achter botnet Mega-D pleit onschuldig

De Rus Oleg Nikolaenko ontkent een groot spam-netwerk uitgebouwd te hebben. De man wordt er door het Amerikaanse gerecht van verdacht om een wereldwijd netwerk van meer dan een half miljoen geïnfecteerde computers opgezet te hebben. Daarmee kon hij een grote stroom spam-berichten op het getouw zetten. Volgens een aantal experts was het botnet-netwerk van Nikolaenko verantwoordelijk voor één op de drie spamberichten die wereldwijd op het internet werden verspreid. Het botnet-netwerk van Nikolaenko zou in staat zijn om 10 miljard emails per dag te verzenden. Het Amerikaanse gerecht gaat ervan uit dat Nikolaenko de man achter de beruchte botnet Mega-D is.

Zeven jaar geleden voerden de Verenigde Staten de Can-Spam Act in. Daardoor werd het bewust vervalsen van informatie in commerciële emails en het verzenden van minstens 2.500 spammails per dag strafbaar gesteld. Nikolaenko had gevraagd om in afwachting van het protest onder huisarrest geplaatst te worden. De rechter besliste echter dat de man zonder borgsom in de gevangenis moest worden opgesloten. "Nikolaenko is een Russisch onderdaan en de Amerikaanse overheid is van mening dat hij bij een voorlopige in vrijheid stelling naar Rusland zou terugkeren, zodat de Amerikaanse regering hem niet zou kunnen vervolgen," merkt openbaar aanklager Erica O'Neil op.

De botnet van de drieëntwintigjarige Nikolaenko werd eind vorig jaar buiten werking gesteld door het beveiligingsbedrijf FireEye. De verdachte werd begin november gearresteerd op een autoshow in Las Vegas. Indien hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij drie jaar gevangenisstraf of een boete van 250.000 dollar. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) zou Nikolaenko op het spoor zijn gekomen op aangeven van de veroordeelde spammer John Smith en Lance Atkinson, die eveneens van spam-activiteiten wordt verdacht. Atkinson had tegenover de onderzoekers gezegd dat de grootste partners in het spam-netwerk uit Rusland afkomstig waren. Nikolaenko zou van Atkinson 459.000 dollar hebben ontvangen voor zijn reclame-activiteiten.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home