Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 28, 2010

Engels voetbal marktleider in shirtsponsoring

De Engelse Premier League is dit seizoen op het gebied van shirtsponsoring Europees marktleider. Dat blijkt uit een onderzoek van het gespecialiseerde adviesbureau Sport+Markt. De clubs uit de Engelse voetbalcompetitie hebben in totaal 128 miljoen euro aan shirtsponsoring binnengehaald. Dat is 45 miljoen euro meer dan vorig seizoen. Over de zes belangrijkste voetbalcompetities van Europa werd een groei met 18 procent opgetekend tot 470,7 miljoen euro. Sport-Markt merkt op dat vijftien Engelse clubs de inkomsten uit shirtreclame hebben kunnen opdrijven. Bovendien komen drie van de vijf clubs met de hoogste inkomsten uit de Engelse Premier League.

De hoogste sponsoring-contracten werden afgesloten door Manchester United (AON) en Liverpool (Standard Chartered), die elk een contract ter waarde van 23,6 miljoen euro konden afsluiten. Duitsland handhaaft zich op de tweede plaats met een bedrag van 118,5 miljoen euro. Op de derde plaats staat Italië met 65,9 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk met 58,8 miljoen euro, Spanje met 57,5 miljoen euro en Nederland met 42 miljoen euro. In het rapport wordt opgemerkt dat zowel Duitsland als Frankrijk een belangrijke groei lieten optekenen. Frankrijk kon daarbij profiteren van de liberalisering van de gokmarkt om Spanje naar de vijfde plaats te verdringen. De onderzoekers verwachten dat Duitsland de volgende markt zal worden die zal profiteren van de veranderde gokwetgeving.

In Nederland werd een status-quo opgetekend tegenover het jaar voordien. Italië was het enige land waar de inkomsten uit de shirtsponsoring zijn gedaald. Daarbij wordt opgemerkt dat Lazio Roma en Fiorentina er voorlopig niet in geslaagd zijn een shirtsponsor aan te trekken. Vorig jaar was Duitsland met een bedrag van 108,6 miljoen euro marktleider op het gebied van shirtsponsoring. Engeland volgde toen op de tweede plaats met 83,5 miljoen euro. Een analyse van de sponsoring geeft volgens het adviesbureau aan dat de financiële bedrijven de economische crisis blijkbaar hebben kunnen afschudden. Ook de gokindustrie wordt een bijzonder pijler voor de sponsoring-inkomsten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home