Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 29, 2010

Nieuwsoverzicht

De Japanse gamesproducent Nintendo heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 2 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 17,7 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Nintendo nog een winst van 69,5 miljard yen. De omzet daalde met 34 procent 363,2 miljard yen. De slechte resultaten zijn volgens Nintendo grotendeels te verklaren door de dure yen. Nintendo verkoopt immers 80 procent van zijn producten buiten Japan. De firma verkocht ook aanzienlijk minder DS-spelers. Tijdens de voorbije zes maanden werden er 6,7 miljoen stuks verkocht, terwijl de verkoop vorig jaar op bijna 12 miljoen exemplaren kwam. Ook het aantal verkochte DS-titels nam af. Verder liep de verkoop van de Wii-console de afgelopen zes maanden terug. Wereldwijd wist Nintendo 5 miljoen exemplaren te verkopen, terwijl er vorig jaar nog 5,75 miljoen toestellen konden worden verkocht.


Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 75 miljard dollar naar 90,7 miljard dollar. Shell wijt het herstel van de resultaten aan de verbeterde omstandigheden in de industrie en verbetering van de eigen strategie. Shell snijdt in de kosten en werkt aan een efficiëntere inzet van middelen. De onderneming merkte ook een toename van de productie en een stijging in de verkoop van vloeibaar aardgas. Peter Voser, chief executive van Shell, stelde dat het concern goede vooruitzichten heeft en aan het begin van een nieuwe groei staat. Shell produceerde tijdens het voorbije kwartaal 3 miljoen vaten per dag, tegenover 2,9 miljoen vaten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De stijging is onder meer te danken aan het in gebruik nemen van nieuwe velden in de Golf van Mexico en een hogere productie uit de teerzanden in Canada.


Het Nederlandse uitzendbedrijf Randstad heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 72,3 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 19 procent tot 3,78 miljard euro. Opgemerkt werd dat de vraag naar uitzendkrachten na de economische crisis eerst in de industrie groeide, maar die positieve evolutie spreidde zich nadien ook uit naar andere sectoren, zoals de dienstverlening. Op de Nederlandse thuismarkt werd een status-quo opgetekend. De omzetstijging komt vooral door de groei op buitenlandse markten, zoals Duitsland (40 procent) en de Verenigde Staten (23 procent). In Frankrijk werd een groei met 19 procent opgetekend, gevolgd door België-Luxemburg met 17 procent en Groot-Brittannië (9 procent). Randstad verwacht in de volgende kwartalen een aanhoudend gezonde groei.


Het Amerikaanse concern Visa, de grootste aanbieder van kredietkaarten ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 774 miljoen dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 2,1 miljard dollar. Daarbij wordt opgemerkt dat vooral grensoverschrijdingen weer een belangrijke groei laten optekenen. Toeristen reizen weer meer naar het buitenland en ook bedrijven sturen hun werknemers weer vaker op dienstreizen. Visa maakte bekend mogelijk 1 miljard dollar te zullen investeren in de inkoop van eigen aandelen. Het bedrijf zegt te wachten op concrete informatie van de Federal Reserve over de nieuwe regelgeving voor de Amerikaanse financiële sector. Visa telde tijdens het voorbije kwartaal 12,1 miljard transacties. Dat is een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Amerikaanse regering heeft zijn onderzoek naar privacyschending door Google bij zijn programma Street View laten vallen. Dat gebeurde nadat het internetbedrijf had aangekondigd een strikter privacybeleid te zullen voeren. Google heeft volgens de Federal Trade Commission (FTC) verzekerd dat het de persoonlijke informatie die werd verzameld, nooit gebruikt zal worden voor een dienst of product van het merk. De Federal Trade Commission opende in mei van dit jaar een onderzoek nadat Google had toegegeven dat de wagens van het programma Street View, die steden in meer dan dertig landen doorkruisen om beelden te nemen, persoonlijke informatie onderschepten die verstuurd werd aan de hand van onbeveiligde wifi-netwerken. Op die manier kwam Google in het bezit van persoonlijke e-mails en zelfs wachtwoorden.


Het internetbedrijf Google is in de Verenigde Staten de populairste werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van de jobsite CareerBliss.com. Het internetbedrijf gaat daarbij 3M, ABN Amro, DTE Energy en de Amerikaanse luchtmacht vooraf. In de top tien staan verder Qualcomm, de Nationale Garde, de Marines, de Zeemacht en LSI Logic. De onderzoekers merken op dat Google op het vlak van carrièremogelijkheden de eerste plaats moet afstaan aan het Amerikaanse leger. Bradley Brummel, professor psychologie aan de University of Tulsa, merkt op dat het leger het gevoel creëert iets wezenlijk bij te dragen aan de wereld, echte vriendschap met collega's genereert en de mogelijkheid biedt om vaardigheden te ontwikkelen. Het farmaconcern Johnson & Johnson staat op een zestiende plaats. Verder staan General Electric (30), Microsoft (39) en Disney (41).


De Japanse autoconstructeur Nissan heeft wereldwijd 2,14 miljoen wagens teruggeroepen vanwege een probleem met het elektronische relais in het motorcontrolesysteem. In Japan alleen al worden ruim 800.000 exemplaren van diverse modellen teruggeroepen. In Europa gaat het om ruim 350.000 exemplaren. De controlunit zorgt ervoor dat de auto niet start. Het euvel is volgens Nissan niet gevaarlijk, maar is wel vervelend. De betrokken bestuurders worden door hun dealers op de hoogte gebracht. Eventuele herstellingen worden uitgevoerd op kosten van de constructeur. De interventie zou slechts een twintigtal minuten in beslag nemen. Nissan geeft wel aan dat er nog geen incidenten gemeld zijn. Begin maart riep Nissan ook al meer dan 500.000 exemplaren terug. Die actie was toen vooral geconcentreerd in de Verenigde Staten. Vooral Japanse automerken hebben recent auto's moeten terugroepen.


In Duitsland werden tijdens de maand oktober 2,94 miljoen werklozen geteld. Dat is een daling met 86.000 werklozen tegenover de maand september. Dat heeft Ursula von der Leyen, Duits minister van werk, gemeld. De Duitse werkloosheid is daarmee gedaald tot het laagste peil in achttien jaar. De Duitse werkgevers werven steeds meer medewerkers aan nu de Duitse economie de economische recessie achter zich gelaten heeft. Maar de gestage daling van de werkloosheid voedt ook de zorgen over arbeidstekorten in enkele kernsectoren. Duitsland heeft nu een werkloosheidsgraad van 7,5 procent. Volgens experten zal het aantal werklozen volgend jaar korte tijd boven de 3 miljoen noteren, maar het grootste deel van het jaar zou dat cijfer onder die kaap blijven. Onlangs verdubbelde de Duitse regering nog zijn groeiprognoses voor het lopende jaar tot een stijging met 3,4 procent van het bruto binnenlandse product.


De Duitse autobouwer Daimler heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,1 miljard euro. Dat is een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal verkocht de autobouwer tijdens het derde kwartaal 475.100 personenauto's en bedrijfswagens. Dat is een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteert naar eigen zeggen van het wereldwijde herstel op de automarkten. De nettowinst steeg van 56 miljoen euro naar 1,61 miljard euro. De Duitse autobouwer maakte ook bekend zijn winstverwachting naar boven bij te stellen. Daarbij wordt opgemerkt dat het bedrijfsresultaat van het lopende jaar op ruim 7 miljard euro zal uitkomen. Eerder was gewag gemaakt van 6 miljard euro. Het is de derde keer dit jaar dat Daimler zijn verwachtingen naar boven bijstelt.


Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,35 miljard dollar. Dat is een stijging met 55 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te wijten aan de hogere prijzen op de brandstofmarkt. De omzet steeg van 82,3 miljard dollar naar 95,3 miljard dollar. ER wordt aan toegevoegd dat de winst in de upstream-activiteiten van 4,01 miljard dollar naar 5,47 miljard dollar stegen. Bij de downstream-activiteiten werd een groei van 325 miljoen dollar tot 1,16 miljard dollar genoteerd. Er wordt aan toegevoegd dat de productie tijdens het voorbije kwartaal met meer dan 20 procent werd opgedreven, in belangrijke mate te wijten aan de activiteiten in Qatar en de overname van aardgasproducent XTO Energy. De kapitaalinvesteringen stegen met 35 procent tot 8,8 miljard dollar.


Uitgeverij Thomson-Reuters heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,26 miljard dollar. Dat is een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 162 miljoen dollar naar 268 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat de markets-divisie, die nieuws en data levert aan klanten uit de bankensector en andere financiële instellingen en ook het persbureau omvat, een groei met 1 procent tot 1,85 miljard dollar liet optekenen. Het is de eerste keer in bijna twee jaar dat de divisie weer een winst kan laten optekenen. De professional-divisie, die informatie verzamelt voor verschillende industriële sectoren, liet een groei met 5 procent tot 1,41 miljard dollar optekenen. Opgemerkt wordt dat het concern zich langzaam herstelde van de economische crisis, die financiële bedrijven en juristenkantoren - de belangrijkste klanten van Thomson-Reuters - verplichtte om op de uitgaven te besparen.


Het herstel van de overslag in de Zeeuwse havens Borsele, Vlissingen en Terneuzen komt veel sneller dan verwacht. Naar verwachting ligt de overslag eind dit jaar weer op het niveau van twee jaar geleden. Dat heeft koepelorganisatie Zeeland Seaports bekend gemaakt. De overslag groeide in de eerste negen maanden met 17 procent naar 24,5 miljoen ton. Twee jaar geleden werd in totaal 33 miljoen ton overgeslagen. Vorig jaar kende de overslag in de Zeeuwse havens door de economische crisis echter een terugval met 13 procent tot ruim 28 miljoen ton. Onder meer werd er een groei opgetekend in de opslag van droge en natte bulk, zoals steenkool, ertsen en olie. De grootste groei werd opgetekend bij het stukgoed. Dat is volgens Zeeland Seaports vooral te danken aan het feit dat er meer personenwagens werden overgeslagen.


De hoeveelheid nog niet ontdekte ruwe olie in de ondergrond van Alaska is tien keer minder groot dan gedacht. Dat heeft United States Geological Servey (USGS), het Amerikaanse geofysische instituut, bekend gemaakt. Na een nieuw onderzoek van de oppervlakte van de Amerikaanse staat, heeft het instituut naar eigen zeggen moeten besluiten dat er in de ondergrond en de wateren van Alaska 896 miljoen vaten olie opgeslagen liggen die nog niet ontdekt zijn. Acht jaar geleden ging men nog uit van 10,6 miljard vaten ruwe olie. De experts schroefden ook hun raming van de gasvoorraden terug. Daar werd de ramingen met 13 procent teruggebracht tot ongeveer 1.500 miljard kubieke meter. In Alaska wordt er het laatste decennium intensief gezocht naar olie. In de staat werd de belangrijkste onshore-ontdekking van ruwe olie van de laatste vijfentwintig jaar in de Verenigde Staten gedaan.


De Amerikaanse website LimeWire, waarmee muziek en andere bestanden gedeeld kunnen worden, is door een Amerikaanse rechter offline gehaald. De website was eerder al veroordeeld voor schending van de auteursrechten. De beslissing komt er na een klacht van verschillende grote muziekuitgevers, waaronder EMI Music Publishing, Universal Music en Warner-Chappel. De maatschappijen merkten op dat LimeWire op grote schaal de wet op het copyright overschreden heeft en hebben een schadevergoeding geëist. Er wordt gezegd dat LimeWire de sector honderden miljoenen dollars inkomsten heeft gekost. LimeWire is één van 's werelds grootste diensten waar gebruikers gratis muziek, films en televisie-programma's kunnen uitwisselen. Volgens de rechter heeft LimeWire bewust inbreuk gemaakt op duizenden beschermde werken. De New Yorkse groep Lime Group, waartoe LimeWire behoort, zegt naar een oplossing en een overeenkomst met de sector te blijven zoeken.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst geboekt van 524 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 31 miljoen euro geboekt. De goede cijfers zijn volgens de luchtvaartmaatschappij te danken aan de maatregelen die werden genomen om de kosten terug te dringen en aan de gevoelige toename van de vraag in het derde kwartaal. Vooral bij het vrachtvervoer en op intercontinentale vluchten wordt gewag gemaakt van een uitstekende groei. De omzet steeg met 25 procent tot 20,2 miljard euro. Dat is ook te danken aan de overname van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines. Het concern heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Voor het hele jaar rekent Lufthansa nu op een bedrijfsresultaat van meer dan 800 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home