Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 30, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 51 procent tot 5,4 miljard dollar. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de stijgende vraag naar het Windows-besturingssysteem, het Office-pakket en de Xbox-spelcomputer. Bij de lancering van het nieuwe Office-pakket ligt de verkoop 20 procent hoger dan bij de marktintroductie van zijn voorganger. Inmiddels telt Office Web Apps meer dan twintig miljoen gebruikers. Het nieuwe Window-besturingssysteem kende op de consumentenmarkt een groei met minder dan 10 procent, maar op de zakelijke markt werd een stijging met 15 procent opgetekend. Opgemerkt wordt dat vooral in groeimarkten een stijging werd opgetekend. De verkoop van de de Xbox-spelcomputer steeg met 38 procent tot 2,8 miljoen exemplaren.


Koerierdienst United Parcel Service (UPS) heeft beslist om voorlopig geen poststukken uit Jemen meer te vervoeren. Dat heeft het Amerikaanse concern gemeld, nadat een pakket met explosieven was ontdekt in een vrachtvliegtuig van de koerierdienst dat onderweg was van Jemen naar Chicago. Het pakket werd onderschept bij een tussenlanding op de luchthaven van East Midlands in Engeland. Een tweede pakket werd in Dubai onderschept op een vliegtuig van sectorgenoot van FedEx. Dat had eerder al aangekondigd de verbindingen met Jemen voorlopig stil te leggen. Beide pakketten waren geadresseerd aan Joodse instellingen in Chicago. De Amerikaanse autoriteiten sloten niet uit dat er nog meer pakketten onderweg waren naar de Verenigde Staten. Beide maatschappijen hebben aangekondigd hun veiligheidsmaatregelen te zullen bijsturen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de samenwerking met lokale onderaannemers.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson (J&J) verwacht voor eind november een definitief overnamebod te kunnen uitbrengen op het Nederlandse biotechbedrijf Crucell. Het biedingsvoorstel is inmiddels naar de Nederland Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestuurd ter beoordeling van de overnameplannen, die begin oktober werden aangekondigd. Ook de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichthouder, zal zich nog buigen over de voorgenomen overname. Johnson & Johnson stelt dat het nog steeds van plan is de overnameprijs van 1,75 miljard euro in contanten te voldoen. Het Amerikaanse concern bezit al een pakket aandelen Crucell. De twee bedrijven merkten op ook samen een mogelijk verontreinigingsprobleem bij een productiesite van Crucell in Korea te zullen onderzoeken. Ook een aantal fiscale aspecten in de Verenigde Staten en Nederland zouden worden gekeken.


De Franse vakbonden hebben het personeel van luchtvaartmaatschappij Air France opgeroepen om het werk neer te leggen uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. De Franse bonden hadden eerder al opgeroepen tot de zoveelste landelijke manifestatie. Zes vakbonden riepen de Air France-medewerkers op te gaan staken en zo het luchtverkeer te frustreren, om andermaal een signaal af te geven aan de regering. De pensioenhervorming van de Franse president Nicolas Sarkozy is door het Franse parlement definitief goedgekeurd. De president moet de nieuwe wet nog officieel ondertekenen. Dat zou half november gebeuren, na de behandeling van een klacht van de linkse oppositie bij het Franse Constitutioneel Hof. Volgens experts heeft de klacht weinig kans van slagen. De vakbonden zeggen echter dat de Fransen duidelijk hebben getoond tegen de nieuwe wet te zijn en stellen dat regeren tegen de wil van de bevolking niet mogelijk is.


Eurostar, de exploitant van de Kanaaltunnel, mag van een Brits gerechtshof de order voor nieuwe treinen gunnen aan het Duitse concern Siemens. Dat heeft het Britse High Court beslist in een klacht van het Franse Alstom, dat tot dusver de treinen voor de Kanaaltunnel leverde. Eurostar en Siemens kunnen nu een handtekening zetten onder een contract voor de levering van tien treinen ter waarde van 600 miljoen euro. Volgens Alstom was de procedure bij het gunnen van de order niet transparant en zouden de treinen van Siemens niet voldoen aan de veiligheidseisen. Alstom wees er daarbij op dat de openbare aanbesteding moet worden opgeschort zolang de specificaties van de treinen door Eurostar niet beantwoorden aan de reglementering van het treinverkeer onder het Kanaal. De toewijzing aan Siemens werd genomen op basis van een openbare aanbesteding. Het nieuws zorgde voor spanningen tussen Frankrijk en Duitsland, respectievelijk de thuislanden van Alstom en Siemens.


Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,77 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 3,83 miljard dollar opgetekend. Toen werd echter een eenmalige boekwinst van ongeveer 400 miljoen dollar opgetekend. Daarnaast bleken wisselkoersen tijdens het derde kwartaal van dit jaar een negatieve impact gehad te hebben van 367 miljoen dollar op de winst. Vorig jaar bedroeg die negatieve impact 170 miljoen dollar. De productie van Chevron steeg met 1 procent naar 2,74 miljoen vaten per dag, maar dat was vooral te danken aan Thailand en Brazilië. In de Verenigde Staten viel de productie terug met 7 procent als gevolg van het stopzetten van activiteiten in de Golf van Mexico. Door de hogere prijzen voor olie en gas steeg de kwartaalomzet van 46,6 miljard dollar naar 49,7 miljard dollar.


Een filiaal van de restaurantketen McDonald's in Brazilië moet een gewezen werknemer 13.000 euro schadevergoeding betalen omdat hij op twaalf jaar tijd ruim 30 kilogram zwaarder is gewonnen. De betrokkene voerde aan dat hij als manager verplicht was omwille van kwaliteitscontrole verplicht was om dagelijks producten te proeven. Ook tijdens de pauze stonden alleen hamburgers en frieten op het menu. Toen de man in dienst kwam, zou hij ongeveer 75 kilogram hebben gewogen. Twaalf jaar later woog hij 105 kilogram. Dat zou uiteindelijk hebben geleid tot gezondheidsproblemen. McDonald's heeft de aantijgingen ontkend en benadrukte een uitgebalanceerd menu aan te bieden. In eerste aanleg was McDonald's veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 21.000 euro. In beroep werd dat bedrag tot 13.000 euro teruggebracht. De oud-werknemer onderzoekt nog of hij opnieuw in beroep gaat.


De protesten in Frankrijk tegen het verhogen van de pensioenleeftijd lopen op hun einde. In de twaalf olieraffinaderijen in Frankrijk werd beslist om het werk te hervaten. Dat hebben de Franse vakbonden gemeld. Twee weken geleden begonnen de werknemers van de raffinaderijen met de acties. De blokkades hadden verregaande gevolgen. Een groot deel van de Franse benzinestations kon dagenlang niet meer bevoorraad worden. Op veel raffinaderijen werd het werk eerder al hervat. De olieraffinaderij in Donges, in het noordwesten van Frankrijk, was de laatste waar de werknemers besloten weer aan het werk te gaan. Tijdens de acties werden een aantal blokkades van de olieraffinaderijen door de Franse politie gebroken. De Franse president Sarkozy bediende zich daarbij van een wet die het mogelijk maakt om in geval van publieke nood stakingen in strategische sectoren te beëindigen.


Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,17 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroegen de inkomsten 1,19 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat zijn portefeuille blijkt geeft over de nodige veerkracht te beschikken en voert aan dat de ontwikkeling van zijn verdere projecten op koers ligt. De bruto-huurinkomsten van Unibail-Rodamco bij de winkelcentra kwamen uit op 792,9 miljoen euro, tegenover 788,4 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. De afstoting van niet-strategische onderdelen, vooral in Nederland en Frankrijk, werd volgens het concern slecht gedeeltelijk gecompenseerd door de positieve impact van de Simon Ivanhoe-overname. De acquisitie van de Simon Ivanhoe van 715 miljoen euro werd begin juli afgerond. In het segment kantoren daalden de inkomsten van bijna 174 miljoen euro tot ruim 163 miljoen euro.


Het Amerikaanse farmaconcern Merck heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 342 miljoen dollar. Dat is een daling met 89 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral het gevolg van herstructureringskosten, fusiegerelateerde onkosten en een juridische voorziening van 950 miljoen dollar in verband met de pijnstiller Vioxx, die van de markt moest worden gehaald. De omzet steeg met 84 procent tot 11,1 miljard dollar. De omzetstijging is het gevolg van de overname van Schering-Plough in november vorig jaar. Het concern verwacht dit jaar een omzet van 45,4 miljard dollar tot 46,1 miljard te zullen realiseren. Merck stelde nog om op schema te liggen om zijn synergiedoelstelling van 3,5 miljard dollar besparingen per jaar te realiseren. Vioxx werd zes jaar geleden van de markt gehaald omdat het artritis-middel gelinkt werd aan hartproblemen. Daarover wordt met het Amerikaanse gerecht nog steeds onderhandeld.


Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 384,3 miljoen dollar. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst van 6,1 miljard yen opgetekend. De winstgroei is volgens Panasonic te wijten aan de stijgende vraag, ondanks de sterke yen en de sterkere concurrentie. Ook de lagere kosten van materialen en andere uitgaven zorgden ervoor dat de impact van die factoren konden worden opgevangen. De omzet steeg met 27 procent tot 2,21 triljoen yen. Het Japanse bedrijf merkt op dat de wereldwijde economie tijdens het voorbije kwartaal verder stelstelmatig een herstel heeft vertoond, in belangrijke mate te wijten aan economische stimulus-programma's. Panasonic voegt er aan toe dat de ontwikkelde landen nog altijd met een onzekerheid worden geconfronteerd.


De wereldberoemde, zilverkleurige Aston Martin DB5 van het filmpersonage James Bond is op een veiling in Londen een bedrag verkocht voor een bedrag van 2,6 miljoen pond. De verkoopprijs lag bijna 1 miljoen pond lager dan was gehoopt. De koper is de Amerikaanse oldtimerverzamelaar Harry Yeaggy, die een particulier museum in Ohio uitbaat. De Aston Martin figureerde in de films Goldfinger (1964) en Thunderball (1965), met Sean Connery als James Bond. Het voertuig is uitgerust met de nodige Bond-gadgets, waaronder draaiende nummerplaten en nepmachinegeweren die van achter de koplampen tevoorschijn komen. Het is één van de twee Aston Martins die tijdens de opnamen van Goldfinger en Thunderball werden gebruikt. Het pronkstuk was op de veiling ingebracht door de Amerikaanse radiopresentator Jerry Lee. Die had de auto in 1969 voor een bedrag van 12.000 dollar gekocht.


Het Japanse elektronicabedrijf Sony heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 31 miljard yen, ondanks de remmende werking van de sterke Japanse munt. Het resultaat werd ook positief beïnvloed door kostenreducties. De winst komt overeen met een bedrag van 370 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geboekt van 26 miljard yen. De omzet steeg met 4,3 procent tot 1,73 miljard yen. Sony stelt tijdens het voorbije kwartaal geprofiteerd te kunnen hebben van de sterke verkopen van de Vaio-computer en de spelconsole Playstation, die aan populariteit heeft gewonnen door de aansturing van de spellen op basis van de beweging van de spelers. Sony zegt dit jaar een nettowinst van 70 miljard yen te verwachten. Eerder was er gewag gemaakt van een nettowinst van 60 miljard yen.


Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 229 miljoen pond sterling. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 111 miljoen pond. De omzet steeg met 18 procent tot 2,51 miljard pond. De laatste kwartaalwinst van British Airways dateert van twee jaar geleden. British Airways merkt op dat de heropleving bij de zakenreizen de maatschappij heeft toegelaten om de tarieven te verhogen. British Airways had door de economische crisis zijn capaciteit teruggeschroefd. Willie Walsh, chief executive van British Airways, mzekt op dat de capaciteits-controle een belangrijke factor zal blijven voor het zakenmodel van de luchtvaartmaatschappijen. Hij merkt daarbij op dat de sector een duidelijk grotere discipline aan de dag legt op het gebied van capaciteit.


t Zuid-Koreaanse concern Samsung Electronics heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,46 biljoen won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,9 miljard euro. Samsung heeft daarmee de grootste kwartaalwinst uit zijn geschiedenis gerealiseerd. Het bedrijf merkt op dat dat dalende televisieverkopen konden worden gecompenseerd door grote winsten bij de semiconductoren en mobiele telefoons. De omzet steeg van 4,22 biljoen won naar 4,86 biljoen won. In de halfgeleiderdivisie werd een omzetstijging met 43 procent tot 10,66 biljoen won opgetekend. De telecom-divisie liet een groei met 16 procent tot 11,12 biljoen ton noteren. Bij de mobiele divisie tenslotte werd een toename met 15 procent tot 10,38 biljoen won opgetekend. De televisie-afdeling tenslotte meldde een omzetgroei met 4 procent tot 8,1 biljoen won.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home