Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, April 08, 2011

Minder onweer-activiteit op de wereld dan geraamd

Elke uur worden er op de wereld ongeveer 760 onweders gemeld. Dat is de conclusie van een rapport van de European Geosciences Union. Er wordt opgemerkt dat dit cijfer gevoelig lager ligt dan de ramingen waarmee bijna nagenoeg een eeuw lang werd gewerkt. In het rapport wordt bevestigd dat onweders vooral een tropische fenomeen vormen. Het Congo-bekken is daarbij volgens de European Geosciences Union de wereldwijde hotspot van het fenomeen.

In het rapport wordt verder opgemerkt dat de onweders de tocht van het zonlicht over de wereld volgen. Zonnige condities zorgen immers voor een grotere convectie in de atmosfeer. Er wordt aan toegevoegd dat elk continent een piek aan onweders heeft tijdens de daguren. De absolute piek valt op het middaguur. Het feit dat het Congo-bassin een grotere onweer-activiteit heeft dan het Amazone-gebied, heeft volgens de onderzoekers wellicht te wijten dat het Braziliaanse regenwoud een vochtiger klimaat heeft.

De Britse klimatoloog Charles Brooks had in de jaren twintig van de voorbije eeuw berekend dat er wereldwijd ongeveer 1.800 onweders per uur konden worden geteld. "Die metingen waren echter gebaseerd op ruwe schattingen," merken de onderzoekers op. "Bij de berekeningen werd er bovendien echter uitgegaan van een aantal verkeerde veronderstellingen. Brooks ging ervan uit dat er evenveel onweders actief waren op zee dan boven land, maar de activiteit is vooral geconcentreerd op het vasteland."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home