Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 07, 2011

Japanse voedingsmarkt zal nog meer op import moeten steunen

De Japanse regering zal mogelijk gedwongen worden om zijn strategie rond voedselveiligheid helemaal te herzien wanneer de gevolgen van de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp van de voorbije maand duidelijker worden. Dat zegt Jean-Yves Chow, analist bij Rabobank. Hij verwacht dat de import van voedingsproducten door de rampen nog gevoelig zal stijgen. Op dit ogenblik wordt slechts 40 procent van de totale Japanse voedselconsumptie in eigen land geproduceerd. Dat is het laagste niveau van alle ontwikkelde landen.

"De Japanse regering was voor de ramp begonnen met een campagne die de bevolking moest aanzetten om meer binnenlandse voedingsproducten te gebruiken en vaker terug te grijpen naar traditionele voeding als alternatief voor de duurdere import," merkt het webmagazine Foodnavigator.com op. "Volgens Jean-Yves Chow zullen de bezorgdheid voor de voedselveiligheid en tekorten er in praktijk voor zorgen dat de export zal afnemen en er meer producten zullen moeten worden ingevoerd."

"De ramp zal waarschijnlijk een domino-effect veroorzaken, wat zal leiden tot een grotere import van handelspartners, zoals de Verenigde Staten, Australiƫ en China," merkt Chow op. "De problemen met de kerncentrale van Fukushima hebben de bezorgdheid over de voedselveiligheid nog doen toenemen, terwijl de zelfvoorziening van de Japanse voedingsmarkt al bijzonder laag is. Bovendien wordt in het buitenland strikter gekeken naar Japanse voedingsproducten, uit angst voor een contaminatie door nucleaire straling."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home