Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 06, 2011

Oude Egyptenaren werden geplaagd door hartziektes

Hartziektes worden vaak in verband gebracht met de levensstijl van de moderne tijd, maar ook de oude Egyptenaren werden er door getroffen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California. De onderzoekers merken op dat uit een radiologisch onderzoek van mummies is gebleken dat een Egyptische prinses 3.550 jaar geleden overleed aan de gevolgen van een hartaandoening. De prinses werd iets ouder dan veertig jaar.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de prinses geen alleenstaand geval was. Ongeveer 45 procent van drieƫnveertig andere mummies bleken eveneens sporen van een vaatziekte te vertonen. "Algemeen wordt verondersteld dat hartziektes de consequenties zijn van de moderne levensstijl, vooral omdat er in ontwikkelingslanden steeds meer diagnoses worden gesteld naarmate ze een westerse levensstijl aannemen," merkt onderzoeksleider Gregory Thomas, op.

"De gegevens van het onderzoek wijzen op een ontbrekende link in het inzicht in hartziektes," merkt Thomas nog op. "Het geeft ook aan dat de moderne mens misschien niet zo heel veel verdient dan zijn oude voorvaderen." Het onderzoek van de mummies liet de onderzoekers naar eigen zeggen niet toe om een exacte doodsoorzaak te achterhalen, maar er wordt wel geweren naar oude Egyptische geschriften, waar vaak symptomen werden gemeld die zouden kunnen verwijzen naar de borstpijn die met een hartaanval gepaard gaat.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home