Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 06, 2011

Nieuwsoverzicht

Tony Hayward, de voormalige topman van het Britse olieconcern British Petroleum, zou zich volgens een aantal bronnen opmaken voor een terugkeer naar de zakenwereld. Hayward zou plannen koesteren om een energiefonds op te starten, maar zou ook gesprekken voeren met grondstoffenhandelaar Glencore, die hem mogelijk zou willen inschakelen als onafhankelijk directeur indien het bedrijf naar de beurs zou trekken. Hayward moest vorig jaar bij British Petroleum vertrekken omdat hij de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico niet goed zou hebben aangepakt. Hij werd toen ook betrapt op een aantal ongelukkige uitspraken en pogingen om de gevolgen van de milieuramp te relativeren.


De Amerikaanse chipproducent Texas Instruments neemt zijn sectorgenoot National Semiconductor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,5 miljard dollar. De raden van bestuur van beide chipmakers hebben de overname al goedgekeurd. Nu moeten de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten nog hun toestemming geven. Die mededingingsautoriteiten zullen de overname ongetwijfeld nauwkeurig bestuderen. Het gaat immers om twee reuzen uit de sector. Onder meer is Texas Instruments marktleider bij analoge chips, die zowat in alle toepassing worden gebruikt, gaande van mobiele telefoons, computers en televisietoestellen tot wasmachines. Het is de bedoeling de overname binnen zes tot negen maanden af te ronden.


Het fusieproject tussen de beurs van Singapore (SGX) en die van Australië (ASX) is volgens de Australische regering in strijd met het nationaal belang. Dat heeft de Australian Stock Exchange bekend gemaakt. De uitbater van de beurs van Singapore lanceerde in oktober vorig jaar een bod van 8,4 miljard Australische dollar op de Australische beurs. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 6 miljard euro. Het bod stuitte op verzet van heel wat Australische politici, die nationale belangen aanhaalden. Verscheidene beurzen wereldwijd zijn momenteel aan het fuseren. Onder meer is er een overnamestrijd in de maak rond NYSE Euronext. Ook de beurzen van Londen en Toronto fuseren en in Japan werken de twee belangrijkste beursbedrijven aan een samensmelting.


Het Duitse automerk Daimler verwacht dit jaar een nieuw verkooprecord te behalen. Dat zou in belangrijke mate te danken zijn aan de Chinese markt. Het Duitse merk verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 280.552 exemplaren. Dat is een stijging met bijna 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In China steeg de verkoop met 78 procent tot 42.880 exemplaren. Het succes op een groot aantal markten en de introductie van verscheidene nieuwe producten laten volgens Joachim Schmidt, verkoopdirecteur bij Daimler, toe dat het bedrijf voor het hele jaar nieuwe recordcijfers in het vooruitzicht stelt, onder meer dankzij de lancering van een nieuwe cabrio en de vernieuwde C-klasse.


Het Hooggerechtshof in Bangladesh heeft het hoger beroep van nobelprijswinnaar Muhammad Yunus tegen zijn ontslag bij de Grameen Bank voor microkredieten afgewezen. De centrale bank ontsloeg de 70-jarige oprichter van de bank voor microkredieten begin maart omdat hij te oud zou zijn. Yunus negeerde het ontslag en ging gewoon weer aan het werk. Tegelijk vocht hij zijn ontslag bij de rechter aan. De pensioenleeftijd voor bankdirecteuren in Bangladesh is zestig jaar. Volgens de centrale bank had Yunus zijn termijn zelf onrechtmatig verlengd. Critici denken dat het ontslag politiek gemotiveerd is omdat Yunus te veel kritiek zou hebben op de regering. Yunus kreeg voor zijn pionierswerk rond microkredieten vijf jaar geleden de nobelprijs voor de vrede.


Moody's Investors Service heeft het kredietwaaardigheidsoordeel van Portugal verder verlaagd richting de gevreesde junkstatus en houdt rekening met een verdere afwaardering, vanwege groeiende risico's dat de autoriteiten niet in staat zijn de gestelde bezuinigingsdoelen te realiseren. De verlaging, die volgt op vergelijkbare maatregelen van andere kredietbeoordelaars, komt terwijl de leenkosten voor Portugal zijn opgelopen tot onhoudbaar hoge niveaus nadat premier Jose Socrates zijn ontslag indiende vanwege de afwijzing van zijn bezuinigingsplannen. De maatregel van Moody's werd vooral ingegeven door de groeiende politieke, budgettaire en economische onzekerheden, waarmee de risico's toenemen dat de overheid niet in staat zal zijn de gestelde bezuinigingsdoelstellingen te halen.


De economische groei in de zeven grootste industrielanden lag begin dit jaar hoger dan verwacht, met uitzondering van Japan, waar een zware aardbeving en tsunami heel wat schade aanrichtten. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De instelling beschouwt de hoge inflatie wel als een bedreiging, terwijl de openbare financiën nog altijd zorgwekkend worden genoemd. Ook de volgende maanden zou de groei nog stevig blijven. In de Verenigde Staten en Italië zou er een versnelling optreden, terwijl Duitsland, Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië waarschijnlijk een lichte groeivertraging zullen kennen. De Oeso trekt de groeiprognose voor de betrokken landen voor de eerste helft van het jaar op tot ongeveer 3 procent.


De productie bij de Zweedse autobouwer Saab, dochter van het Nederlandse Spyker Cars, is opnieuw stilgevallen. Dat heeft Saab bekend gemaakt. Het bedrijf heeft weer te maken met leveringsproblemen. Saab zei in onderhandeling te zijn met leveranciers. Vorige week viel de productie ook al enkele malen stil nadat leveranciers de levering aan Saab hadden gestaakt. Er zou sprake zijn van onbetaalde rekeningen. Saab zegt inspanningen te leveren om tot wederzijdse overeenstemming te komen. Vier of vijf leveranciers zouden volgens de Zweedse sector van toeleveringsbedrijven niet meer leveren aan Spyker. Victor Muller, topman van Spyker Cars, zei dat het bedrijf rekent op meer onderbrekingen van de productie.


China heeft de rente voor de tweede keer dit jaar verhoogd om de hoge inflatie tegen te gaan. Het belangrijkste rentetarief gaat met 25 basispunten omhoog tot 6,31 procent. Eind vorig jaar ging de rente in China al twee keer omhoog en in februari werd de rente eveneens verhoogd. Ook werden de kapitaaleisen voor Chinese banken meerdere malen aangescherpt. Dat zou de kredietverstrekking in toom moeten houden, waardoor de prijzen niet te hard stijgen. De inflatie in China kwam in februari uit op 4,9 procent. De Chinese overheid mikt voor dit jaar op een inflatie van ongeveer 4 procent. Het besluit op zichzelf was wel verwacht, maar analisten vinden het tijdstip verrassend. Er was gerekend op mei of juni, wanneer de inflatie significant zou kunnen toenemen.


De Deense brouwer Carlsberg heeft aangekondigd dat het zijn hoofdmerk wil herpositioneren, onder meer met een nieuwe slogan en aanzienlijke investeringen. Daarmee wil de brouwer de winst op zijn belangrijkste merk tegen het midden van het decennium verdubbelen. De Deense groep is van oordeel dat de resultaten van het merk Carlsberg niet in lijn liggen met de naamsbekendheid van het bier. Daarom worden een nieuwe slogan en een gemoderniseerde visuele identiteit aangekondigd, gekoppeld aan een publiciteitscampagne op televisie, uitgebreide distributiekanalen en een nieuwe verpakking in ongeveer 140 landen. Om het hoofd te bieden aan de stagnerende vraag in West-Europa, richtte Carlsberg zich de laatste jaren vooral op Oost-Europa en Rusland in het bijzonder.


Fastfoodketen McDonald's zoekt 50.000 nieuwe medewerkers in de Verenigde Staten. Zij moeten voltijdse en deeltijdse functies invullen in de 14.000 restaurants die de keten in de Verenigde Staten telt. McDonalds wil de nieuwe medewerkers op één dag aanwerven aanwerven. Critici zeggen dat het gaat om een goedkope reclametruc van McDonald's. Het bedrijf maakt er zelf geen geheim van dat het zijn imago wil verbeteren. De mensen moeten volgens Jan Fields, verantwoordelijke voor McDonald's in de Verenigde Staten, begrijpen dat een McJob een baan is met promotiekansen en eindeloze mogelijkheden. McDonald's heeft wereldwijd 1,7 miljoen medewerkers.


Een goederentrein is binnen zestien dagen vanuit China aangekomen in de Duitse stad Duisburg. Een trein met containers deed over een testrit half zo lang als een schip. De spoorrit moet het startsein zijn voor een regelmatige dienst van de Deutsche Bahn-dochterbedrijf Schenker. Wanneer er voldoende vraag is zou de dienst volgens Karl-Friedrich Rausch, topman van Deutsche Bahn Mobility Logistics, dit jaar kunnen worden opgestart. De trein was vertrokken vanuit Chongqing, een stad met 30 miljoen inwoners. In de containers zat een lading exportgoederen voor Duitsland. De route van 10.300 kilometer voerde door Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland en Polen naar Duitsland. Deze route is 2.000 kilometer korter dan eerdere testritten over de transsiberische route.


Het Amerikaanse concern Liberty Global bereidt een overnamebod voor op het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo. Dat heeft Shane O'Neill, chief strategy officer van Liberty Global, bevestigd. Hiermee wil Liberty Global voorkomen dat Ziggo op de beurs terecht zou komen. O'Neill merkt op dat de beursgang vooral uit financiële overwegingen is ingegeven. Met een attractief aanbod kan men volgens hem de eigenaars voor een andere oplossing laten kiezen. Critici stellen zich echter de vraag of Liberty Global na een aantal eerdere overnames nog voldoende financiële middelen heeft om Zippo in te lijven. Ook wordt gevreesd dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit de nodige voorwaarden zal stellen omdat Liberty Global door een overname te machtig zou worden op de Nederlandse televisiemarkt.


Zuid-Korea is bezorgd over 11.500 ton licht radioactief water dat buurland Japan in de Stille Oceaan pompt. Het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft Japan om meer informatie over de lozingen gevraagd. Het water is afkomstig uit de beschadigde kerncentrale van Fukushima. De maatregel is bedoeld om meer opslagcapaciteit te creëren voor zwaar radioactief water. Japanse reddingswerkers gebruiken grote hoeveelheden water om de gehavende reactoren te koelen. Op die manier moet het verder smelten van de brandstofstaven worden voorkomen. Volgens exploitant Tepco is het licht radioactieve water niet gevaarlijk voor dieren en planten of voor de menselijke voedselketen.


Google heeft 900 miljoen dollar ter beschikking om patenten van het Canadese Nortel over te nemen. Omdat het de jongste maanden patentgeschillen regent, slaat Google volop patenten in. Google merkt ook dat rechten vaak betrekking hebben op softwarepatenten van een lage kwaliteit, waardoor de innovatie dreigt stil te vallen. Er wordt aan toegevoegd dat veel van die rechtzaken zijn ingediend door mensen of bedrijven die nog nooit iets geproduceerd hebben, terwijl andere zijn gemotiveerd door een verlangen om concurrerende producten af te blokken of te profiteren van de successen van rivalen. Google dringt bijgevolg aan op een hervorming van het patentsysteem, maar de voorlopig verdediging tegen deze claims vormt volgens het bedrijf een enorme patentenportefeuille.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home