Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, April 06, 2011

Maatregelen nodig om bedreigde mediterrane bosgebieden te beschermen

Het Forest Department van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties heeft een initiatief opgestart om de bedreigingen voor de bosgebieden in het mediterrane gebied te bestrijden. Elk jaar worden in het gebied ruim één miljoen hectaren bossen vernietigd door branden. De kostprijs van de incidenten wordt geraamd op ongeveer 1 miljard euro per jaar. Het nieuwe initiatief brengt wetenschappers, beleidsvoerders, landeigenaars en landbouwers samen om oplossingen uit te werken voor het probleem.

"De mediterrane bosgebieden werden de voorbije honderd jaar geconfronteerd met een aantal socio-economische uitdagingen," merkt Eduardo Rojas, assistent directeur-generaal van het Forestry Department op. "Daarbovenop is er nu de uitdaging van de klimaatverandering, die met stijgende temperaturen en een afnemende regenval voor het mediterrane gebied grote gevolgen zou kunnen hebben." De Food and Agriculture Organization waarschuwt dat de regio bedreigd wordt met een grotere frequenties aan droogtes en hittegolven.

Die problemen dreigen volgens het Forest Department te leiden tot grootschalige bosbranden en een grotere waterschaarste, wat een belangrijke impact zou kunnen hebben op de landelijke en stedelijke bevolking van de regio. Bosgebieden vertegenwoordigen ongeveer 8,5 procent van de totale oppervlakte van het mediterrane bekken, maar worden bedreigd door een grotere vraag naar landbouwgronden, toerisme en verstedelijking. Een groot gedeelte van die bosgebieden is privébezit en het gebrek aan landmanagement verhoogt de risico's op grote branden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home