Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 07, 2011

Nieuwsoverzicht

De groeiende vraag naar fossiele brandstoffen om energie op te wekken, overschaduwt de vooruitgang die wordt geboekt bij het opwekken van alternatieve energie. Dit staat in een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens het rapport moeten de regeringen meer inspanningen leveren om te voorkomen dat de klimaatdoelstellingen steeds verder buiten bereik komen. De voorbije tien jaar is de capaciteit aan zonne-energie gevoelig toegenomen en die aan windenergie is zelfs vertienvoudigd. Toch moet het gebruik van alternatieve energie in de komende tien jaar volgens het rapport nog eens verdubbelen om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Tegelijkertijd moeten andere maatregelen worden getroffen om de inzet van steenkool, olie en gas te verminderen


Astrid Lindgren, haar geboortestreek Smaland en haar creatie Pippi Langkous komen op het veelgebruikte biljet van twintig Zweedse kronen, dat ongeveer 2,20 euro waard is. Dat heeft Riksbanken, de Zweedse nationale bank, bekend gemaakt. De Riksbanken vervangt de volgende vier jaar bijna alle biljetten en muntstukken. De voorbije periode werd onderhandeld over de bekende Zweedse figuren die op de biljetten zouden komen. Volgens een woordvoerder van de bank zijn er zeshonderd voorstellen gedaan. Uiteindelijk werd gekozen voor gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammerskjöld, operazangeres Birgit Nilsson, cineast Ingmar Bergman, actrice Greta Garbo, troubadour Evert Taube en schrijfster Astrid Lindgren.


Het beursbedrijf NYSE Euronext is niet van plan om een bod te doen op zijn Amerikaanse concurrent Nasdaq OMX. Dit heeft een bron dichtbij het Amerikaans-Europese beursbedrijf gezegd. Eerder hadden media bericht dat NYSE Euronext een bod op Nasdaq OMX zou overwegen. Nasdaq OMX deed onlangs samen met de Amerikaanse derivatenbeurs Intercontinental Exchange (ICE) zelf een bod op NYSE Euronext. Dit bod was weer een reactie op het plan van NYSE Euronext om samen te gaan met het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse. De bron zei dat een combinatie met Nasdaq OMX zou stuiten op mededingingsbezwaren. Bovendien zou het leiden tot groot banenverlies in New York en waarde vernietigen voor NYSE Euronext.


Het overnameverbod dat de Europese Commissie heeft opgelegd aan ABN Amro, zal maximaal vijf jaar gelden. Dat heeft de Nederlandse bank gemeld. De Europese Commissie heeft definitief toestemming gegeven voor de steun die de Nederlandse overheid aan ABN Amro heeft gegeven. Daarbij werd een aantal beperkingen opgelegd. Niet alleen mag ABN Amrro geen andere bedrijven overnemen, ook mag de bank niet prijsvechten en niet adverteren met het feit dat de overheid de eigenaar is. De meeste maatregelen zijn voor de duur van drie jaar opgelegd. Het overnameverbod kan echter met twee jaar worden verlengd. Dat zal gebeuren als de staat over drie jaar nog steeds de meerderheidsaandeelhouder van ABN Amro is.


De Amerikaanse Federal Trade Commission overweegt een antitrustonderzoek naar Google. Er wordt echter nog afgewacht of het Amerikaanse ministerie van justitie de overname van vliegdataleverancier ITA door Google zal aanvechten. Het Amerikaanse ministerie van justitie onderzoekt of Google zijn dominante positie in de brede zoekmarkt nu ook gaat gebruiken om de concurrentie uit te schakelen in verticale zoekmarkten. Een dergelijke verticale zoekmarkt is die van vlieginformatie. Een beslissing zou binnenkort worden verwacht. Daarna zal de Federal Trade Commission beslist worden of er ook een eigen onderzoek zal worden opgestart.


Het proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die verdacht wordt van seks met minderjarige meisjes, is in Milaan van start gegaan, maar al na zeven minuten verdaagd tot eind mei. Berlusconi zelf woonde de rechtszitting niet bij, omdat hij in Rome moest zijn voor een kabinetsvergadering over Libië. Op de zitting werden slechts enkele formaliteiten behandeld. Berlusconi staat tevens terecht voor machtsmisbruik. Nadat hij het destijds zeventienjarige Marokkaanse meisje Ruby Rubacuori, wier echter naam Karima el-Mahroug is, zou hebben betaald voor seks zou hij zijn politieke invloed hebben aangewend om de zaak in de doofpot te stoppen. De nu achttienjarige Rubacuori ontkent overigens dat zij op feestjes van de premier seks met hem heeft gehad.


Andreï Borodin, de topman van de Bank van Moskou, is volgens een aantal bronnen naar Londen gevlucht na de start van een onderzoek wegens oplichting. Het dossier draait rond een verdachte lening van twee jaar geleden. Toen werd een bedrag van ongeveer 13 miljard roebel aan het vastgoedbedrijf Premier Estate geleend. Dat komt overeen met een bedrag van 323 miljoen euro. Premier Estate werd echter pas kort voor de transfer van het geld opgericht. Het bedrijf kocht een terrein van 58 hectare in de Russische hoofdstad. Bovendien is Premier Estate een onderdeel van de holding van de Russische miljardair Elena Batourina, de echtgenote van de gewezen Russische burgemeester Joeri Loezjkov. De Bank van Moskou is in handen van de stad.


Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, voert een belangrijke kapitaalverhoging door om de ontvangen staatshulp voor een groot deel terug te betalen. Van de 16,2 miljard euro hulp van het Duitse reddingsfonds Soffin wil de bank tegen juni een pakket van 14,3 miljard euro terugbetalen. Ten laatste over drie jaar wil Commerzbank de hulp volledig hebben terugbetaald. De bank plant ook naar eigen zeggen volgend jaar opnieuw een dividend uit te betalen. Om de miljardensommen voor de terugbetaling bijeen te krijgen, plant de bank in mei een kapitaalverhoging van 11 miljard euo. Daarvan wil de bank 8,25 miljard euro op de kapitaalmarkt inzamelen, terwijl 2,75 miljard euro hulp van Soffin in Commerzbank-aandelen zou worden ingewisseld.


Het chemiebedrijf Monsanto heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1 miljard dollar. Dat is een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 6 procent tot 4,1 miljard dollar, dankzij de stijgende verkoop van zaden en herbiciden. Door de hoge prijzen voor onder meer katoen en maïs zullen Amerikaanse landbouwers dit jaar hoogstwaarschijnlijk recordwinsten boeken. Om ten volle van de prijshausse te profiteren nemen ze meer gronden in gebruik. Dat betekent meteen ook dat Monsanto meer van zijn zaden kan verkopen.
Positief voor Monsanto is nog dat de verkoop van herbiciden opnieuw de hoogte inging, nadat de introductie van generische en dus goedkopere alternatieven de omzet onder druk had gezet.


De Japanse elektriciteitsmaatschappij Tokyo Electric Power (Tepco) is er in geslaagd de uitstroom van hoog radioactief water uit de kerncentrale van Fukushima te stoppen. Ingenieurs hebben het lek, waarlangs besmet water in zee stroomde, gedicht met waterglas. Nadat het lek was ontdekt, werden diverse technieken uitgeprobeerd om het probleem op te lossen, onder meer met polymeren, zagemeel, kranten en beton, maar dat leverde geen succes op. Pas nadat 6.000 liter natriumsilicaat werd geïnjecteerd in de grond rond het reservoir waaruit hoog radioactief lekte, kon het lek worden gedicht. Natriumsilicaat, algemeen bekend als waterglas, is een chemische verbinding die onder meer wordt gebruikt in lijmen en bindmiddelen, als houtbeschermingsmiddel en als verharder.


Cesare Geronzi, voorzitter van de Italiaanse verzekeraar Generali, is opgestapt nadat tegen hem een motie van wantrouwen was gestemd. Die motie zou volgens een bron zijn goedgekeurd door een ruime meerderheid van de raad van bestuur van Generali, de grootste verzekeraar van Italië. De bestuurders zouden Geronzi een incorrect beleid verwijten. Geronzi is in Italië een invloedrijk figuur, maar tegelijk ook controversieel persoon. Hij kan genieten van politieke steun en werd in april vorig jaar verkozen als opvolger van de Fransman Antoine Bernheim. Maar tussen Geronzi en Giovanni Perissinotto, de algemeen directeur van Generali, botert het niet. Geronzi kwam onder meer onder vuur omdat hij in februari andere strategische richtlijnen publiceerde dan afgesproken.


De problemen bij autofabrikant Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, duren voort. Dat is te wijten aan het feit dat de toeleveranciers niet meer kunnen betaald worden, waarop de leveringen zijn gestopt en de productie wegens een tekort aan onderdelen moest worden onderbroken. Mogelijk pas volgende week wordt de productie bij Saab opnieuw gestart, als het autobedrijf beschikt over nieuw geld. Waarschijnlijk krijgt Saab volgende week een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank. De Zweedse rijksdienst Riksgälden heeft daarvoor al de essentiële staatsgaranties had afgegeven. De leningen van bij elkaar meer dan 220 miljoen euro zijn gebonden aan strenge voorwaarden en rente.


Mijnbouwgroep Rio Tinto is erin geslaagd om meer dan 47 procent in handen te krijgen van het Zuid-Afrikaanse mijnbedrijf Riversdale. Zoals eerder werd aangegeven, zet de Brits-Australische groep het bod nu door aan een verhoogde prijs van in totaal 2,8 miljard euro. In totaal heeft Rio Tinto nu 49,49 procent van de aandelen van Riversdale in handen. De andere grote aandeelhouders van het mijnbedrijf, het Indiase Tata Steel en het Braziliaanse CSN, hebben vastgehouden aan hun gezamenlijk belang van 47 procent. Het verhoogde bod geldt voor de aandeelhouders van Riversdale die nu ingaan op het voorstel, maar ook voor partijen die eerder al met de overname hadden ingestemd.


De Duitse autoproducent Daimler en de Britse motorenproducent Rolls-Royce hebben een bod van 3,2 miljard euro gelanceerd op het Duitse bedrijf Tognum, producent van industriële motoren. Tognum, een voormalige dochter van Daimler, is na Caterpillar de grootste producent van dieselmotoren voor de scheepvaart, energiesector en defensie. Daimler en Rolls-Royce hadden hun intenties om Tognum over te nemen al begin maart bekendgemaakt. Tognum gaf toen echter te kennen dat het bod te laag was. Daimler en Rolls-Royce zijn geïnteresseerd in Tognum omdat ze een groeiende vraag uit de opkomende economieën verwachten naar zware machines. Daimler heeft op dit ogenblik nog een belang van 28,4 procent in Tognum, waarmee eventuele tegenbiedingen kunnen worden geblokkeerd.


Portugal heeft meer dan 1 miljard euro opgehaald met staatspapier met korte looptijd. Er was een duidelijke vraag, maar Portugal moest wel meer rente betalen dan een maand eerder, nu heel wat investeerders financieringsproblemen voor Portugal vrezen. In totaal haalde Portugal 1,005 miljard euro op met obligaties met looptijd van zes en twaalf maanden. Oorspronkelijk was gemikt op een bedrag tussen 750 miljoen euro en 1 miljard euro. De interest die Portugal moet betalen bedraagt 5,902 procent voor staatspapier met looptijd van twaalf maanden, waar dat voor een gelijkaardige uitgifte midden maart nog 4,331 procent was. Bij het staatspapier met een looptijd van zes maanden steeg van 2,984 procent naar 5,117 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home