Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, April 07, 2011

Kazakhstan wil uraniumvoorraad voor meer dan eeuw opbouwen

Kazakhstan wil zijn uranium-reserves met 50 procent opdrijven. Dat heeft Vladimir Shkolnik, hoofd van het Kazakse nucleaire agentschap Kazatomprom, gezegd. Daarmee zou Kazakhstan een voorraad voor meer dan een eeuw opbouwen. Op dit ogenblik heeft Kazakhstan een uraniumreserve van 1,7 miljoen ton, maar zou dat willen opdrijven tot 2,5 miljoen ton. Shkolnik maakte echter niet bekend wanneer de nieuwe doelstellingen zouden zijn bereikt.

Kazakhstan heeft op dit ogenblik meer dan 15 procent van de wereldwijde uranium-reserves. Het voorbije jaar produceerde het land 17.803 ton uranium. Het jaar voordien was Kazakhstan de grootste uraniumproducent van de wereld geworden, waarmee Canada naar de tweede plaats werd verwezen. Dit jaar heeft Kazakhstan een productie van 19.600 ton in het vooruitzicht gesteld, maar dat niveau zal volgens Shkolnik verder worden opgetrokken.

"Er wordt nu een productieniveau benaderd dat in het lange termijnprogramma was voorzien," merkte Shkolnik op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Hij ontkende echter dat de beslissing om de productie op te drijven verband hield met de nucleaire crisis in Japan. Het ongeval met de Japanse kerncentrale van Fukushima heeft de vrees doen rijzen dat de wereldwijde vraag naar uranium zou kunnen dalen." Shkolnik voegde er aan toe nog geen aanwijzingen ontvangen te hebben dat een aantal landen hun vraag naar uranium zouden terugschrijven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home