Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 09, 2011

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten is er op het allerlaatste ogenblik een akkoord gevonden voor de begroting van dit jaar. Daardoor kon op de valreep een zogenaamde government shutdown, waarbij de overheidsdiensten dicht zouden moeten wegens een gebrek aan financiële middelen, worden vermeden. De begroting voorziet een besparing van 38,5 miljard dollar. De Amerikaanse president Barack Obama maakte gewag van pijnlijke besparingen, maar merkte wel op dat zowel democraten als republikeinen belangrijke toegevingen hebben gedaan. Democraten en republikeinen zaten weken in een budgettaire patstelling. De democraten waren bereid tot beperkte ingrepen om het tekort in de hand te houden, maar kantten zich tegen de zware ingrepen die de republikeinen voorstelden.


Een negentigtal Europese banken die samen meer dan 65 procent van alle bankactiva in de Europese Unie vertegenwoordigen, zullen aan een nieuwe stresstest onderworpen worden. Die moet uitwijzen of de banken tegen nieuwe economische problemen zijn opgewassen. In de test wordt gekeken of de banken voldoende kernkapitaal bezitten. Het stresstest-scenario werd bekendgemaakt door de Europese Bank Autoriteit (EBA). De bedoeling van de stresstests is in de eerste plaats de financiële markten gerust te stellen over de gezondheid van de banken, nu het Europese financiële systeem nieuwe turbulentie ondervindt. Vorig jaar ondergingen al 91 banken in Europa een stresstest, maar die kreeg achteraf kritiek omdat die niet streng genoeg zou geweest zijn.


Jamie Dimon, de vijfenvijftigjarige topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, ontving het afgelopen jaar een verloning van 23 miljoen dollar. Dimon is daarmee de best betaalde financiële topman in de Verenigde Staten. Het loon van Dimon werd het voorbije jaar met 51 procent verhoogd. De topman ontving onder meer een cashbonus van 5 miljoen dollar. Het is de eerste keer in vier jaar dat de bank een cashbonus uitbetaalt. Daarnaast ontving Dimon ook een aandelenpakket voor 17 miljoen dollar. Dat is een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. JPMorgan Chase boekte het voorbije jaar een recordwinst van 17,4 miljard dollar.


De Europese ministers van financiën hebben op een beraad in Hongarije ingestemd met de verstrekking van ongeveer 80 miljard euro financiële steun aan het noodlijdende Portugal. In ruil moet Portugal onder meer de arbeidsmarkt hervormen en privatiseringen doorvoeren. De ministers belastten de Europese Commissie om samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelingen aan te knopen met de Portugese autoriteiten over de uitvoering van het plan. Die onderhandelingen zullen worden geleid door Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken. Bedoeling is dat de onderhandelingen tegen mei worden afgerond. Dat zou de Portugal in staat moeten stellen om in juni een belangrijke schuldaflossing te honoreren.


Het industriële concern Toshiba heeft aan de Japanse regering en het elektriciteitsbedrijf Tepco voorgesteld om de kerncentrale van Fukushima tegen het einde van het decennium te ontmantelen. Toshiba zou daarbij zijn Amerikaanse nucleaire dochter Westinghouse Electric inschakelen. Daarnaast zou ook samengewerkt worden met Babcock and Wilcox, producent van nucleaire uitrusting. Ook Shaw Group, gespecialiseerd in het ontwerp van kerncentrales, zou bij het project betrokken worden. Die drie bedrijven ontmantelden op het eind van de jaren zeventig ook al de reactor van de kerncentrale van Three Miles Island in de Verenigde Staten.


Het Amerikaanse entertainmentconcern Disney heeft de werken aangevat voor zijn eerste attractiepark in China. Het concern benadrukte dat de bouw van het attractiepark in eerste instantie een investering van ongeveer 24,5 miljard yuan zal vergen. Dat komt overeen met een bedrag van 3,7 miljard dollar. Daarna zal er nog eens 4,5 miljard yuan worden geïnvesteerd in de verdere uitbouw van de site, zoals de inplanting van hotels, winkels en restaurants. De investering zal gedeeld worden tussen Disney en de Chinese groep Shanghai Shendi. In dat samenwerkingsverband krijgt Shanghai Shendi een belang van 57 procent.


De Europese Commissie heeft een consultatieronde op gang getrokken over een mogelijke herziening van de regels voor de financiering van luchthavens en de steun voor de opstart van de activiteiten van luchtvaartmaatschappijen vanop regionale luchthavens. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkte er daarbij op dat de markt van het luchtvervoer de voorbije twintig jaar drastisch is geëvolueerd. Informatie inzamelen bij marktdeelnemers, consumenten en overheden is volgens hem een belangrijke eerste stap om te beoordelen of de richtsnoeren aangepast moeten worden aan de huidige marktomstandigheden. Een herziening zou ook meer duidelijkheid moeten creëren.


Bernard Madoff, één van de grootste oplichters in de Amerikaanse geschiedenis, heeft in een interview met de krant Financial Times zwaar uitgehaald naar de banken. Madoff, die een gevangenisstraf van 150 jaar uitzit, neemt vooral zijn huisbank JP Morgan Chase op de korrel. Madoff merkt op dat hij geen bankier is, maar wel weet dat men opmerkzaam zou moeten zijn waneer er 100 miljard dollar op een rekening wordt gestort en daarna weer verdwijnt. Volgens Madoff waren er bij de bank hooggeplaatste managers die wisten wat er aan de hand was. JPMorgan heeft volgens hem dan ook geen enkele kans om te ontsnappen aan een dure schadevergoeding. JPMorgan zelf wijst elke verantwoordelijkheid voor het bedrog af.


De Duitse autoconstructeur BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 382.758 wagens verkocht. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee werden de eerste drie maanden van dit jaar het beste kwartaal uit de geschiedenis van de Duitse autogroep. Met een verkoop van 165.842 exemplaren werd maart ook de beste maand uit de annalen van het concern. De verkoop nam het meest toe in Azië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten kon BMW groeien. Bij dochtermerk Rolls Royce werd een verdubbeling van de verkoop opgetekend. Voor het hele jaar verwacht BMW een verkoop van zeker meer dan 1,5 miljoen exemplaren.


De wereldhandel zal dit jaar met ongeveer 6,5 procent toenemen. Dat blijkt uit ramingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De groei kent daarmee duidelijk een vertraging tegenover vorig jaar, toen een recordstijging met 14,5 procent opgetekend. De Wereldhandelsorganisatie merkt echter op dat er voor het lopende jaar nog te veel onzekerheden zijn. Enerzijds is de nasleep van de financiële en economische crisis nog voelbaar, terwijl anderzijds de invloed van recente gebeurtenissen - zoals de tsunami en kernramp in Japan, de volksopstanden in olieproducerende landen en de hoge voedselprijzen - moeilijk in te schatten zijn. De voorspelde groei ligt nog altijd hoger dan het gemiddelde van 6 procent tussen het begin van de jaren negentig en de economische crisis.


De online betaaldienst PayPal verwacht dat het aantal mobiele transacties wereldwijd de volgende twee jaar zal vertienvoudigen. Over twee jaar wordt een betaalvolume van ongeveer 7,5 miljard dollar verwacht. Eind vorig jaar werden met de betaaldienst voor 750 miljoen dollar transacties uitgevoerd. Dit jaar wordt een volume van ruim 2 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Het aantal mobiele betalingen groeit naarmate meer consumenten over een smartphone beschikken. Mobiele betalingen vormden vorig jaar een een marginale fractie van de totale transacties, maar de sector kent een belangrijke groei. Er wordt opgemerkt dat mobiele betalingen het voorbije jaar.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zinnens om te breken met een vijfenzestigjarige traditie om enkel geld in te zamelen bij lidstaten. De instelling stelt voor om bij crisissen ook rechtstreeks geld te gaan lenen op de financiële markten. Het voorstel werd gelanceerd in een rapport over de hervorming van het internationaal monetair systeem. Er kunnen zich volgens het Internationaal Monetair Fonds omstandigheden voordoen waarbij het om redenen van efficiëntie noodzakelijk is de eigen middelen substantieel te verhogen. Voorlopig reageerde nog geen enkele lidstaat. Het voorstel zou echter wel eens op tegenkantingen kunnen stoten. Sinds zijn ontstaan wordt het fonds voor 100 procent gefinancierd door de ministeries van financiën en centrale banken van de 187 lidstaten.


De Heilige Stoel en het Vaticaan zijn toegetreden tot de internationale organisatie Moneyval, die het witwassen van misdaadgeld en de financiering van het terrorisme wil bestrijden. Paus Benedictus heeft daarover een apostolische brief geschreven die begin april als wet van kracht is geworden. Dat heeft de Raad van Europa meegedeeld. Beide kerkelijke organisaties zullen nu worden doorgelicht op hun wetgeving in de strijd tegen beide misdrijven. De resultaten van het rapport zullen publiek worden gemaakt. In september vorig jaar was het Istituto per le Opere di Religione (IOR), de bank van het Vaticaan, nog het onderwerp van een onderzoek van het Italiaanse gerecht wegens een aantal deposito's van verdachte herkomst.


Toyota Motor gaat tussen in de tweede helft van april de assemblage in al zijn fabrieken in Japan weer opstarten. Het productieritme zal voorlopig wel maar de helft van het normale ritme bedragen. De situatie zal nadien afhangen van de aanvoer van onderdelen. Toyota legde productie in zijn achttien Japanse assemblagefabrieken stil na de zware aardbeving en de bijbehorende tsunami. De aanvoer van zowat 500 onderdelen was tot vorige week onderbroken. Eind maart had Toyota wel al de beperkte productie van drie hybride modellen in twee fabrieken heropgestart. Wat de toelevering betreft, zijn er intussen nog problemen met een 150-tal verschillende onderdelen. Door de aardbeving heeft Toyota tot dusver de productie verloren van ongeveer 260.000 wagens.


Het Amerikaanse internetcocern Google krijgt van de Amerikaanse overheid de toestemming voor de overname van ITA Software, een leverancier van onlinevluchtinformatie. Er werd wel benadrukt dat de producten van ITA Software beschikbaar blijven voor de concurrenten van Google. ITA Software levert data zoals vlieguren, prijzen en de beschikbaarheid van tickets. Op dit moment moet google.com zijn bezoekers voor vluchtdata doorverwijzen naar andere sites. Onder meer Bing, de zoekrobot van Microsoft, gebruikt de technologie van ITA Software om zijn bezoekers vluchtinfo aan te bieden. Google maakte eerder bekend 700 miljoen dollar te willen betalen voor de overname van ITA Software.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home