Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 09, 2011

Medische fouten frequenter dan algemeen verondersteld

Medische fouten, infecties en andere problemen die met een ziekenhuisopname gepaard kunnen gaan, zouden mogelijk tien keer meer frequenter gebeuren dan voordien werd verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Utah in Salt Lake City. De onderzoekers merken op dat er in één op de drie ziekenhuisopnames mogelijk gewag gemaakt zou kunnen worden van een feit. Onderzoeksleider David Classen geeft toe dat de cijfers angstaanjagend lijken.

Het is volgens Classen echter niet duidelijk of het probleem erger wordt, dan wel dat de technologische verbeteringen in het opsporen van problemen tot een stijging van het aantal vaststellingen leidt. "We beschikken nu eenmaal betere instrumenten om medische fouten en problemen op te sporen," merkt hij op. "Pas wanneer daarmee over een langere periode metingen gebeuren, zal er duidelijk kunnen gemaakt worden of er al dan niet vooruitgang wordt geboekt.

De meest frequente fouten hebben te maken met vergissingen op het gebied van medicatie en procedures en infecties. Chirurgische ingrepen en procedures zorgen echter voor de vergissingen met de zwaarste gevolgen. Classen merkt op dat de patiënt vragen moet stellen en antwoorden moet eisen. Dat is volgens hem nog altijd de beste manier om fouten tegen te gaan. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse ziekenhuissector stellen echter dat de uitgevoerde tests te streng waren en bepaalde resultaten onterecht als een probleem hebben geïnterpreteerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home