Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 09, 2011

Impact Deepwater Horizon op gezondheid wellicht nooit duidelijk

De daadwerkelijke tol van de olievervuiling door het boorplatform Deepwater Horizon van petroleummaatschappij British Petroleum in de Golf van Mexico in april van vorig jaar zal wellicht nooit kunnen worden achterhaald. Dat is de conclusie van de samenstellers van een rapport door het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS). Daarbij wordt opgemerkt dat het onderzoek pas zes maanden na het incident is opgestart, zodat de oorspronkelijke blootstelling aan diverse chemicaliën wellicht niet correct kon worden opgetekend.

Onderzoeksleider Bernard Goldstein stelt dat het hiaat in het onderzoek voor afwijkingen in de resultaten zorgt en het ook veel moeilijker maakt om oorzaak en gevolg te onderscheiden. Geraamd wordt dat ruim 200 miljoen gallons ruwe olie door het ongeval in de Golf van Mexico zijn terechtgekomen. "Bovendien werden er meer dan één miljoen gallons chemische producten gebruikt om de olievlek te bestrijden, waarvan de consequenties voor de gezondheid grotendeels onbekend zijn," merken de onderzoekers op.

Meer dan 50.000 personen namen deel aan de opkuisactiviteiten. De onderzoekers stellen nog dat naast de elf dodelijke slachtoffers en dertig zwaar gewonden, talloze andere werknemers en omwonenden hebben geklaagd over ademhalingsproblemen, huidirritatie, hoofdpijnen, misselijkheid en duizeligheid. Goldstein merkt wel op dat er in vergelijking met andere catastrofes relatief veel inspanningen zijn gedaan om het betrokken personeel te beschermen, maar het zal volgens hem nog lange tijd duren vooraleer zal blijken dat die maatregelen voldoende zijn geweest.

De onderzoekers wijzen ook op de effecten op de mentale gezondheid. "Na het incident zijn er in de regio meer meldingen geweest van mentale problemen en huiselijk geweld," voert Goldstein aan. "Bovendien had de bevolking eerder al zware klappen gekregen van de orkaan Katrina." Daarnaast zijn er volgens Goldstein ook mogelijk gevolgen voor de voedselketen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home