Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 30, 2005

Economie in de media


Nieuwe naam in het lijstje van actrices die mogelijk het nieuwe Bondmeisje worden. Na Angelina Jolie en Charlize Theron wordt nu ook Naomi Watts (37) genoemd. Dat berichtte de Britse krant The Sun donderdag. Watts gooit in de bioscoop momenteel hoge ogen als het vriendinnetje van de woeste monstergorilla King Kong. Naar verluidt waren de producenten van de Bondfilms zo onder de indruk van haar prestatie in Peter Jacksons remake van de klassieke monsterfilm dat ze Watts naar New York hebben uitgenodigd voor proefopnames. Vrienden van de Australische schone verwachten echter niet dat Watts zal toehappen om aan de zijde van Daniel Craig - de nieuwe 007 - in de nieuwe Bondfilm "Casino Royale" te gaan spelen. Volgens The Sun hebben Angelina Jolie en Charlize Theron de rol van Bondmeisje afgewimpeld wegens niet ernstig. Halle Berry kreeg sinds ze haar mooie zelf stond te wezen naast Pierce Brosnan in "Die Another Day" (2002), geen deftige rol meer aangeboden. Naomi Watts brak als actrice door met haar rollen in onder meer "Mulholland Drive" van David Lynch en "21 Grams" van Alejandro Gonzalez Inarritu. Haar optreden in "King Kong" was haar debuut in een blockbuster.

Honderden werknemers van pretpark Eurodisney bij Parijs hebben zich donderdag beklaagd over de gierigheid van het management, dat heeft besloten dit jaar niet de gebruikelijke eindejaarsbonus van zo'n honderd euro uit te keren. De demonstranten hebben nog meer klachten, zoals de toename van het aantal werkuren. De bonus is tot nu toe alleen uitgekeerd in jaren dat winst werd gemaakt of dat er iets te vieren was, zoals de opening van nieuwe attracties, zei Eurodisney-woordvoerder Pieter Boterman. In het belastingjaar 2005 boekte Eurodisney volgens hem een nettoverlies van 95 miljoen euro. Ook was er geen andere aanleiding om een bonus uit te keren. Ongeveer zevenduizend van de ruim twaalfduizend Eurodisney-werknemers krijgen de bonus dit jaar niet. Eurodisney overlegt met de vakbonden over de andere klachten van de werknemers, zei Boterman.

De Oekraiense president Viktor Joesjtsjenko heeft donderdagavond het eerder op de dag door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gedane kredietaanbod om Russisch aardgas aan een veel hogere prijs dan totnogtoe te kunnen betalen, van de hand gewezen. "Wij zijn uiteraard erkentelijk voor dit aanzienlijke krediet, maar wij hebben geen krediet nodig", zo verklaarde Joesjtsjenko volgens het agentschap Interfax-Oekraïne. "Oekraïne zal met eigen middelen een logische prijs betalen, die correct en objectief is geformuleerd", zei hij voorts. Volgens de Oekraiense president bedraagt die objectieve prijs van Russisch aardgas voor de Oekraiense markt 75-85 dollar per 1.000 kubieke meter gas. Vladimir Poetin had Oekraïne een krediet van 3,6 miljard dollar aangeboden om de overstap naar de (veel hogere) marktprijs te verzachten. Momenteel betaalt Kiev aan Moskou 50 dollar voor 1.000 kubieke meter. De Russische gasgigant Gazprom wil de tarieven op het peil van de internationale markt brengen en verviervoudigen naar 220 tot 230 dollar voor. Kiev vindt die scherpe prijsverhoging onaanvaardbaar en zegt slechts akkoord te kunnen gaan met een geleidelijke prijsstijging. Rusland heeft ermee gedreigd de gasleveringen op 1 januari stop te zetten als er geen akkoord met Oekraïne kan bereikt worden.

Er zijn in 2005 meer dan 200.000 klachten ingediend tegen het spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem. Dat heeft de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder (BUTV) donderdag meegedeeld. Daarmee is de luchthaven in Zaventem wereldwijd de koploper inzake aantal klachten van omwonenden, schat de BUTV. De tweehonderdduizendste klacht van 2005 aan het adres van de ombudsdienst voor de luchthaven werd woensdag ingediend via de website van de belangenverenigingen voor de inwoners van de oostrand rond Brussel, zegt de BUTV in een persbericht. Volgens de BUTV kan de problematiek van de vliegtuighinder niet langer worden genegeerd. "Er moet zo snel mogelijk een duurzame en objectieve oplossing komen om de rust terug te brengen in het dossier", besluit de unie. De tekst werd ondertekend door zes burgemeesters die actief zijn binnen de BUTV: die van Kraainem, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Wezembeek-Oppem.

De komende jaren zullen er in België minstens 17.680 banen verdwijnen. Dat blijkt uit een overzicht van al aangekondigde herstructureringen en sluitingen. De redactie van de krant De Tijd heeft deze lijst opgesteld. Uit een eerste analyse blijkt dat er behalve bij De Post en Belgacom, vooral bij textielbedrijven en bij toeleveranciers aan de auto-industrie banen geschrapt zullen worden. Bij De Post, één van de grootste Belgische werkgevers, zullen tegen 2010 zo'n 6.640 jobs verloren gaan. Die banenreductie zal wel gebeuren zonder gedwongen ontslagen. Reden van het jobverlies zijn automatiserings- en moderniseringsprojecten. Bij Belgacom zullen kostenbesparingen de komende jaren leiden tot het verlies van 2.500 banen, waarvan een deel gedwongen ontslagen. Bij koerierbedrijf DHL worden tegen 2008 1.700 jobs geschrapt. Ook in de textielsector zullen veel banen verdwijnen, onder meer door reorganisaties bij Bekaert Textiles, Ontex en Fabelta Ninove. Bij de toeleveranciers van de autosector zullen minstens 1.000 jobs verdwijnen.

Donorlanden gaan 315 miljoen euro aan toegezegde ontwikkelingshulp niet aan de Ethiopische regering uitkeren, omdat het land oppositiepartijen onderdrukt en de vrije pers aan banden heeft gelegd. Dat hebben westerse diplomaten die anoniem wensen te blijven donderdag gezegd. Het geld wordt geschonken aan de Verenigde Naties en aan niet-gouvernementele hulporganisaties die in Ethiopië actief zijn, aldus de diplomaten. Ongeregeldheden in juni en november naar aanleiding van beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de regering van premier Meles Zenawi kostten in totaal 88 mensen het leven. Duizenden mensen, onder wie leden van oppositiepartijen, journalisten en hulpverleners, werden hierop opgesloten. Volgens Meles zaten oppositiepartijen achter de onrust. Van alle Afrikaanse landen ontvangt Ethiopië het grootste bedrag aan nood- en ontwikkelingshulp. Deze hulp, in totaal 1,6 miljard euro, bedraagt eenderde van de Ethiopische begroting.

De totale goederenoverslag in de haven van Antwerpen is het voorbije jaar met bijna 5 procent gestegen tot 160 miljoen ton. Dat meldt het gemeentelijk havenbedrijf."Antwerpen bevestigt opnieuw zijn positie als grootste en sterkst groeiende Vlaamse haven en als tweede belangrijkste haven van Europa," luidt het. De Antwerpse containertrafiek groeide van 68 tot meer dan 74 miljoen ton (+9 procent). Daarmee wordt de nood aan extra behandelingscapaciteit, die mee wordt opgevangen door het nieuwe Deurganckdok, bevestigd. In de Antwerpse haven werd het voorbije jaar ongeveer 6,5 miljoen TEU (twintigvoetcontainers) behandeld, een stijging met bijna 7 procent. Sinds 2000 is het containerverkeer in Antwerpen, uitgedrukt in ton, met 68 procent toegenomen. Over het laatste decennium is de containertrafiek bijna verdrievoudigd.

Een Russische Proton-raket heeft donderdag met succes een Luxemburgs-Amerikaanse telecomsatelliet gelanceerd, aldus een goede Amerikaanse ruimtevaartbron. Normaal was het ook de laatste lancering van dit jaar. Op Bajkonoer in Kazachstan vertrok om 03.28 uur Belgische tijd een Proton-M van het Amerikaans-Russisch lanceerbedrijf ILS. Negen uur 19 minuten na de start kwam uit de Breeze-M baaninjector de Americom 23 satelliet vrij van de Luxemburgs-Amerikaanse operator SES-Americom, uitbater van de Astra- en Americomsatellieten. De kunstmaan woog 5,5 ton en is door Alcatel Alenia Space in Frankrijk gebouwd. Vanuit een geostationaire positie moet de satelliet minstens zestien jaar allerhande telecomdiensten leveren voor heel het gebied tussen Californië en Bangladesh. Het was de tweede succesvolle lancering van een Proton op vijf dagen tijd en de vijfde gelukte Russische raketlancering op negen dagen tijd. Indien er geen niet-aangekondigde lancering meer komt, was het ook de laatste van de wereldwijd 55 raketlanceringen dit jaar. Er waren daarbij slechts drie mislukkingen.

Een Noorse zakenman heeft donderdag de schoenen van de Engelse voetbalster David Beckham gekocht voor één miljoen kronen (124.668 euro). Dat bedrag gaat integraal naar de slachtoffers van de aardbeving die Pakistan begin oktober trof. De miljardair Idar Vollvik, de oprichter van het concern Chess, kocht de schoenen van de liefdadigheidsinstelling Norske Kvinners Sanitetsforening tijdens een televisieshow op een Noorse zender. Met het geld zullen tenten worden gekocht om een vijfduizendtal Pakistanezen onderdak te bieden. Norske Kvinners Sanitetsforening had de schoenen van Beckham in januari gekocht op een veiling waarvan de opbrengst ging naar de overlevenden van de tsunami op 26 december 2004.

China schaft per 1 januari de landbouwbelasting af. Die oudste belasting van het Rijk van het Midden bestond al sinds 594 voor Christus. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua donderdag gemeld. Het Chinese parlement heeft donderdag vrijwel unaniem tot de afschaffing besloten. De industriële sector is in China inmiddels economisch belangrijker geworden dan de landbouw. Daarom is een nieuw tijdperk ingeluid waarin „de industrie de landbouw subsidieert”. Volgens officiële cijfers draagt de landbouw nog maar voor 13,1 procent bij aan het Chinese bruto nationaal product. Gedurende een groot gedeelte van de 26 eeuwen van het bestaan van de landbouwbelasting was de landbouw de belangrijkste sector van de Chinese economie. China telt nog steeds ongeveer achthonderd miljoen boeren.

De Britse Hilton Group verkoopt zijn internationale keten van rond vierhonderd hotels aan de Amerikaanse onderneming Hilton Hotels voor 3,3 miljard pond sterling (4,8 miljard euro) in contanten. Hilton Hotels, met hoofdkantoor in Beverly Hills in de Amerikaanse deelstaat Californië, was al actief met 2300 hotels. Bij Hilton Hotels werken bijna 70.000 mensen. Door de aangekondigde aankoop komen de internationale hotels met dezelfde naam na ruim veertig jaar weer in handen van de Amerikanen. In 1964 had Hilton Hotels Corporation de internationale rechten van het merk van de hand gedaan. Maar de afgelopen tien jaar kwamen beide ondernemingen nader tot elkaar. In 1997 ondertekenden zij een overeenkomst waarbij de verkoop en reserveringen werden gestroomlijnd. Drie jaar later kwamen beide overeen om gezamelijk luxe hotels onder de naam Conrad te beginnen. Die zijn wereldwijd gegroeid. De Britse Hilton Group heeft tal van wedkantoren in bezit en zal naar verwachting worden omgedoopt in Ladbrokes.

Lufthansa introduceert in het voorjaar van 2006 nieuwe stoelen in zowel Business als Economy Class op vluchten binnen Europa. De nieuwe stoelen bieden meer zitcomfort. Met deze kwaliteitsverbetering breidt Lufthansa het in 2004 geïntroduceerde kwaliteitsoffensief voor de Business Class verder uit. In deze klasse wordt de middenstoel vrijgehouden. Dit levert meer privacy, opbergmogelijkheden en bewegingsvrijheid. Daarnaast is de cabine opnieuw vormgegeven en zijn de stoelen in zowel Business als Economy Class in leer uitgevoerd. In oktober zijn alle 140 toestellen van de Europese vloot uitgerust met de nieuwe cabine. De nieuwe stoelen bieden een comfortabele zitbreedte van 48 centimeter in de Business Class en 44 centimeter in de Economy Class. De ruimte voor de knieën is met 4 centimeter toegenomen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home