Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 30, 2005

Oliebedrijven keren terug naar Libië

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keren de oliebedrijven ConocoPhillips, Marathon Oil en Amerada Hess terug naar Libië. Daarover werd zopas een overeenkomst getekend met Libyan National Oil. De bedrijven gaan verder met de exploratie van de gebieden die ze in de jaren tachtig hadden moeten verlaten.

ConocoPhillips, Marathon Oil en Amerada Hess hadden olieconsessies in het Libische Waha-gebied, toen ze daar in 1986 verplicht werden te vertrekken. Ze hebben nu een overeenkomst gesloten waarbij ze hun activiteiten kunnen heropnemen aan dezelfde voorwaarden als destijds. De bedrijven in kwestie betalen daarvoor een bedrag van 1,3 miljard dollar aan het Libische nationaal oliebedrijf.

Libie wil zijn olieproductie opdrijven en profiteren van de stijgende olieprijzen. Daarvoor heeft het land nu opnieuw contact opgenomen met de bedrijven die er twintig jaar geleden hun operaties moesten staken. Libië bezit de grootste oliereserves van Europa en wil 30 miljard dollar aan investeringen aantrekken om de dagelijkse productie tegen 2015 opdrijven tot 3 miljoen vaten per dag. Op dit ogenblik produceert het land 1,7 miljoen vaten per dag.

De regering van de Verenigde Staten heeft vorig jaar de sancties opgeheven die in 1986 waren opgelegd, omdat Libië ervan verdacht werd het terrorisme te ondersteunen. Sindsdien was het Afrikaanse land niet in staat om moderne infrastructuur aan te leggen die de olieproductie moest opdrijven. De nieuwe overeenkomst zou de bedrijven ook toelaten om nieuwe reserves in Libië te exploreren.

In de nieuwe joint-venture hebben ConocoPhillips en Marathon elk een aandeel van 16 procent, terwijl dat van Hess 8,2 procent bedraagt. De meerderheid blijft in handen van Libyan National Oil. De nieuwe overeenkomst geeft de oliebedrijven een uitbreiding van 25 jaar op hun nog altijd bestaande concessie, die loopt tot 2034. In september maakte het Amerikaanse Occidental Petroleum al bekend dat het voor de eerste keer in twintig jaar opnieuw Libische olie naar de Verenigde Staten zou transporteren.

Libië is de achtste grootste producent van het Opec-kartel en na Nigeria de grootste van Afrika.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home