Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 30, 2005

China beperkt online games


Steeds meer Chinese jongeren raken verslaafd aan het internet. Daarom heeft de Chinese overheid onlangs een verplichte tijdslimiet ingevoerd op online spelletjes. Pas na vijf uur pauze kan het spel weer hernomen worden.

De Chinese overheid zegt de schadelijke invloed van de online spelletjes op de jongeren, die soms tot acht uur per dag met games aan de gang zijn, in te dammen. "Het nieuwe systeem reduceert na drie uur in stapjes de mogelijkheden van spelpersonages tot nul," merkt de krant Het Parool op. "Spelers kunnen dan pas na minimaal vijf uur pauze weer normaal verder spelen. De methode wordt binnenkort verplicht voor alle online-games."

Eerder hadden de Chinese autoriteiten de internetcafé's al een toegangsverbod voor minderjarigen opgelegd. Gewelddadige en pornografische games werden gecensureerd. Maar de maatregelen blijken omzeild te worden. Internetcafé's zouden minderjarigen valse identiteitspapieren bezorgen om bij controles te kunnen voorleggen. Om middernacht moeten de internetcafé's sluiten, maar de achterdeur zou geopend blijven.

Bovendien is er de corruptie. De Chinese politie zou de uitbaters van de internetcafé's vooraf verwittigen wanneer er een controle op komst is. De nieuwe maatregelen hebben bij spelers al geleid tot protesten en er zouden online petities opgezet zijn tegen de nieuwe maatregel. Op het internetfora zou ook besproken worden hoe ook deze nieuwe beperkingen kunnen omzeild worden.

Een gedeelte van de verantwoordelijkheid wordt door therapeuten gelegd bij het Chinese onderwijssysteem, dat kinderen onder veel te grote druk zou zetten om goed te presteren. Dat zou een vlucht in de games veroorzaken. Bovendien wordt gesteld dat de Chinese jeugd door de één-kind-politiek zwaar verwend is en niet meer weet wanneer ze moet stoppen. "Computers en internet worden hier vooral als speelgoed gezien, ook door volwassenen," aldus een Chinese therapeut. "Het is niet zoals in het Westen, waar deze hulpmiddelen worden gebruikt voor amusement én voor werk en studie."

De meeste producenten van online games hebben al gezegd met de Chinese regering aan de nieuwe maatregelen te zullen meewerken. Tegen één producent loopt trouwens een rechtszaak wegens de zelfmoord van een 13-jarige game-verslaafde. Voor de ouders wordt een financiële compensatie geëist, terwijl op de games ook waarschuwingen tegen het verslavend karakter ervan zouden moeten komen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home