Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Luxehotels Parijs maakten prijsafspraken


Zes tophotels uit de Franse hoofdstad Parijs hebben een boete gekregen omdat ze prijsafspraken hadden gemaakt en daardoor de prijzen voor overnachtingen kunstmatig hebben hoog gehouden. In totaal moeten de betrokken directies 709.000 euro boete betalen.

Het Crillon, Bristol, Meurice, Piazza Athenee, Ritz en George V behoren tot de meest prestigieuze hotels van de Franse hoofdstad. Een overnachting in één van hun kamers is dan ook niet direct voor iedereen weggelegd. Maar om een onderlinge prijzenslag te vermijden, zouden de directies afspraken gemaakt hebben rond tarieven.

Gemiddeld werd in de betrokken hotels meer dan 700 euro per overnachting gevraagd. Maar de Raad voor Mededinging is van oordeel dat de zes hotels hun positie in het duurdere marktsegment hebben misbruikt om de prijzen te reguleren. Dat oordeel kwam er na een onderzoek dat vier jaar duurde.

"Door hun centrale ligging, uitzonderlijke accommodatie, klasserestaurant, voorzieningen zoals zwembaden en het uitgebreide personeelsbestand vormen deze hotels een aparte klasse," aldus de Raad voor Mededinging. Die kwam tot de vaststelling dat de directies geregeld onderling overleg pleegden rond onder meer kamerprijzen en marketingplannen om de winsten van de hotels hoog genoeg te houden.

De Raad van Mededinging maakt daarbij gewag van een oliegarchie. "Daardoor werden de gewone regels van de concurrentie buitenspel gezet en werd er een oneerlijke markt gecreëerd," wordt er opgemerkt.

Het Hotel Crillon - in 1758 gebouwd voor Lodewijk XV - kreeg de hoogste boete. De hoteldirectie moet een bedrag van 248.000 euro betalen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home