Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2005

Economie in de media


Selma Blair is het nieuwe gezicht van het modemerk Chanel. De 33-jarige actrice is al bekend met de creaties van ontwerper Karl Lagerfeld. Blair droeg op haar bruiloft een roze trouwjurk van Lagerfeld en tijdens de receptie had de actrice de zwarte versie aan. De Amerikaanse actrice is onder meer bekend van de films 'Cruel intentions' (1999), 'The sweetest thing' (2002) en 'The fog' (2005). Kim Basinger wordt dan weer het nieuwe gezicht van het merk Miu Miu voor de voorjaars- en zomercollectie van 2006. Ze is met collega-actrice Camilla Belle in Parijs gefotografeerd door de Nederlandse modefotografen Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. De 51-jarige Basinger is bekend van bioscoophits als '9,5 Weeks' (1986), 'My stepmother Is an alien' (1988)en 'L.A. confidential' (1997). In de film '8 Mile' (2002) speelde zij een rol naast rapper Eminem.

Bijna een op de drie reclamemakers zet altijd zijn televisie op een andere zender als er een commercial komt. Veertig procent vindt dat er te veel reclames op televisie zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder reclamemakers van Interview-NSS in opdracht van weekblad Adformatie. Bijna twee derde (64 procent) zegt zich er aan te storen dat de samenvattingen van voetbalwedstrijden door reclames worden onderbroken. "Reclamemakers zijn net gewone mensen," concludeert het weekblad dat het onderzoek onder ruim tweehonderd commercialmakers liet doen.

De Amerikaanse president George Bush is in zijn thuisstaat Texas opgeroepen om zijn juryplicht te vervullen. Hij heeft de rechtbank evenwel laten weten dat hij het momenteel een beetje druk heeft met het leiden van de natie, meldde het Witte Huis donderdag. Volgens woordvoerder Scott McClellan heeft Bush zijn oproep niet persoonlijk ontvangen. Hij moest het nieuws in de krant lezen. Hoewel de president uitstel heeft aangevraagd, benadrukte McClellan dat deelname aan een jury in een civiele rechtszaak een belangrijke burgerplicht is. In princiepe moet iedere Amerikaan beschikbaar zijn om zitting te nemen in een jury. Dat kan een tijdrovende bezigheid zijn. Sommige rechtszaken slepen zich maandenlang voort. Desondanks is eenieder verplicht zich te melden als een oproep voor juryplicht op de mat valt, tenzij kan worden aangetoond dat dit om zwaarwegende redenen onmogelijk is.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft donderdag de Duitse mediaprijs Bambi gewonnen in de categorie liefdadigheid. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet in de strijd tegen armoede en aids. Ook de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, kreeg een Bambi, in de categorie communicatie. Van zijn grote inzet voor de sport zou volgens de jury een sterk verbroederende werking uitgaan. De voormalige Duitse stervoetballer en bondscoach Franz Beckenbauer ontving een buitengewone Millennium-Bambi voor zijn inspanningen voor het WK voetbal dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden. Ook verscheidene Duitse hulpdiensten en het leger hebben een onderscheiding gekregen. Zij zijn volgens de jury stille helden die veel goed werk hebben verricht na natuurrampen als de zeebeving in Zuidoost-Azië, de orkaan Katrina in de Verenigde Staten en de aardbeving in oktober in Pakistan.

Een voormalige topmanager van het Russische olieconcern Yukos is door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar en een boete van 1 miljoen roebel (29.500 euro). Aleksej Koertsin werd schuldig bevonden aan het verduisteren van miljoenen dollars. Een olieveld van Yukos in de Noord-Russische stad Nefteyugansk. Koertsin, voormalig manager van onroerendgoedzaken voor Yukos in Moskou, zou samen met acht anderen voor in totaal 342 miljoenroebel (9,3 miljoen euro) hebben verduisterd door het geld te verhullen als giften aan liefdadigheidsorganisaties. De overigen beklaagden kregen celstraffen variërend van twee tot dertien jaar. Interfax meldde verder dat de voormalige topman van het oliebedrijf, Michail Chodorkovski, kleding moet naaien in de Siberische gevangenis waar hij zit. Chodorkovski werd in mei voor onder meer belastingontduiking, fraude en verduistering tot acht jaar cel veroordeeld.

De landen van de Europese Unie zullen ruimschoots op tijd voldoen aan de internationale verplichting om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Uit een donderdag gepubliceerde studie van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, blijkt dat de vijftien 'oude' EU-landen in 2010 zelfs meer zullen doen dan ze beloofd hebben. Volgens het verdrag van Kyoto moeten de landen de uitstoot van gassen als CO2 die vrijwel zeker een opwarming van de aarde veroorzaken, verminderen met 8 procent ten opzichte van 1990. De studie zegt dat de vermindering in 2010 zelfs 9,3 procent zal zijn. De EU als geheel, inclusief de nieuwe lidstaten, komt op een reductie van 11 procent. Een groot deel van de afname is nog niet gerealiseerd, maar de benodigde wetten en afspraken zitten wel in de pijplijn. Met het bestaande beleid zit de EU-15 op 1,6 procent reductie; samen met het geplande beleid is de afname 6,8 procent. Daarbovenop doen veel landen aan reductie over de landsgrenzen, goed voor nog eens 2,5 procent. Daarbij krijgen derde landen geld voor schonere installaties. Volgenshet Kyoto-protocol mogen de Europese landen de milieuwinst op hun conto schrijven.

Onder het Oostenrijkse voorzitterschap van de EU, in de eerste helft van 2006, zal er zeker geen besluit vallen over verdere liberalisering van de dienstensector in Europa. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Economische Zaken Bartenstein donderdag in Brussel laten weten. Volgens Bartenstein liggen de standpunten van de verschillende EU-lidstaten nog veel te ver uit elkaar. De Oostenrijkse bewindsman wil zijn vingers daarom niet aan het politiek gevoelige onderwerpbranden en schuift de hele discussie nu al door naar het Finse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2006. Frankrijk blijft uit angst voor de komst van goedkope Oost-Europese werkkrachten pleiten voor tal van beperkingen, waar de nieuwe EU-lidstaten juist een snelle liberalisering willen. Zij pleiten er ook voor dat hun sociale regels van toepassing blijven op landgenoten die in de rijkere West-Europese landen aan de slag gaan.

Ook verzorgend personeel in instellingen voor bejaarden en gehandicapten valt onder de Europese regels voor wachttijden en dient tijdens zogeheten waakuren gewoon loon te ontvangen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag besloten na een klacht van een Franse verpleger in een instelling voor gehandicapten. Deze was ontslagen, omdat hij eiste dat nachtelijke waakuren ook zouden meetellen bij de totale arbeidstijd. "De uren van aanwezigheid moeten echter in hun geheel als arbeidsuren worden verrekend", stelt het Hof in een verklaring. Eerder had het Hof ook al besloten dat wachttijden voor brandweerlieden, artsen, ambulancepersoneel en verplegers op een eerste hulpafdeling als arbeidsuren gelden. Daardoor mogen zij inclusief deze waakuren op grond van Europese regels niet langer dan 48 uur werken.

De Amerikaanse regering zegt bezorgd te zijn over berichten dat het leger in Irak kranten betaalt om pro-Amerikaanse artikelen te plaatsen. Dat heeft woordvoerder Scott McClellan donderdag gezegd. Het Witte Huis heeft het Pentagon om opheldering gevraagd. The Los Angeles Times berichtte woensdag dat het Amerikaanse leger vertaalde versiesvan artikelen die door militairen zijn geschreven, via een tussenpersoon aanbiedt aan Iraakse kranten. In tientallen gevallen zou zijn betaald voor plaatsing van de stukken. De regering vreest dat deze handelwijze de geloofwaardigheid van de Amerikanen in Irak ondermijnt. Volgens een legerwoordvoerder is het echter nodig de waarheid onder de aandacht te brengen, omdat de opstandelingen liegen tegen het Iraakse volk.

De Europese Unie (EU) heeft Oekraïne de status van markteconomie verleend. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag verklaard na topoverleg in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De status van markteconomie is belangrijk voor Oekraïne, omdat het land zonder die kwalificatie geen lid kan worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Toetreding tot die instantie staat hoog op het verlanglijstje van de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko omdat daarmee flinke handelsvoordelen zijn te behalen. Als gevolg van de nieuwe status kunnen Oekraïense producten goedkoper in de landen van de EU worden geïmporteerd.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft bij Boeing een grote order geplaatst. De maatschappij uit Hongkong koopt twaalf toestellen van het type 777-300 en gaat er nog eens vier leasen bij International Lease Finance. Ook gaat Cathay drie Airbus-toestellen leasen van het type A330-300. Cathay heeft verder een optie genomen op nog eens twintig Boeings 777, een toestel waarin plaats is voor 365 mensen. Ook in de A330 kunnen meer dan driehonderd passagiers. De vloot van Cathay Pacific telt nu 95 toestellen. Door de economische groei wordt er steeds meer gevlogen, zowel door zakenlieden als toeristen.

De Europese Commissie heeft de overname van Telindus door Belgacom goedgekeurd. De commissie is niet van oordeel dat de overname de concurrentie in de EU, of een deel ervan, belemmert. Dat staat in een persbericht van de commissie. Volgens het onderzoek van de commissie is de overlap tussen de activiteiten van Belgacom en die van Telindus, in het bijzonder de netwerk- en informatietechnologieactiviteiten, beperkt. Voor alle producten zullen er na een mogelijke fusie nogvoldoende grote concurrenten op de markt zijn. Een overname door Belgacom zal evenmin invloed hebben op de positie van Belgacom op de verschillende telecommunicatiemarkten waar het bedrijf actief is.

De gezinnen deden in de eerste jaarhelft voor 4,2 miljoen euro aankopen op krediet. Dat is 14 procent meer dan in de eerste jaarhelft van vorig jaar en een recordbedrag over zes maanden. De Belgische consumenten ontwikkelen steeds meer een kredietcultuur. In 2003 namen ze voor 6,5 miljard euro consumptiekredieten op. Mede onder impuls van het Autosalon steeg dat bedrag vorig jaar tot 7 miljard euro. In de eerste zes maanden van dit jaar staat de teller al op 4,2 miljardeuro, leren nieuwe cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). De lage rente spoort meer gezinnen aan krediet op te nemen, niet enkel hypothecaire kredieten. Het bedrag dat banken en niet-financiële instellingen toekennen via leningen op afbetaling steeg in de eerste zes maanden van het jaar met 8 procent tot 2,8 miljard euro.

De bedrijfseenheid HealthCare van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft met het Amerikaanse Quantum een overeenkomst gesloten inzake doorverkoop van haar producten in de Verenigde Staten. Quantum Medical Imaging, met hoofdkantoor in New York, produceert radiografische systemen voor ziekenhuizen en andere medische centra. Agfa wijst erop dat de overeenkomst haar aanwezigheid in de Verenigde Staten verhoogt. Het contract met Quantum, dat in de Verenigde Staten een netwerk van ongeveer 75 verdelers en resellers heeft, geldt voor drie jaar. Het bedrijf heeft volgens Agfa-Gevaert beloofd zijn landelijke verdelersnetwerk in te zetten voor de overeenkomst.

De familie van de vroegere Peruaanse president Alberto Fujimori heeft volgens de overheid minstens 4,5 miljoen dollar (circa 4,1 miljoen euro) publieke gelden verduisterd. Dat berichtte de krant La República donderdag. Volgens het lopende onderzoek gaat het om financiële middelen die Japan had geschonken voor sociale programma's. Tot de beschuldigden behoren Fujimori's moeder Mutsue en een zus van de vroegere staatsleider. De voormalige president wacht momenteel achter de tralies in Chili op zijn uitlevering. Hij was in 2000 uit Peru gevlucht en had vijf jaar in ballingschap in Japan doorgebracht vooarleer hij vorige maand verrassend naar Chili afreisde. In Peru wordt Fujimori van corruptie en andere misdrijven als vervolging en onderdrukking van oppositieleden beschuldigd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home