Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 01, 2005

Rogge tegen huurling-atleten

Jacques Rogge, baas van het Internationaal Olympisch Comité, is niet te spreken over atleten die voor veel geld van nationaliteit wisselen. Steeds meer sportlui veranderen uit financiële overwegingen van nationaliteit. Dat is volgens Rogge echter in tegenspraak met de Olympische gedachte.

Ik kan niet goedkeuren dat een sportman zich als een huursoldaat verkoopt," voerde Rogge aan in een interview met de televisiezender Eurosport. "Ze houden die nationaliteit alleen maar voor de duur van hun carrière."

Eén van de meest recente nationaliteitswissels is die van de Oostenrijkse skiër Josef Strobl. Die heeft aangekondigd volgend jaar aan de Olympische Spelen in de Turijn te zullen deelnemen voor Slovenië. Strobl ondervindt in Oostenrijk zware concurrentie, maar zijn overgrootvader was een Sloveen.



Daarvan maakt Strobl nu gebruik om zeker te kunnen zijn van een Olympische selectie. Een meer controverciële nationaliteitswissel staat ook naam van steeplechase-kampioen Stephen Cherono uit Kenia. Hij heeft nu echter een paspoort van Qatar en zou daarvoor 1.000 dollar per maand ontvangen.

Cherono heeft geen enkele historische band met de Golfstaat, die in de atletiek tot nu toe weinig heeft gepresteerd. Cherono heeft zijn naam nu ook veranderd in Shaheen Saif Saaeed. Ook Rashid Ramzi, de Marokkaanse wereldkampioen op de 1.500 meter, heeft een andere nationaliteit aangenomen. Hij komt nu uit voor Bahrein, net zoals een aantal andere Keniaanse lopers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home