Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2005

DHL breidt IT-centrum Praag uit

De Duitse logistieke reus DHL wil zijn IT-centrum in Praag, waar het zich twee jaar geleden heeft gevestigd, volgend jaar gevoelig uitbreiden. De vestiging heeft volgens het bedrijf verschillende voordelen, die in belangrijke mate bijgedragen hebben tot deze beslissing. Er worden ook 600 nieuwe personeelsleden aangeworven.

DHL heeft netwerkcentrales in Scottsdale (Verenigde Staten), Praag (Tsjechië) en Cyberjaya (Maleisië). Elke centrale is acht uur per dag operationeel. Om tien uur 's avonds Europese tijd geeft Cyberjaya het commando over aan Praag, dat alles acht uur later dan weer overdraagt aan Scottsdale. Op die manier kan DHL de verzendingen elk uur van de dag volgen.

De grote groep gespecialiseerd IT-personeel in Praag was voor DHL de reden om over een periode van vijf jaar 500 miljoen euro te investeren in een netwerkcentrale in de Tsjechische hoofdstad. Bovendien is dat personeel ook relatief goedkoop, amper eenderde van de loonkost in West-Europa, maar ze hebben ook voldoende opleiding en ervaring om heel gespecialiseerd werk te doen. Eenvoudiger taken worden uitbesteed in India.

Het gemiddelde salaris bij DHL-Praag bedraagt 20.000 euro. Bovendien blijken de lonen niet zo snel te stijgen dan DHL had verwacht. Het bedrijf had verwacht dat de inflatie in Tsjechië tien procent zou bedragen, tegen twee procent in West-Europa. Dat zou betekend hebben dat over tien jaar de loonkosten in Praag de helft zouden bedragen van de West-Europese weddes. Maar uiteindelijk blijk ook in Tsjechië de inflatie beperkt te blijven tot twee procent.

Voor DHL is het ook belangrijk dat dat Praag belangrijke luchtverbindingen heeft met de rest van West-Europa, over een goede infrastructuur beschikt en een bedrijfsvriendelijk klimaat heeft. De DHL-vestiging in Chodov, in de voorsteden van Praag, is zelfs het centrum geworden van een technologiepark. Een aantal Amerikaanse bedrijven maakt zich klaar om zich eveneens in Chodov te vestigen.

DHL plant voor volgend jaar de bouw van een tweede complex en wil 600 extra medewerkers aanwerven. DHL heeft in Praag op dit ogenblik een personeelsbestand van 900 werknemers, waarvan driekwart de Tsjechische nationaliteit heeft. De anderen komen uit 46 verschillende landen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home