Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 02, 2005

Hollywood verwacht kabbelend jaar

Hollywood verwacht volgend jaar een tragere economische groei. Dat stelt de Los Angeles County Economic Corporation (LAEDC). Daarbij wordt gesteld dat er ook gevolgen verwacht mogen worden voor de tewerkstelling in de sector.
De LAEDC voerde aan dat de dvd-verkoop volgend jaar wellicht een daling zal kennen, terwijl ook hier outsourcing begint te spelen. "Filmproducties worden steeds meer in goedkopere regio's gemaakt," stelt de organisatie.


"Veel mensen zien Hollywood nog altijd als een gouden industrie, maar het is een sector die door enkele belangrijke crisissen gaat," stipte LAEDC-woordvoerder Jack Kyser aan. Hij verwachtte dan ook gevolgen op gebied van tewerkstelling. Op dit ogenblik zijn 249.000 mensen actief binnen de ontspanningssector van Los Angeles.

De voorbije jaren is de dvd-verkoop voor de filmindustrie een bijzonder lucratieve sector geweest. Maar dit jaar blijkt er een duidelijke dip te zitten in de verkoop. Vorig jaar bedroeg de omzet 15,2 miljard dollar, maar dit jaar komt men tot nu toe slechts aan 10,2 miljard dollar.

De ticketverkoop heeft het grootste gedeelte van het jaar relatief povere resultaten opgeleverd. Dat heeft volgens insiders vooral te maken met de hoge prijzen en de mindere kwaliteit van de nieuwe films. Ook de piraterij wordt door de nieuwe technologieën een steeds grotere bedreiging voor de sector.

Film- en televisieteams wijken met hun producties steeds meer uit naar andere Amerikaanse staten en Canada. Daar probeert men de sector aan te trekken met belastingsverlagingen.

"Maar anderzijds is het succes van tv-reeksen zoals 'Desperate Housewives' en 'Lost' positief voor de industrie, want ze zorgen voor de tewerkstelling van een grote groep schrijvers, acteurs en regisseurs," aldus de LAEDC. "Dat is bij reality-tv daarentegen niet het geval."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home