Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 03, 2011

Medische migratie zware kost voor Afrikaanse landen

Afrikaanse landen uit de Sub-Sahara die investeren in de opleiding en de carrières van artsen verliezen miljarden dollars omdat hun geneesheren er de voorkeur aan geven om in het buitenland te werken. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Ottawa. Opgemerkt wordt dat Zuid-Afrika en Zimbabwe met de grootste economische verliezen door deze emigratie worden geconfronteerd. Er wordt aan toegevoegd dat Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het meest profiteren van geneesheren die in het buitenland zijn opgeleid.

Onderzoeksleider Edward Mills stelt dan ook dat deze bestemmingen zouden moeten investeren in de training en gezondheidssystemen van de landen van herkomst van de ingeweken artsen. Het vertrek van de geneesheren draagt volgens Mills immers bij tot de zwakke gezondheidssystemen in landen met een laag inkomen en wordt beschouwd als een belangrijke bedreiging voor het behalen van de internationale gezondheidsdoelstellingen. De migratie werd vorig jaar door de World Health Assembly voor het eerst als een probleem erkend.

Landen uit de Sub-Sahara investeren volgens Mills tussen 21.000 dollar (Oeganda) en 59.000 dollar (Zuid-Afrika) aan de opleiding van een arts. De migratie zou Groot-Brittannië een voordeel van 2,7 miljard dollar opleveren. In de Verenigde Staten wordt gewag gemaakt van een bedrag van 846 miljoen dollar. Er wordt ook opgemerkt dat de landen van herkomst niet alleen met de economische impact van de migratie worden geconfronteerd, maar bovendien centra zijn van een aantal zware ziekteproblemen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home