Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 09, 2005

Globalisering creëert geen jobs

De wereldwijde economische groei slaagt er steeds minder in om nieuwe en betere jobs te creëren en helpt dus ook niet aan het bestrijden van de armoede. In een rapport van de International Labour Organisation (ILO) wordt gesteld dat de helft van de arbeidersbevolking van de wereld nog altijd niet voldoende te verdienen om te kunnen uitstijgen boven de armoedegrens van twee dollar per dag.

"Het creëren van betere jobs en hogere inkomens is voor de beleidsmakers tot nu toe duidelijk geen prioriteit geweest," stelde ILO-directeur-generaal Juan Somavia. "De globalisatie heeft tot nu toe nog niet geleid voor voldoende en degelijk werk over de hele wereld. Dat moet veranderen en het scheppen van degelijk werk moet een centrale doelstelling worden van elk economisch en sociaal beleid."

Het rapport stelt dat in sommige delen van Azië wel een verbetering merkbaar is, maar dat in Afrika en bepaalde regio's van Zuid-Amerika steeds meer mensen in minder gunstige omstandigheden moeten werken. Vooral in de landbouw zou de situatie bijzonder erg zijn. Gesteld wordt dat wereldwijd 1,38 miljoen mensen het moeten stellen met een loon van minder dan 2 dollar per dag. "Dat is iets minder dan 50 procent van de globale arbeidsbevolking, tegenover 57 procent tien jaar geleden."

In de meeste landen is het probleem volgens het rapport niet zozeer de werkloosheid, maar wel een gebrek aan degelijk en productief werk. "Mensen werken hard en lang voor weinig geld omdat het enige alternatief een complete werkloosheid is," wordt er opgemerkt. Het rapport voegt er aan toe dat er de jongste jaren tussen economische groei en de groei van een tewerkstelling steeds minder verbanden zijn. "Dat betekent dat economische groei niet automatisch leidt tot een groei van de tewerkstelling," stippen de onderzoekers aan.

Voor elke procent economische groei, was de tewerkstelling tussen 1999 en 2003 slechts met 0,30 procent gestegen. De vier jaar daarvoor was dat nog 0,38 procent. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika lag dat cijfer de voorbije jaren op 0,5 tot 0,9 procent, wat meteen de meest intensieve groei van de wereld was. Maar in de meeste gevallen situeert die groei zich in self-employment, meestal een tewerkstelling in de informele economie, waar de werkvoorwaarden veel te wensen overlaten.

Uit het rapport bleek verder dat vrouwen wereldwijd mannen aan het inhalen zijn op het gebied van tewerkstelling. Maar meestal gaat het om weinig betaalde en weinig productieve banen, heel dikwijls in part-time verband. In het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië blijft de tewerkstelling van vrouwen bovendien ver achterwege. De jeugdwerkloosheid ligt dubbel zo hoog dan bij de volwassenen. Maar in de meeste landen ligt het analfabetisme hoger dan bij de jongeren. Jongeren zijn volgens de organisatie dan ook steeds beter bereid voor de arbeidsmarkt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home