Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2005

Economie in de media


Autobouwer Porsche wil een groter publiek voor zich winnen. Om dat te bereiken wil de Duitse autofabrikant een nieuwe reeks sportieve auto's op de markt brengen. Eén van de nieuwe modellen is de vierdeurscoupé Panamera, die in 2009 op de markt komt. Het bedrijf zegt ook de komst van andere modellen, zoals een compacte suv of zelfs een Minivan, niet uit te sluiten. Porsche wil zijn grenzen verleggen en kijkt daarvoor verder dan waar het goed in is: het maken van krachtige, dure sportauto's. Directeur Wendelin Wiedeking van Porsche stelde in The Wall Street Journal dat het niet goed is om altijd voor dezelfde gasten te koken. Een eerste stap in het bereiken van een breder publiek was de introductie van de Cayman S, die qua prijs het gat opvult tussen de Porsche 911 en de goedkope Boxter. Naast het ontwikkelen van nieuwe modellen is de fabrikant ook bezig een hybride motor te maken voor haar suv, de Porsche Cayenne. Aandeelhouders vrezen de dure ontwikkelingskosten. Zij dumpten woensdag massaal hun aandelen.

Mensenhandel is jaarlijks goed voor een omzet van ongeveer 35 miljard dollar en daarmee is het een van de lucratiefste takken van de internationale criminaliteit. Dat heeft Helga Konrad, de speciale vertegenwoordiger voor de strijd tegen de mensenhandel van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE), vrijdag in Berlijn gezegd. Jaarlijks zouden twee miljoen mensen het slachtoffer zijn van mensenhandelaars. Mensenhandel is niet hetzelfde als mensensmokkel. Bij het laatste gaat het er enkel om mensen illegaal een grens over te zetten. Slachtoffers van mensenhandel daarentegen, kunnen zich niet vrijwillig bevrijden uit hun situatie. Het gaat vooral om vrouwen die tot prostitutie gedwongen worden en om dwangarbeiders in de landbouw- en bouwsector. "Mensenhandel kan niet bestreden worden als de grenzen worden gesloten", aldus Konrad. Niet zelden komen de slachtoffers legaal het land binnen. Als ze dan uitgewezen worden, bemoeilijkt dat het onderzoek tegen de mensenhandelaars.

Het grote economische succes van China is vooral gebaseerd op repressie en op de uitbuiting van het grote leger aan arbeiders. Dit stelt de internationale vakbondskoepel IVVV in een rapport over China. De wereld moet zich dringend afvragen hoe het komt dat China zo'n spotgoedkope producten kan uitvoeren. Volgens het rapport is de uitroeiing van de armoede in China tot stilstand gekomen, en groeit de ongelijkheid. 700 miljoen mensen moeten leven met minder dan twee dollar per dag. Verscheidene honderden miljoenen Chinezen zijn werkloos. In het platteland, waar de grote meerderheid van de Chinezen woont, daalt het inkomen. Miljoenen arbeiders werken meer dan zestig uur per week, voor minder dan een minimumloon en een slaapplaats in een grote zaal. Meer dan 15.000 sterven jaarlijks in bedrijfsongevallen.

President Hugo Chávez van Venezuela heeft de Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) er van beticht dat ze het Zuid-Amerikaanse land willen destabiliseren. Chávez reageerde vrijdag op de rapportage eerder deze week van waarnemers van de OAS en de EU over de parlementsverkiezingen van zondag, aldus de Venezolaanse zender Globovision. De waarnemers stelden in hun rapportage dat de stembusgang correct was verlopen, maar plaatsten tegelijkertijd ook enkele kanttekeningen. De waarnemers toonden zich onder meer verontrust door de boycot van de stembusgang door de oppositie. De politieke tegenstanders vreesden voor fraude. Ook stelden verscheidene waarnemers dat de linkse populist Chávez in de aanloop naar de verkiezingen wel erg vaak op televisie was verschenen. Volgens Chávez wordt er een mijnenveld gelegd met het doel Venezuela te stabilseren. "Ik weet zeker wie achter deze samenzwering zit," aldus de president in een verwijzing naar de regering-Bush, waarmee hij al jaren overhoop ligt.

De Duitse ex-bondskanselier Gerhard Schröder krijgt de leiding van het bestuurscomité van het consortium dat een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen. Schröder moest vorige maand het kanselierschap overdragen aan Angela Merkel. Hij vertegenwoordigt met zijn comité, dat vergelijkbaar is met een raad van commissarissen, de aandeelhouders in het consortium. Dat zijn het Russische gasconcern Gazprom met een belang van 51 procent en de Duitse bedrijven E.on en Wintershall, een dochter van BASF, met elk 24,5 procent. De leiding gaat over 400 kilometer naar Vyborg bij Sint-Petersburg lopen om daarna onder het oppervlak van de Oostzee te duiken. Het eindpunt zal 1500 kilometer verder liggen in de Duitse kustplaats Greifswald. Het gaat om twee parallelle leidingen met elk een capaciteit van 27,5 miljard kubieke meter per jaar. De eerste moet in 2010 gaan functioneren en de tweede enkele jaren later. Het project kost naar schatting 4 miljard euro.

Het aantal rendieren in Groenland is de laatste tijd dermate gestegen dat er gevaar dreigt voor de natuurlijke habitat van het eiland. Op termijn brengt de overbevolking indirect zelfs de overlevingskansen van de rendieren in het gedrang. Wetenschappers deden een telling van de rendierenpopulatie in een regio in westelijk Groenland. In de regio, die ongeveer even groot is als Denemarken, werden 125.000 rendieren geteld. Dat is een stijging van 25 procent tegenover 2000. "Op een bepaald moment zullen de dieren niet meer over genoeg grasland beschikken om te grazen en zullen velen onder hen een hongerdood sterven", zo vertelde Mads Brinck Lillelund van de Groenlandse milieubescherming. Maatregelen om de populatie onder controle te houden waren totnogtoe niet doeltreffend. Op dit ogenblik worden jaarlijks ongeveer 30.000 rendieren gedood, maar volgens wetenschappers zouden dat er 100.000 moeten zijn.

De tegoeden van Koerdische onafhankelijkheidsstrijders en andere terroristische organisaties zullen spoedig nergens ter wereld meer veilig zijn. Dat zei FBI-directeur Robert Mueller vrijdag in Ankara. De FBI werkt samen met Turkije en Europese landen om de tegoeden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op te sporen en te bevriezen, aldus Mueller. Mueller sprak in Turkije met politiechef Gokhan Aydiner en maakte daar bekend dat de Verenigde Staten momenteel 165 Turkse politieagenten trainen om computercriminaliteit, drugssmokkel en de georganiseerde misdaad beter te kunnen aanpakken. Naast de PKK zijn aan Al-Qaida gelieerde radicaal-islamitische groeperingen in het land actief. Van beide kanten moet gevreesd worden voor aanslagen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home