Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2005

Pover gesteld met Europees onderzoek


Europese bedrijven hebben in 2005 iets meer financiële middelen besteed aan research & development dan vorig jaar, toen de investeringen op een lager niveau terugvielen. Maar Europa doet op het vlak van onderzoek en ontwikkeling volgens de Europese Commissie duidelijk minder inspanningen dan de Verenigde Staten en Japan.

Binnen de Europese Unie vertegenwoordigden research & development door bedrijven en regeringen 1,9 procent van het bruto binnenlands product. Dat is duidelijk minder dan de 3,15 procent die in Japan geïnvesteerd wordt in onderzoek en ontwikkeling. De grootste investeerder binnen Europa is het Duitse DaimlerChrysler, dat 5,66 miljard dollar investeerde in potentiële ontwikkelingen.

Het zijn trouwens vooral een beperkte groep van grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Slechts 54,3 procent van het Europese onderzoeksbudget is afkomstig van private bedrijven, tegenover 63,1 procent in de Verenigde Staten en 74,5 procent in Japan.

De Europese Unie stelde dat zijn onderzoek heeft uitgewezen dat de Europese investeringen in onderzoek en ontwikkeling teveel afhankelijk zijn van overheidsinvesteringen. Er wordt op gewezen dat de Europese Unie zich tegen 2010 wil opwerpen als de meest dynamische kenniseconomie van de wereld. De betrokken regeringen beloofden daarbij hun onderzoeksbudgetten op te drijven tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Die doelstelling is volgens het EC-rapport echter nog lang niet bereikt.

Janez Potocnik, Europees Commissaris voor onderzoek, stelde dan ook dat de situatie heel ernstig is.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home