Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2005

Sharapova vloert Russische hockeyers

Tennisster Maria Sharapova is de best betaalde sportfiguur van Rusland. Dat heeft het Russische tijdschrift Finans becijferd. Ze heeft daarmee de hegemonie van de professionele Russiche ijshockeyspelers, die traditioneel de lijst aanvoeren, doorbroken. In de top vijf zitten verder één basketter en drie ijshockeyspelers.



Bij het bepalen van de verdiensten werd rekening gehouden met sportcontracten, prijzengelden en reclame-inkomsten. Daarbij kwam de 18-jarige Sharapova aan een bedrag van 14,5 miljoen dollar. Ze stootte daarmee ijshockeyer Alexei Yashin (7,6 miljoen dollar) van zijn troon. Yashin verzeilt zelfs op de derde plaats, want hij moet ook basketter Andrei Kirilenko van de Amerikaanse Utah Jazz (10,97 miljoen dollar) laten voorgaan. De top vijf wordt rondgemaakt door de ijshockeyspelers Nikolai Khabibulin (6,75 miljoen dollar) en Ilya Kovalchuk (6,5 miljoen dollar).

Het magazine merkt op dat Maria Sharapova een steeds sterker merk wordt, dankzij grote marketing-inspanningen van haar management, een hele reeks ondernemers en haar supporters. "Zo hebben haar fans een nieuwe ringtone gelanceerd op basis van de kreten en zuchten die Masha produceert tijdens de wedstrijden," merkt Finans op. "Een Japans bedrijf produceert zelfs bedkussens in de vormen van haar borsten en benen."



Het magazine voegt er aan toe dat de nieuwe reglementen van het Amerikaanse ijshockey ervoor gezorgd hebben dat de inkomsten van de spelers merkelijk zijn afgenomen. Zo heeft Yashin (New York Islanders) een kwart van zijn loon moeten inleveren. Khabibulin (Chicago Bulls) ging bij zijn toenmalige club Phoenix Coyotes zelfs een tijdlang in staking omwille van moeizame salarisbesprekingen. Ook Kovalchuk (Ak Bars) moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een vijfjarig contract voor een totaalbedrag van 32 miljoen dollar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home