Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2005

Zimbabwe blijft een inflatiekampioen


De jaarlijkse inflatie is in Zimbabwe de voorbije maand gestegen tot 502,4 procent. Dat heeft de regering van president Robert Mugabe zelf bekend gemaakt. De nieuwe stijging zou vooral veroorzaakt zijn door de duurdere huurprijzen voor woningen en de massale aankoop van fietsen.

In september klom de inflatie in Zimbabwe tot 411 procent, maar de voorbije maand is daar nog een schepje bovenop gekomen. Daarvoor zouden twee redenen zijn. Een chronisch tekort aan brandstof heeft de bevolking van het Afrikaanse land massaal fietsen doen aankopen. Bovendien zijn ook de huurprijzen fel gestegen door de maatregel van de regering om de krottenwijken op te ruimen.

Dit laatste zou 700.000 mensen verplicht hebben een ander onderkomen te zoeken. De regering ontkent echter dat het cijfer zo hoog ligt en stelt dat de maatregel nodig was om de criminaliteit en de overbevolking tegen te gaan. De economie van Zimbabwe zakt echter al zes jaar op zij steeds verder weg, wat geleid heeft tot ernstige tekorten op het gebied van brandstof en voedsel.

De Verenigde Naties stellen dat Mugabe een slecht beleid voert, maar de president verwijst voor de verantwoordelijkheid naar de sancties door de westerse landen, nadat hij beslist had om de blanke boeren te onteigenen en van hun landerijen te verdrijven. Zombabwe had beloofd om de inflatie tegen het einde van 2005 te zullen beperken tot 300 procent. De Verenigde Naties spreken echter over een economische meltdown.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home