Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 16, 2011

Nieuwsoverzicht

Autoconstructeur PSA Peugeot Citroën wil volgend jaar in Frankrijk meer dan vierduizend banen schrappen. Dat hebben de vakbonden bij de Franse autoconstructeur gezegd. De groep had eind oktober aangekondigd dat er in Europa enkele duizenden banen zouden worden geschrapt. De ontslagen vormen een onderdeel van een besparingsplan van ongeveer 800 miljoen euro. Vooral de divisies onderzoek en ontwikkeling en productie zouden door de herstructurering worden getroffen. De helft van de ontslagen zouden vallen bij externe partners. De autosector vertegenwoordigt rechtstreeks en onrechtstreeks ongeveer een kwart van de Franse tewerkstelling. PSA Peugeot Citroën heeft in Frankrijk 100.000 werknemers.


De Franse bankgroep Société Générale wil volgend jaar honderden banen schrappen op zijn thuismarkt. Dat heeft Frédéric Oudéa, topman van Société Générale, gezegd tijdens een ontmoeting met de vakbonden. Vooral de investeringsbank zou worden getroffen. Volgens de vakbonden zijn er nog geen concrete cijfers bekend gemaakt, maar zou de directie maatregelen willen onderzoeken om naakte ontslagen zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Société Générale is de derde grootste bank van Frankrijk, maar wordt zwaar getroffen door de schuldencrisis. Door aanhoudende geruchten over problemen bij de instelling is de aandelenkoers van de Franse bankgroep de voorbije periode gevoelig gedaald.


Julian Assange, oprichter van Wikileaks, hoopt bij het Britse Supreme Court beroep te kunnen aantekenen tegen zijn uitlevering aan Zweden, waar hij wordt verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Een Britse rechtbank besliste eerder dat Assange, die al meer dan een jaar in Groot-Brittannië onder huisarrest leeft, uitgeleverd moest worden. Het protest van Assange tegen die uitspraak werd begin november in beroep verworpen. De raadslieden van Assange moeten de rechters er nu proberen van te overtuigen dat het dossier van maatschappelijk belang is en door het Supreme Court zou moeten behandeld worden. Begin volgende maand zou een beslissing worden genomen over dat laatste beroep van Assange tegen de uitwijzing.


Het bruto binnenlandse product van de eurozone is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gestegen tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de Europese dienst voor de statistiek. Ook tijdens het tweede kwartaal werd al een groei met 0,2 procent opgetekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd tijdens het derde kwartaal een economische groei met 1,4 procent opgetekend. Duitsland en Frankrijk lieten de beste prestaties optekenen en registreerden tegenover het tweede kwartaal van dit jaar een groei met respectievelijk 0,5 procent en 0,3 procent. Ook Estland behoorde tot de drie grootste stijgers. In Nederland en Cyprus werd daarentegen een inkrimping van de economie geregistreerd.


Het besturingssysteem Android van Google heeft op de smartphone-markt tijdens het derde kwartaal van dit jaar een belang van 52,5 procent opgebouwd. Dat betekent een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Gartner. Op de tweede plaats staat Symbian met een aandeel van 16,9 procent, gevolgd door Apple (15 procent), Research in Motion (11 procent), Bada (2,2 procent) en Microsoft (1,5 procent). In totaal werden er tijdens het derde kwartaal ruim 115 miljoen smartphones verkocht. Dat betekent een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Smartphones vertegenwoordigden 26 procent van de totale verkopen van mobiele telefoons.


In Thailand hebben twintig parlementsleden van de regeringspartij gevraagd voor een spoedzitting over een nieuwe hoofdstad. De betrokkenen willen dat de Thaise hoofdstad zou worden verplaatst naar een regio die minder vatbaar is voor overstromingen dan Bangkok. Elk jaar wordt Thailand door overstromingen, maar dit jaar werd het land getroffen door de ergste watersnood in een halve eeuw. In de motie van de parlementsleden wordt erop gewezen dat Bangkok, gelegen in de delta van de Menam-rivier, elk jaar twintig centimeter wegzakt. In combinatie met de stijgende zeespiegel zou dat in de toekomst volgens de parlementsleden kunnen leiden tot het volledig verdwijnen van de stad.


In Griekenland is een eerste industrieel opgepakt wegens achterstallige schulden aan de belastingen. Het zou gaan om één van de bekendste industriëlen van het land. De man zou de Griekse overheid nog een bedrag van 2,3 miljoen euro schuldig zijn. Er werd aangekondigd dat nog meer fraudeurs zullen worden gearresteerd. De Griekse regering heeft een ultimatum afgekondigd. Iedereen die meer dan 150.000 euro schuld heeft aan de fiscus, moet zich melden om zijn verplichtingen te voldoen. Er wordt aan toegevoegd dat de namen van weigeraars publiek zullen worden gemaakt, zodat iedere Griekse burger kan achterhalen wie de belastingen heeft proberen te omzeilen.


De gesprekken over de verkoop van de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab worden verder gezet. Dat heeft een woordvoerder van Saab bevestigd. De oorspronkelijke deadline is weliswaar verstreken, maar dat is volgens de woordvoerder geen bezwaar. De Chinese autogroepen Pang Da en Youngman willen het Zweedse automerk voor 100 miljoen euro overnemen van de Nederlandse eigenaar Swedish Automobile. De gesprekken worden echter bemoeilijkt door de Amerikaanse autogroep General Motors, die als gewezen eigenaar van Saab nog rechten heeft op de technologie die in een aantal modellen van het Zweedse automerk wordt gebruikt. General Motors is niet erg enthousiast om die technologie in Chinese handen te laten komen.


De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 248 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 31,5 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat de winstgroei in belangrijke mate te danken is aan het toegenomen aantal zakenreizigers. In totaal kende het aantal passagiers een stijging met 11,8 procent. De omzet van EasyJet, na Ryanair de grootste budgetmaatschappij van Europa, steeg met 16 procent tot 3,45 miljard pond. Het bedrijf waarschuwt wel dat de ongunstige economische omstandigheden en de hoge brandstofkosten een impact zouden kunnen hebben op de resultaten van het nieuwe boekjaar.


De Italiaanse staatsschuld moet jaarlijks met 30 miljard euro teruggebracht worden. Dat heeft Arrigo Sadun, bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in een Italiaanse kranteninterview gezegd. Da Italiaanse schuld is opgelopen tot 1.900 miljard euro. De instelling gaat de Italiaanse saneringsinspanningen controleren, maar er is nog niet bepaald op welke manier dat zal worden aangepakt. Daarover zal volgens Sadun pas meer duidelijkheid kunnen worden gecreëerd na overleg met de nieuwe Italiaanse regering. De bestuurder liet nog weten niet op de hoogte te zijn van een eventuele Italiaanse aanvraag voor een noodlening van 44 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Als de eurozone niet in een diepe schuldencrisis zou zitten, hadden de financiële markten zich al lang op de Verenigde Staten gericht. De Verenigde Staten worden immers geconfronteerd met een veel hogere staatsschuld den Europa. Dat heeft de Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager op zijn weblog gezegd. Zonder de Europese problemen zouden de Verenigde Staten het volgens de Jager nu al bijzonder zwaar te verduren hebben gekregen. Hij stelde dan ook dat Europa als een soort bliksemafleider fungeert voor de Verenigde Staten. De Nederlandse politicus benadrukte ook dat de financiële markten soms heel irrationeel reageren. Er komt bij een strategie volgens hem dan ook heel wat psychologie kijken.


De Nederlandse economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent ingekrompen tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee is Nederland de enige grote Europese economie die een inkrimping heeft gekend. Er wordt opgemerkt dat de bezuinigingen van de Nederlandse overheid en de terughoudendheid onder de consumenten een grotere rem op de economie zetten dan in andere landen. De inkrimping van de Nederlandse economie zou voor één derde te wijten zijn aan de daling van de overheidsbestedingen. Volgens de Nederlandse regering moet de oorzaak echter gezocht worden bij problemen in de rest van de wereld. Nederland is immers bijzonder gevoelig voor de fluctuaties in de wereldeconomie.


In München heeft het gerecht een inval gedaan in de kantoren van Deutsche Bank. De inval paste in een onderzoek naar Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank. Ook de woning van Ackermann werd doorzicht. De huiszoekingen vormen een onderdeel van een klacht tegen Deutsche Bank die mediamagnaat Leo Kirch negen jaar geleden neerlegde tegen Deutsche Bank. Een toenmalige topman van de financiële instelling had op televisie de solvabiliteit van de mediagroep in vraag gesteld. De mediagroep van Kirch ging inderdaad failliet, maar de problemen waren volgens Kirch te wijten aan de uitspraken van Deutsche Bank. Het gerecht verdenkt Ackermann tijdens het proces meineed gepleegd te hebben. Leo Kirch overleed in juli van dit jaar.


De Europese Commissie heeft besloten om dan toch niet te pleiten voor een tijdelijke opschorting van de rating van de kredietwaardigheid van Europese landen die in financiële problemen verkeren. Tijdens de discussie over de voorstellen voor een nieuw regelgevend kader voor de ratingagentschappen bleek de onenigheid binnen de Europese Commissie te groot. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, stelt persoonlijk wel voorstander te blijven van een tijdelijke opschorting, maar zegt dat men de tijd moet nemen om iedereen daarvan te overtuigen. Centraal in de voorstellen van Barnier staat het idee om de afhankelijkheid van ratingagentschappen te verminderen. De agentschappen zouden ook meer transparantie aan de dag moeten leggen.


De Griekse economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 5,2 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het Griekse statistische bureau. In het rapport zijn ook de cijfers van alle kwartalen sinds het midden van het vorige decennium herzien. Dat is vooral het gevolg van correcties in de overheidsboekhouding over dezelfde periode. Daarbij wordt opgemerkt dat de Griekse economie tijdens het laatste kwartaal van drie jaar geleden voor de eerste keer een inkrimping liet optekenen (1,3 procent). Op uitzondering van de eerste drie maanden van vorig jaar, werd sindsdien in elk kwartaal een daling tegenover het jaar voordien opgetekend.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home